Dutch Design Week 2018 @Eindhoven

Dutch Design Week EindhovenDutch Design Week 2018 @Eindhoven

Het bruist en het borrelt in Eindhoven tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week. Op acht locaties in de Lichtstad laten ontwerpers en kunstenaars ons hun nieuwste werk zien. Er zijn acht themaroutes uitgezet zodat iedereen zijn eigen weg gemakkelijk kan kiezen & vinden. De ruim 270 exposanten vertegenwoordigen zo’n kleine 3000 ontwerpers. Het aanbod varieert van aanstormend talent, gelauwerde kunstenaars, beginnende én gerenommeerde ontwerpbureaus, tot creatieve opleidingen en musea. Je bent nog t/m zondag 28 oktober 2018 welkom in Eindhoven.

Sneak preview

update – 2 november 2018

DDW 2018 editie groot succes

Aan de Dutch Design Week (DDW) 2018 hebben 2,600 (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars een bijdrage geleverd.  Hiermee heeft DDW18 zich sterk geprofileerd als het laboratrium van de toekomst. Dit jaarlijkse ontwerp-evenement geeft een uitgebreid beeld van de visies en ontwikkelingen in de conceptuele en technologische vernieuwingen. Daarnaast is het een broedplaats voor de heropleving van oude ambachten en traditionele werksystemen. Bezoekers aan DDW18 hadden de keuze uit maar liefst 120 locaties, verdeeld over de stad. Ruim 355.000 bezoekers kwamen voor dit evenement naar Eindhoven.  Onder hen professionals, vertegenwoordigers uit de creatieve industrie, overheden, particulieren en media. Er werden dit jaar maar liefst  499 tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en zogenaamde ontwikkel labs aangeboden.

Dutch_Design_Week-Station-foto-Wilma-Lankhorst

Piet  Hein Eek

Nadat ik met de trein op Eindhoven Station DDW (STRIJP-S) ben aangekomen, volg ik de bewegwijzering naar Strijp R. Hier vind je de creatieve kolonie van ontwerper Piet Hein Eek (Purmerend, 1967). In 2010 is Eek met zijn bedrijf verhuisd vanuit het Brabants Geldrop naar Eindhoven. Op een voormalig Philips-terrein kocht hij een enorme fabriekshal van 11.000 m². Het kloppend hart hier is de werkplaats waar de meubels worden gemaakt. En zoals je waarschijnlijk weet is zijn meest gebruikte materiaal, sloophout. Tijdens DDW18 kun je de winkel, zijn showroom en een kunstgalerie bekijken.

Dutch_Design_Week-young-designe-Exhib-Nele-de-Block-foto-Wilma-Lankhorst
Overzicht Young Design Exhibition r. Sennes – Nele De Block
Young Designer Exhibitions

In dit grote pand is ook plaats gemaakt voor jonge ontwerpers. Zij kunnen hier op locatie werken en hun ideeën bespreken met collega ontwerpers. In de Evenementenruimte boven, kun je kennismaken met enkele van deze ontwerpers. Ik had een leuk gesprek met de Belgische textielontwerper Nele De Block. Ze laat me prachtige geweven kleding en sjaals zien die door ambachtsmensen in Vietnam zijn gemaakt. Sinds 2010 woont en werkt De Block in Portugal. In de bergregio Serre da Estrela grazen volop schapen. Traditiegetrouw werd van het wol van deze viervoeters draden gesponnen en verwerkt tot kleden. De Block combineert in sommige ontwerpen de Portugese wol met het fijne linnen uit Vietnam. Hier kun je haar collectie vinden.

Positivisme regeert, weest optimistisch!

Dutch_Design_Week-Social-Label-Piet-Hein-Eek-foto-Wilma-Lankhorst
Social Label Movement

Vijf jaar geleden, maakte ik tijdens de DDW-week kennis met de jongens van Social Label beweging. De Social Label Movement is mede een initiatief van Piet Hein Eek en zijn team. Het begon met het maken van houten meubels, stevige tafels en banken met een knipoog naar de gezellige biertafel. Nu vijf jaar later is Social Label uitgegroeid tot een beweging van mensen die streven naar en werken aan een sociaal duurzame, inclusieve economie. Er wordt nu samengewerkt met werkplaatsen in het hele land en verschillende toonaangevende ontwerpers. Hier in Eindhoven zie ik o.a. prachtig aardewerk, lampen, een blauwe vilten hoed (met Micky Mouse oren), stoere bezems, klokken en vazen. Nieuw is het weefproject dat o.a. samen met ontwerper-kunstenaar Marc Mulders en de Artenzo werkplaats in Tilburg wordt uitgevoerd. Werk van Social Label is deze week ook te zien in de locatie Veem, onderdeel van STRIJP-A.

