Rijksmuseum_logo-_Pubquiz-2020

Speel de Rijksmuseum Pubquiz

Koningsdag Oranje Tompouce foto Wilma Lankhorst
Ze zijn er weer de oranje Koningsdag tompoucen

Maandag 27 april: we vieren Koningsdag 2020. Het belooft de warmste Koningsdag te worden sinds Koning Willem Alexander in 2014 is aangetreden. En nu in coronatijd worden we verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven. Hoe maken we het dan toch gezellig naast koffie met een oranje tompouce of een jumbobol? Het team van het Rijksmuseum heeft daar iets op gevonden: De Rijksmuseum Pubquiz.
Ik wens je een gezellige Koningsdag.

Wilma Stays @Home & #rijksmuseumthuis #rijksmuseumfromhome

coronanieuws update

Op 1 juni 2020 opent het Rijksmuseum haar deuren weer voor ons!
Kijk op de website van het museum voor de details …

Voorlopig is het alleen mogelijk om een kaartje te kopen via de website van het Rijksmuseum. Dit geldt voor iedere bezoeker (ook museumkaarthouders en Vrienden).
Via deze website is een tijdsblok te boeken waarop je het museum binnen kunt gaan.
Zo kan het museumteam het aantal bezoekers dat tegelijk in het museum aanwezig is, reguleren. Ook worden extra hygiëne-maatregelen getroffen voor zowel het publiek als voor de medewerkers.

Hoe kun je pubquiz spelen?

Het mooie van deze pubquiz is dat het aantal spelers in principe onbeperkt is. Waar kan dat nog in deze intelligente lockdown? Je kunt dus net zoveel vrienden uitnodigen als je wilt. Je stelt één persoon aan als spelleider. Ik ga er even vanuit dat jij dat bent. Alleen jij als spelleider, beschikt over de vragen en de antwoorden. Je kunt je vrienden uitnodigen als individuele spelers of als teams. Jij kunt dit feest dus net zo groot maken als je zelf wilt.

Wat weet jij van de collectie van het Rijksmuseum/

Rijksmuseum Pubquiz

Op de website van het Rijksmuseum staan alle elementen die je nodig hebt om deze quiz te spelen: vragen, antwoordformulieren, handleiding voor de spelleider en drie video’s met vragen en weetjes. Het enige wat jij hoeft te doen is via je favoriete videoprogramma je vrienden uit te nodigen voor een leuke middag of avond. En voor je Engelstalige vrienden is er zelfs een Engelstalige spelvariant. Er zijn drie spelrondes met daarin acht vragen. Met een instructievideo wordt elke spelronde ingeleid. Er is een antwoordformulier voor elke spelronde. Na iedere ronde leveren de deelnemers/team hun antwoordformulier in bij de quizleider.

High-Society-samen-met-collega-blogger-Kunstkieken-Rijksmuseum
Met wie wil jij de kunst quiz spelen?

Wat heb je nodig om mee te doen?

Om mee te kunnen spelen hebben zowel de spelleider als alle spelers/teams een computer, tablet, laptop of smartphone met een videoprogramma nodig. Je kunt de pubquiz spelen met Microsoft Teams, Google Hangouts of Zoom. De deelnemers kunnen hun antwoorden op het (geprinte) antwoordformulier schrijven of noteren op een digitaal kladblok.

Video ronde 1 Thema Royalty 

We beginnen met Koninklijke weetjes

In de eerste spelronde staan de gekroonde hoofden centraal uit de collectie van het Rijks. Wat weet jij van onze stadhouders, onze koningen en koninginnen? Hoe oud waren ze toen ze trouwden, en wie ging er met wie een verbintenis aan? Welke kleding droegen ze en wat waren hun hobby’s of ‘guilty pleasures’?

Video ronde 2 Curiosa

Klaar voor ronde 2?

Als je het Rijksmuseum een beetje kent, weet je dat de collectie een groot aantal curieuze objecten omvat. Bij al deze curiosa hoort een verhaal. In deze ronde maken de spelers kennis met acht verrassende objecten. Verwonder en verras hen met je vragen en weetjes. In de video laat Jan zijn kleine quarantaine markttafel zien waarop hij allerlei objecten heeft verzamelend. Replica’s hiervan kun je ook nu online bestellen in de museumwinkel van het Rijks.

Video ronde 3 eten & drinken

De derde en laatste ronde

Na twee speelrondes heb je als quizleider de tussenstand weer bekend gemaakt. Er is nu nog één spelronde waarin alle teams punten kunnen scoren. Kunstenaars laten en lieten zich door de eeuwen heen graag inspireren door de thema’s eten en drinken. Er zijn stillevens waarvan het water je in de mond loopt. In deze derde en laatste ronde worden de teams getest op hun kennis van de voedseltrends in de zeventiende eeuw. Daarna controleer jij als spelleider de acht antwoorden van deze ronde.

Lente_fiets met bloemen foto Wilma Lankhorst
Bloemen voor de winnaar(s) © foto Wilma Lankhorst

Tot slot een digitale toast met de winnaar(s)

Voor de spelers/teams zit het er nu op. Jij als spelleider moet nu nog even alle uitslagen van de drie spelrondes bij elkaar optellen. Daarna kun je de winnaar(s) bekend maken en een toast uit brengen. Als je het feestje helemaal compleet wilt maken, kun je voor de winnaars leuke prijzen uitzoeken en bestellen via de online museumwinkel

Voor nu een fijne Koningsdag toegewenst en veel plezier met deze ludieke Pubquiz.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de video's met dank aan het Rijksmuseum in Amsterdam.