Geniet van beeldentuinen en openluchtmusea

Beeldentuinen Kasteel het Nijenhuis_Mikkel © Tom_Claassen © foto Wilma Lankhorst.
Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, Mikkel © Tom Claassen © foto Wilma Lankhorst.

Laten we er maar geen woorden meer over vuil maken dat we nog steeds niet naar onze geliefde musea mogen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden buiten in de vrije natuur. In de afgelopen weken hebben we een paar (buiten) parels bezocht en die indrukken willen we graag met je delen. Geniet en houdt de moed er in.

Beeldentuinen Sfeerbeeld van het Openluchtmuseum © foto Wilma_Lankhorst
Verschillende indrukken van het Openluchtmuseum © foto Wilma Lankhorst.

Het Openluchtmuseum in Arnhem

Tijdens de Fieldlab-testdagen hebben we het Openluchtmuseum in Arnhem bezocht. Dit was niet de eerste keer, maar het is hier elke keer wel weer enorm genieten. Dat plezier had nu een dubbel gevoel omdat er maar weinig mensen in het park waren, lees mochten. Daarom hebben we genoten voor tien zodat het aantal bezoekers toch iets meer was dan wij zagen.

Beeldentuinen Arnhem_Openluchtmuseum Los Hoes © foto Wilma_Lankhorst
Arnhem Openluchtmuseum, interieur Los Hoes Harreveld © foto Wilma Lankhorst.

Als we naar het Openluchtmuseum gaan beginnen we altijd bij het ‘blauwe-los hoes’. In deze kleine boerderij uit het Achterhoekse Harreveld, woonde een tante en een oom van mijn oma zaliger. Als tiener moest zij elke zaterdag de kleine ramen wassen in deze boerderij. “Het was ramen wassen, tegen de klippen op”, zei ze altijd. Door de open ruimte in de boerderij begon de nieuwe stoflaag zich al weer tegen het schone glas te nestelen als zij weg ging.

Tip: Canon van Nederland

(als de binnen musea weer open mogen, reserveer dan een bezoek aan het Canon van Nederland. In 50 stappen, maak je kennis met de belangrijkste personen, gebeurtenissen en voorwerpen waardoor ons land geworden is zoals het nu is.

Zin in een bezoek aan het Openluchtmuseum? Lees hier de laatste nieuwsfeiten en de meld je komst vooraf hier online aan.  

Beeldentuinen Galerie en Beeldentuin_Nic-Jonk © foto Wilma_Lankhorst
Galerie en Beeldentuin Nic. Jonk met gedichten van Greet Jonk-Commandeur © foto Wilma Lankhorst.

Galerie en Beeldentuin Nic. Jonk in Grootschermer

Tijdens ons bezoek aan Noord-Holland, werden we getipt om de beeldentuin van Nic. Jonk te bezoeken. Zijn zoon Zeger zorgde voor een warm welkom en had de koffie klaar staan. Na het overlijden van zijn vader in 1994 hebben Zeger en zijn vrouw de grootse wens van vader Nic. in vervulling laten gaan. De kunstenaar had zelf twintig jaar daarvoor een oude stolpboerderij in Beemster gekocht. Naast zijn intensieve artistieke leven, werd de boerderij verbouwd tot een woning met atelierruimte en een galerie. De realisatie van de beeldentuin was zijn laatste wens.

Beeldentuinen Galerie en Beeldentuin_Nic_Jonk in atelier © foto Wilma_Lankhorst
Herinnering aan Nic. Jonk in zijn atelier © foto Wilma Lankhorst.