Werkwarenhuis in Den Bosch

 Dutch_Design_Week-Social-Label-foto-Wilma-Lankhorst.
Als je na deze design week meer wilt zien kun je het Social Label Lab bezoeken op het voormalige Verkade-terrein in ’s Hertogenbosch.  Leuk detail: deze

 

locatie is in mei 2018 geopend door Koningin Máxima.

Dutch_Design_Week-servies-Piet-Hein-Eek-foto-Wilma-Lankhorst
Servies uit stijlkamer Piet Hein Eek
Met Sergio Herman dineren in de PHE-werkplaats

Dutch Design is er niet alleen voor je oog maar ook voor je maag. Michelinsterren chef-kok Sergio Herman bereidt voor 180 gasten een speciaal vijf-gangen diner voor. Voor deze gelegenheid wordt de werkplaats van Piet Hein Eek omgebouwd tot een magisch restaurant. Via deze link kun je je nog aanmelden voor donderdag 25 oktober. De prijs is ook exclusief: €200, – per persoon, maar daar is het drank-arrangement dan wel bij inbegrepen. Om 18.00 uur verwacht chef Sergio Hermans je aan tafel. Dit Bourgondische treffen duurt tot 23.00 uur.

Dutch_Design_Week-Textile-Matters-Zweeds-school-foto-Wilma-Lankhorst
Textile Matters @The Swedish School of Textiles at Boras

Op naar VEEM

De tweede locatie die ik heb bezocht is VEEM, onderdeel van STRIJP-A. In een tijdelijk omgebouwde parkeergarage staan nu creatieve stands in plaats van auto’s. Op twee verdiepingen ontdek je werk van afgestudeerden van verschillende nationale en internationale opleidingen. Naast ontwerpen van studenten van ArtEZ (Arnhem) en Cibap (Zwolle) ontdek ik o.a. Textile Matter van The Swedish School of Textiles en Luca Uncrated van de Luca School of Arts (Italië).

Dutch_Design_Week-Babette-Wiezorek-foto-Wilma-Lankhorst.
Beyond Material – Babette Wiezorek

De Duitse Babette Wiezorek onderzoekt hoe vormen in de natuur ontstaan en hoe zij dat met techniek kan simuleren. Haar 3D-printer ‘kant klost’ er op vrolijk los in het project ‘Real time coding and the aesthetic of feedback-loops’.

Dutch-Design-Week-Taque_Irene-van-de-Riet Dutch_Design_Week-Cubes-Mart-van-Iperen-foto-Wilma-Lankhorst.

l. Irene van de Riet met Taque (foto Cibap), r. Cubes van Mart van Iperen

Een tak met licht

Heel aanstekelijk werkt het verhaal van de Twentse studente Irene van de Riet op haar publiek. Tijdens haar derde studiejaar aan de Cibap heeft zij Taque, een boomlamp ontworpen. De stam en de voet van de lamp zijn gemaakt van een regionale houtsoort (Hollands Bos). In lijn met de stam is er een lichtpunt gemaakt, die je net als een tak naar je toe kunt ‘buigen’. “Op een bepaald moment groeit iedere tak van de boom een andere kant op, op zoek naar licht”, aldus Van de Riet. Van collega student Mart van Iperen staat hier het ontwerp Cubes, een unieke, luchtige houten kast.

Dutch_Design_Week-Kaumera-Studio-Billy-van-Katwijk-foto-Wilma-Lankhorst
Kaumera: van afvalwater tot servies ©Studio Billy van Katwijk

Afvalwater als lijm– en kleurstof

En dan schuift er een gordijn open en word ik verleid om naar binnen te gaan. Ik sta nu in de wondere wereld van Kaumera. Jaarlijks zuiveren onze waterschappen vele miljoenen kuubs afvalwater. Hierin zitten nog veel waardevolle grondstoffen die weer verwerkt kunnen worden tot nieuwe grondstoffen. Eén van die nieuwe basisstoffen is Kaumera. De waterschappen werken samen met universiteiten, onderzoeksbureaus en kunstenaars/ontwerpers om de duurzame grondstof Kaumera te winnen, te verwaarden en te vermarkten. Hier in Eindhoven zie je drie concrete toepassingen van Kaumera: als kleurstof voor textiel, als biologische lijm en een soort glazuur voor aardewerk. Recent vervolgonderzoek wees uit dat glazuurmateriaal het aardewerk ook versterkt. Er worden nu proeven gedaan met betonmengsels om te zien hoe Kaumera beton eventueel kan versterken c.q. verduurzamen.

