Museum van illussies © foto Wilma_Lankhorst.

Museum van illusies in Maastricht

Na de ontdekking en fascinatie van de grote illusie in het Teylers Museum zijn we nu in Maastricht. Hier is recent een nieuw museum geopend: Museum van illusies. We kregen de tip van een enthousiaste medewerkster van het Stay Okay Maastricht. We zijn altijd in voor iets nieuws. Ben jij klaar voor een avontuur?

Museum van illussies © foto Wilma Lankhorst.

Bedrog voor het oog, vermaak voor de geest

Met deze uitdaging word je op de museumsite alvast op scherp gezet. Ons wordt een collectie hologrammen, optische illusies, speelkamers met intrigerende spellen en puzzels beloofd. Het wordt een ware uitdaging voor ons brein. Al vroeg staan we op zaterdagochtend voor de deur van het Museum van Illusies. Maar we zijn beslist niet de eerste bezoekers. Ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen en groepjes jongeren staan voor de kassa in de rij voor een kaartje. We luisteren alvast mee met de uitleg van gids Anna. Met ons entreebewijs in de hand en de camera in de aanslag betreden we de wereld van de grote illusie. Het begint met een paar opwarm momentjes. Visueel ’bedrog’ over lengte van lijnen en holle en bolle Einsteins. Bij iedere attractie hangt een bordje met uitleg. Dat is handig, want soms duurt het even voor je beseft waar je naar kijkt.

Museum van Illusies De Vortex-tunnel © foto Wilma_Lankhorst
De Vortex-tunnel © foto Wilma Lankhorst.

Klaar voor de Vortex- tunnel

Na deze introductie zijn we klaar voor De Vortex tunnel. We zetten onze voeten op de brug, Anna drukt op de knop en dan begint de wereld om ons heen te draaien. Paarse, roze en blauwe lichtflitsen. Beweegt de brug onder onze voeten? Het is een duizelingwekkende ervaring waarbij het best lastig is om je lichaam in balans te krijgen. Ondanks dat je weet dat je op een stabiele en vlakke ondergrond staat, draait de wereld om je heen. Wie last heeft van evenwichtsstoornissen kan de Vortex-tunnel beter mijden.

De kamer van de reus

Na de Vortex tunnel staan we voor AMES-kamer. Mint-grijs geblokte wanden, Anna stuurt ons allebei naar een andere hoek van de ruimte. Zij maakt via het raam aan de voorkant van de kamer een foto. Op de camera zien we later dat een van ons een reus is geworden en de ander klein duimpje. Het motief op de wanden neemt ons te grazen en de camera doet leuk mee.

Museum van Illusies Stap in de scheve kamer © foto Wilma_Lankhorst
Stap in de scheve kamer © foto Wilma Lankhorst.

De scheve kamer

Jaren geleden waren we in de tuinen van Bomarzo in Italië. Deze groene oase ten noorden van Rome wordt ook wel ‘het Park der monsters’ genoemd. Hella Haasse schreef er in 1968 een boek over. Naast de monsters is ons het bezoek aan de scheve kamer altijd bijgebleven. Deze herinnering kunnen we hier even over doen. Ook hier worden onze hersenen gefopt door grijs-mint kleurige motieven en daar komt een spiegel bij. Is de vloer nu vlak? Of toch niet? Ontdek het zelf in Maastricht.

Museum van illussies,vertrouw jij je ogen? © foto Wilma_Lankhorst.
Museum van illusies, vertrouw jij je ogen? © foto Wilma Lankhorst.

De Beuchet-stoel

Ooit op een Beuchet-stoel gezeten? Nou wij zien geen stoel. In een hoek ligt een veel te grote stoelzetting en we zien vier losse, normale stoelpoten. Op de toelichting lezen we hoe je op de zitting plaats kunt nemen. De fotograaf wordt naar een pijltje op de vloer verwezen. Kijkend door de lens van de camera, geef ik mijn reisgenoot nog wat instructies. En dan opeens uit het niets zit hij ontspannen op een stoel en lacht me toe. Als ik om kijk zie ik al enkele wachtenden achter me. Deze optische illusie wordt op veel foto’s vastgelegd.

Museum van Illusies Zin in een spelletje? © foto Wilma_Lankhorst
Museum van Illusies Zin in een spelletje? © foto Wilma_Lankhorst

Zin in een spelletje?

Je kent hem vast nog wel, de kleurrijke Rubik-kubus? Zes vlakken verdeeld in negen gekleurde vlakjes. Je moet net zo lang draaien tot elk vlak uit een kleur bestaat. Hier in Maastricht staat een tafel-variant op deze hersenkraker. Op een houtentafel liggen in een bak, negen blokjes met een gekleurde punt (geel, rood of blauw). Het frame om de blokjes beperkt de schuifmogelijkheden op het veld. Aan de voorzijde van de tafel is een gleuf gemaakt waar maar een type blokje door kan. En dan begint het schuifwerk. In de museumwinkel is een miniatuur versie te koop zodat je tuis nog flink kunt oefenen. Naast deze mini versie van l’âne rouge (de rode ezel) heb je nog de keuze uit bijna 70 andere houtelspellen waarmee je je hersencellen kunt trainen.

Maastricht_Museum van Illusies Hoe dan? © foto Wilma_Lankhorst.
Hoe dan? Museum van Illusies © foto Wilma Lankhorst.

De wereld op z’n kop

We eindigen onze tour met de wereld op z’n kop. Hoe ziet de wereld eruit als je ervaring 180 graden draait? We staan voor een dilemma, maar we krijgen gelukkig hulp van Anna. Mijn reisgenoot wil graag de stoere man uithangen en wil mij in een horizontale stand met één hand optillen. Anna weet wel raad met deze wens en geeft ons de juiste instructies. Probeer het zelf als je durft in het Museum van Illusies.

En dan hebben we het nog niet gehad over rare stokken, de dubbelzinnige cilinder, de vaas van rubin, voor het oog tollende draaitafels, je hoofd op een dienblad en een gekloonde tafel.

Museum van illusies vind je in het centrum van Maastricht in het Mosae Forum. Kijk hier voor alle details.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van Museum van Illusies.

Kijk hier naar de geschiedenis van de grote illusies