Nic. Jonk is geboren in Schermerhorn en vierde zijn jeugdjaren in Langedijk. Voor zijn kunstopleiding verhuisde hij naar Amsterdam. Hij begint met modeltekenen en beeldhouwen. Als Nic Jonk in 1965 met zijn vrouw, dichter Greet Commandeur, en hun zes kinderen naar Grootschermer verhuist, is hij een veelzijdig kunstenaar. Naast beeldhouwen, schildert hij, maakt glaskunst, ontwerpt tapijten en sieraden en verdiept hij zich in keramiek. Volgens Zeger was zijn vader zich goed bewust van zijn zwakke gezondheid, maar wilde hij het maximale uit zijn leven halen. “Vader maakte lange dagen en heeft een groot en divers oeuvre nagelaten”, aldus Zeger.

Tip: neem de tijd!

Neem de tijd voor het aterlier, de film, de galerie en de beeldentuin. In de tuin zijn verschillende terrassen aangelegd waarop je heerlijk koffie kunt drinken met Schermerkoek. Wij hebben ruim drie uur genoten en vielen van de ene verrassing in de andere.

Zin in een bezoek aan de beeldentuin Nic. Jonk?
Lees hier de laatste nieuwsfeiten en de meld je komst vooraf hier online aan

Beeldentuinen Kasteel het Nijenhuis_bank © Dora_Dolz © foto Wilma_Lankhorst
Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis sculptuur/bank © Dora Dolz © foto Wilma L.

Beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis

In Het Overijsselse Heino/Wijhe ligt een parel van een beeldentuin rondom een prachtige havezate. De beeldentuin is aangelegd in een bosrijk terrein van 4,5 hectare. Op dit terrein liggen verschillend siertuinen. Tussen de bomen en op de gazons staan ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en de Provincie Overijsel. We proberen deze beeldentuin elk jaar een keer te bezoeken. Soms in combinatie met het binnen museum (kasteel Nijenhuis) maar soms ook alleen voor de beelden. Het aanbod is zeer gevarieerd van Charlotte van Pallandt tot Ossip Zadkine, van Dora Dolz tot Ronald A. Westerhuis en van Eugene Dodeigne tot de Zhou Brothers

Plan je bezoek aan de beeldentuin van Huis Nijenhuis, klik hier de gegevens.

Beeldentuinen Echo van de Veluwe (2003-2005) © Chris Booth © foto Wilma_Lankhorst
Kröller-Müller, Echo van de Veluwe (2003-2005) © Chris Booth © foto Wilma L.

Beeldentuin Kröller-Müller Museum op de Veluwe

Het allereerste museum dat ik met mijn ouders heb bezocht is het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Naast het binnen museum is er een prachtige beeldentuin die in de bos rondom het museum is aangelegd. Met een oppervlakte van ruim 25 hectare is deze buitenzaal een van de grootste beeldentuinen van Europa. Kunstenaars van over de hele wereld dromen ervan hier een beeld te mogen plaatsen. Tussen 2003 en 2005 verbleef de Nieuw-Zeelandse landschapskunstenaar Chris Booth hier enkele maanden voor zijn creatie van de Echo van de Veluwe.  Tijdens de aanleg van dit enorme project hebben we Chris en zijn familie en team verschillende keren bezocht. Als we voor Echo van de Veluwe staan, zijn onze tegenvoeters toch weer even heel dicht bij.

Beeldentuinen Jardin d'email (1974) © Jean_Dubuffet © foto Wilma_Lankhorst
Kröller-Müller beeldentuin, Jardin d’email (1974) © Jean Dubuffet © foto Wilma L.

Tip: Jardin d’émail

Eén van de hoogtepunten in de beeldentuin is de Jardin d’émail  van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Deze locatie is (tot 1 november) alleen toegankelijk als het oppervlak van het werk volledig droog is. Tijdens of kort na neerslag is het werk ook niet toegankelijk, vanwege het risico op gladheid. Denk er aan dat elke laatste maandag van de maand het werk gesloten is voor onderhoud.

Zin in een bezoek aan de Kröller-Müller beeldentuin?
Lees hier de laatste nieuwsfeiten en de meld je komst hier vooraf online aan. 

Onder deze link tref je drie plattegronden aan: van het nationaal park de Hoge Veluwe, de beeldentuin en het binnen museum Kröller-Müller.