Dutch_Design_Week-Mode-Johannes-Offerhaus-foto-Wilma-Lankhorst
Ontwerpen Johannes Offerhaus

Dutch Design Awards 2018

Op de derde verdieping van VEEM zijn de ontwerpen van de 24 genomineerden voor de publieksprijs van de Dutch Design Award 2018 te zien. Het aanbod is enorm gevarieerd van de vliegende rokken van Johannes Offerhaus tot het Micro Huis Slim Fit van Ana Rocha Architecture Van de nu in bijna alle studentesteden bekende Swapfiets tot Augmented Blueware van Royal Delft. Historisch Delfts blauw in een super modern jasje. Een co-creatie van Royal Delft x Flex/Design x Twnkls/Augmented Reality. Stemformulieren liggen op verschillende plaatsen op deze verdieping.

Dutch Design Week Zeeuws-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Kleuren ‘onderzoek’ in de stand van het Zeeuws Museum

Musea op Dutch Design Week

Net als vorig jaar ontmoet ik weer het team van het Zweeds Museum uit Middelburg. Toen werd het project Das Leben am Haverkamp gepresenteerd. Nu onderzoekt het museum samen met textielontwerper Remi Veldhoven de oorsprong van een wollen damast uit de 18e eeuw. In de vitrine staat een feestelijk feest van een Zeeuwse herenboer. Het is geweven in het Engelse Norwich, voor de rest tasten museum en ontwerper in het duister. Voor 2020 is een tentoonstelling rondom dit project gepland. Andere musea die je in Eindhoven kunt aantreffen zijn het Zuiderzee Museum, het Eindhoven Museum en Design Museum Gent & envisions. In Eindhovens trots, het Van Abbemuseum, hebben vier DDW-deelnemers een plek gekregen in het project Geo Design.

Design-Academy-Graduation-Show_Dane_Vonk_final_foto-Nicole-Marnati Design-Academy-Graduations-Show-G18_Edwin-Capelleveen-Social-Balconies-foto-Nicole-Marnati

l. Twisted View ©Dane Vonk en r. Social Balconies @Edwin van Capelleveen foto’s Nicole Narmati – Design Academy Eindhoven – G18

Design Academy Graduation Show: G18

Vast onderdeel van de Dutch Design Week is de jaarlijkse Graduation Show van de Design Academy. Tot nu altijd binnen de muren van de opleiding. Maar dit jaar is de G18 voor het eerst op een andere locatie: de voormalige Campina-fabriek aan de Kanaalstraat (locatie F op de DDW roadmap). De G18 is meer dan een tentoonstelling van afstudeerwerk. In het hart van de expositieruimte functioneert de ARENA als het centrum voor debat. Er zijn films, presentaties, discussies en natuurlijk de afstudeerwerken. Ontdek bijvoorbeeld de Twisted View op de wereld van Dane Vonk of de Social Balconies van Edwin van Capelleveen.

Dutch_Design_Week-Augmented-Blueware-Royal-Delft-foto-Wilma-Lankhorst.
Augmented Blueware Royal Delft
De Dutch Design Foundation versterkt het design ecosysteem

Dutch Design Foundation

De jaarlijkse Dutch Design Week wordt georganiseerd door de Dutch Design Foundation. Ze noemen zichzelf een gezelschap van optimisten. Zij geloven dat ontwerpers, los van hun specialisatie, essentieel zijn voor de vorming van onze toekomst. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat deze stichting zich richt op het versterken van de positie van de ontwerpers, hun ontwikkeling en hun belang. Via onderzoek, ondersteunen van talent, het opzetten van debatten en financiering werken de deelnemers van de stichting hard aan de positie en de toekomst van de ontwerpers. Tijdens de Dutch Design Week worden o.a. gesprekken aangeboden in samenwerking met VPRO televisie. En er worden prijzen (Dutch Design Awards) uitgereikt aan allerlei ontwerpers en kunstenaars. Door het jaar heen kan iedereen meepraten op het online platform van de stichting. Hierop staan ook een overzicht van de activiteiten door het jaar heen.

Dutch_Design_Week-foto-Wilma-Lankhorst.j

Dutch Design Week 2018 is nog t/m zondag 28 oktober 2018 te verkennen.
Hier vind je alle details.

Tip!

Het is raadzaam om je bezoek een beetje voor te bereiden want het aanbod is enorm. De acht locaties liggen verspreid over de stad. Er worden bussen ingezet tussen de verschillende plaatsen en je kunt fietsen huren. Ruim 300.000 bezoekers komen in een weektijd naar Eindhoven. Mijn advies, neem de tijd en maak vooraf een keuze. Je kunt gewoon niet alles zien, geniet van wat je wel ziet.

© foto’s video en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de Dutch Design week, Design Academy Eindhoven en fotograaf Nicole Narmati