Op het NDSM-eiland in Amsterdam staat het eerste en enige street art museum van ons land: Museum STRAAT. Gemiddeld hangen hier 160 kunstwerken gemaakt door 150 kunstenaars. Je ziet hier werk van de top uit de nationale en internationale street art wereld. Op dit moment wordt met een speciaal oog gekeken naar werken van vrouwelijke street art en graffitikunstenaars. Aan de oranje sticker met daarop de letter WSA herken je snel de artistieke bijdrages van vrouwelijke kunstenaars. AANRADER
Gelijke kansen
Het museumteam wil thema’s als gelijke kansen, duurzaamheid en educatie graag versnellen, Women in Street Art is het eerste concrete project dat het team van Museum STRAAT samen ABN-AMRO realiseert. Als je door de grote fabriekshallen struint, herken je de werken van de vrouwelijke kunstenaars aan de oranje sticker. Bij elk van de 160 kunstwerken krijg je een stukje uitleg over het werk en/of de street art artiest. Vanaf het platform met het museumcafé heb je een mooi overzicht over de ruimte. Misschien herinner je de opnames van Tv-programma het Perfecte Plaatje. De jurering van deze fotowedstrijd vond plaats in dit kleurrijke museum. In 2022 hebben ruim 120.000 mensen deze unieke locatie bezocht. Ik was er al twee keer en steeds zie ik nieuwe werken en laad ik mijn batterij op tijdens het bezoek.
1965 begin van de Street art
Street art is de afgelopen decennia uitgegroeid tot één van de grootste kunstbewegingen. De kunstvorm ontstond uit de behoefte om maatschappelijke thema’s te agenderen. Ook nu is het werk nog steeds een afspiegeling is van wat er in de wereld gebeurt. Als kunstvorm is Street art in de afgelopen decennia uitgegroeid tot internationaal erkende kunst. In STRAAT kun je de beknopte geschiedenis van graffiti en street art lezen op grote informatieborden. De eerste openbare tekst was van de Amerikaanse kunstenaar Cornbread verscheen in 1965. In de grote, hoge hal van de voormalige NDSM-werf loop aan de hand van 160 kunstwerken door de geschiedenis van graffiti en street art. De werken zijn in vijf thema’s verdeeld: esthetisch, persoonlijk, empathisch, verbonden en bewust. Op borden staat een korte uitleg per thema en bij ieder werk hangt een kaartje met een beknopte uitleg over het werk en de kunstenaar.
Museum STRAAT en ABN AMRO
Eerlijk gezegd keek ik een beetje op van de aangekondigde samenwerking tussen Museum STRAAT en een bank in dit geval ABN AMRO. Het beeld van de financiële wereld met zijn grijpgrage tentakels past voor mijn idee niet echt bij de vrijgevochten wereld van de street art en graffitikunstenaars. Het zijn ook niet de individuele kunstenaars maar een team van enthousiaste mensen die hun belangen behartigen die deze samenwerking aangaan. Het doel is de krachten te bundelen om projecten te realiseren rond actuele maatschappelijke thema’s zoals gelijke kansen, duurzaamheid en educatie. ABN AMRO helpt met hun kennis Museum STRAAT om dit doel te versnellen. Women in Street Art is het eerste concrete project dat samen is gerealiseerd.
Women in Street Art
In een artistieke wereld die voornamelijk bestaat uit mannen zijn ook vele invloedrijke vrouwelijke straatkunstenaars actief: Lady Aiko, Faith47, Nina Valkhoff, Lady Pink en Mick La Rock (Mickey) . STRAAT zet hen en vele andere vrouwelijke straatkunstenaars in de schijnwerpers met onder meer een presentatie in de collectie. Met Women in Street Art brengt het museum als het ware een eerbetoon aan deze vrouwelijke rolmodellen. Jaarlijks nodigt het museumteam kunstenaars uit om op locatie een werk te maken. Voor Women in Street Art beet de Japanse Aiko het spits af. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal er ook werk van Nina Valkhoff en Nederlands graffiti-icoon Mick La Rock aan de collectie worden toegevoegd.
Stijlicoon Lady Aiko
De Japanse kunstenaar Lady Aiko (1975, Tokyo/NYC) is een legende op het gebied van street art. Door de uitnodiging van Museum STRAAT te accepteren, is ze nu voor het eerst in ons land. Haar werk is geïnspireerd op de Japanse blokdrukkunst en wordt gezien als vernieuwend en vrouwelijk. Aiko’s Japanse identiteit drukt een stevig stempel op haar werk. Ook haar ervaringen als Japanse vrouw spelen hierin een rol. Door haar street art maakt Lady Aiko vrouwen en meisjes zichtbaar, tevens en pakt ze genderongelijkheid en andere problemen aan. Lady Aiko maakt kunst die liefdevol en sterk is. Haar beeldtaal is vaak gekoppeld aan romantiek, seksualiteit en promiscuïteit.
Banksy
Lady Aiko werkte samen met Takashi Murakami en Banksy. Haar werk was ook te zien in MACRO Future Rome (IT), Shanghai MOCA (CN), Brooklyn Museum NY en PS1/MOMA (VS) en in verschillende grote musea en galerieën wereldwijd. Voor STRAAT maakte ze een afbeelding van een groot blauw konijn omgeven door bloemen.
Talrijke vrouwelijke rolmodellen
Met de presentatie Women in Street Art wil het museumteam zo (vrouwelijke) kunstenaars in spé aan te moedigen om hun eigen talent te ontwikkelen. Hiermee kunnen ze een bijdrage leveren aan gelijke kansen voor iedereen. In STRAAT kun je werk te zien van diverse invloedrijke vrouwelijke street artists, zoals George Rose, Adele Renault, Milu Correch, Gleo, Hera van Herakut en Judith de Leeuw. De Nederlandse Nina Valkhoff vertegenwoordigt een jongere generatie vrouwelijke street artists en verwerkt veel ecologie en planten in haar werk. Zij werkt in maart en april drie weken in het museum aan een nieuw kunstwerk.
Women in Street Art is nog tot en met 28 mei 2023 te zien in Museum STRAAT (Amsterdam). Kijk hier voor meer informatie.
Vooruitblik najaar 2023
Na Women in Street Art komt in het museum later in het jaar het onderwerp duurzaamheid aan bod. Hierin speelt het werk van de populaire Spaanse kunstenaar DULK een duidelijke rol. Antonio Segura Donat (artiestennaam Dulk) is een van de belangrijkste kunstschilders uit het Spaanse Valencia. Dulk begon zijn carrière met urban art en muurschilderingen, vakgebieden waar hij vandaag de dag nog steeds volop mee bezig is.
© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van Museum STRAAT, genoemde kunstenaars en eventuele bruikleengevers.