Kinderdijk molens_kijken © foto Wilma_Lankhorst
Molens kijken in Kinderdijk © foto Wilma Lankhorst.

Molens kijken in Kinderdijk

Van een totaal andere orde zijn de negentien (museum)molens in Kinderdijk. Vanwege de grote populariteit bij buitenlandse bezoekers, was het nooit een optie voor ons om naar Kinderdijk te rijden. Door de lockdown maatregelen zal het bezoek aan de Unesco Werelderfgoed locatie de komende maanden nog grotendeels aan landgenoten toebehoren. Wij waren er op een maandagochtend en telden maximaal zes andere bezoekers en een filmteam van Klokhuis.

Beeldentuinen Kinderdijk Molen Blokweer © foto's en collage Wilma_Lankhorst
Kinderdijk interieur van Molen Blokweek © foto’s en collage Wilma Lankhorst.

Museummolens

De museummolens zoals de Overwaard (1740), de Nederwaard (1738) en de wipmolen Blokweer uit 1630  zijn helaas nog niet binnen te bezoeken. Overal lopen vrijwilligers rond die graag de verhalen met je delen. We waren net bij molen Blokweer aangekomen toen er een stevige bui los barstte. Het Klokhuis-filmteam was net vertrokken en de molenaar bood ons een schuilplaats aan in ‘zijn’ molen. Een uniek moment om het leven van een gezin uit de jaren vijftig van de vorige eeuw te ervaren.

Zin om de museummolens van Kinderdijk te ontdekken?
Meld je komst dan hier aan.

Zaanse Schans sfeerbeeld dorp anno 1850 © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld Zaanse Schans, dorp anno 1850 © foto Wilma Lankhorst.

Zwerven over de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied uit 1850. Je vindt het aan de oevers van de Zaan bij Zaanstad. Naast molens vind je hier een kaasmakerij, een tinnegieterij, een klompenmakerij, een bakkerijmuseum en een van de eerste winkels van grootgrutter AH.

De Kat en de Bleeke Hond

De verschillende molens hebben leuke namen als Snuifmolen De Huisman (1786), en Verfmolen de Kat uit 1664. De Kat onder andere bekend van het tv-programma het geheim van de Meester. Iets verder op staat oliemolen De Zoeker (1610), houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg, Molen Het Jonge Schaap, oliemolen de Bonte Hen, wipmolen het Klaverblad, Molen De Bleeke Hond en Molen de Ooievaar. Verschillende molens die je hier ziet, moesten wijken voor de stadsuitbreiding van Zaandam. 

Zaanse_Schans_sfeerbeeld molens © foto Wilma_Lankhorst
Zaanse Schans, molens aan de Zaan © foto Wilma Lankhorst.

Hier vind je alle details voor een bezoek aan het woon-werkgebied van de Zaanse Schans anno 1850. Wie te voet of per fiets komt, kan gratis naar binnen. Een dagkaart voor een parkeerplek voor je auto of motor kost € 12,50. De molens kun je nu nog niet van binnen bezoeken. Zodra de binnen musea weer open gaan is dat hier ook weer mogelijk (tegen betaling).

Tip: Denk eens aan de Zaanferry

Vanuit Amsterdam (locatie Amsterdam CS) kun je van dinsdag t/m zondag met de hop-on hop-off Zaanferry varen van Amsterdam Centraal tot Wormerveer. De ferry maakt tussenstops op het Hembrugterrein, Zaantheater, Verkade, Zaandam centrum, de Zaanse Schans en Batavia. Kijk hier voor de dienstregeling en de prijzen.

© foto’s en tekst Wilma Lankhorst
Beeldentuinen Arnhem_Openluchtmuseum © fotos en collage Wilma-Lankhorst
Sfeerbeelden uit het Openluchtmuseum in Arnhem© foto’s en collage Wilma L.