Spiegeltje, spiegeltje aan de wand? Wat is het mooiste museum van ons Rotterdam? Deze beroemde zinnen uit Sneeuwwitje (sprookje van de gebroeders Grimm) heeft een nieuwe variant gekregen in het Rotterdamse Museumpark. Glanzend in de zon, dreigend bij felle regenbuien en ’s nachts sinister weerkaatsend het blauwe nachtlicht. Depot Boijmans Van Beuningen de grote spiegelde urn in het centrum van Rotterdam. Ik stond er al verschillende malen voor. Nu heb ik een kaartje en ga ik naar binnen om het hart van de rijke Boijmans Van Beuningen collectie te ontdekken.
Depot Boijmans Van Beuningen
Op de spiegelwand van bijna 40 meter hoog kun je de omgeving van het Museumpark op een unieke manier verkennen. Op de grond heeft de urn een diameter van 40 meter en boven is dat uitgegroeid tot 60 meter. Het spiegelgebouw heeft een groen dak met bomen (75 berken en 20 dennen), een terras en een restaurant voor 120 gasten. De buitenrand omvat 6.609 m2 glas, verdeeld over 1.664 spiegelpanelen. Op sommige plekken schuiven panelen omhoog voor een ingang of raampartij. Op het plein rondom het depot is het altijd druk met mensen die selfies en foto’s maken van deze nieuwe Rotterdamse icoon. Het depot is in opdracht van de Gemeente Rotterdam gebouwd. Het biedt plaats aan meer dan 152.000 kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en kunstwerken van particuliere collecties en bedrijfscollecties. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV tekende voor de bouw en Koning Willem-Alexander heeft het gebouw op 5 november 2021 officieel geopend.
Met of zonder rondleiding
Bij je bezoek aan het depot heb je de keuze uit twee opties: je gaat zelfstandig op verkenning uit of je sluit je aan bij een van de gratis 30 minuten durende instaprondleiding. Kies je voor het laatste dat moet je een witte stofjas aantrekken zodat duidelijk is dat je bij een exclusief gezelschap hoort. Wij hebben gekozen voor de eerste versie en maken gebruik van de gratis down te laden audiotour op de telefoon. Ondanks alle informatie die de audio je biedt, boek ik voor mijn volgende bezoek wel een rondleiding, dan gaan er nog meer deuren voor je open. We pakken de glazen lift naar de zesde (hoogste) verdieping en dwalen daarna via de verschillende trappen van etage naar etage. Het ontwerp van deze doolhof, The Maze is van beeldend kunstenaar Marieke van Diemen (1959). Je loopt in een driedimensionaal doolhof met zwevende vitrines waarin je kunstwerken en voorwerpen uit de depots kunt zien.
Het Depot is geen museum!?
Op diverse locaties wordt duidelijk aangegeven dat het hier om een depot gaat, dus opslag. Aangevuld met onderzoek en restauratie. Het depot is geen museum maar het leuke is dat er wel op bijna elke etage een compacte expositie te zien is. Wij zagen onder andere Lee Miller in Print. Lee Miller (State of New York 1907) was dochter van een amateurfotograaf. Ze werd in New York ontdekt als model door Man Ray. Ze ontwikkelde zichzelf door tot mode- en kunstfotograaf. In het Interbellum, de periode tussen de Eerste en tweede Wereldoorlog was zij een van de weinige vrouwen die betaalde opdrachten kreeg als fotograaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ze in Londen en werkte ze samen met fotograaf David Scherman achter de frontlinie. Voor het Britse Vogue legde ze het leven van burgers in steden en van soldaten aan het front vast. Miller schreef ook teksten bij haar foto’s. Lee Miller in Print is nog tot en met 28 februari 2024 te zien in het depot.
Als toetje lichtkunst buiten
De zon is al onder als wij buiten komen. Op het plein voor het Depot is het een feest van licht. De Zwitserse kunstenaar Pipilotti Elisabeth Charlotte Rist (1962) ziet zichzelf, net als haar naamgever Pippi Langkous, als een vrouw die op een speelse manier de wereld verkent. Rotterdam maakte in 2009 kennis met haar in de overzichtstentoonstelling Elixir. Tien jaar later kreeg ze van het museum de opdracht om een buitenwerk te maken. Ze koos voor een video-installatie voor de buitenkant van het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Het kunstwerk ‘Het Leven Verspillen Aan Jou’ is een mix van video en omgevingskunst. De video lichtinstallatie verlicht een deel van de openbare ruimte rond het depot van zonsondergang tot ’s avonds 00.00 uur. De kunstenaar nodigt je uit tot interactie, om samen te dansen en te spelen in het gekleurde licht. En dat is precies wat wij zien als we afscheid nemen van deze bijzondere locatie. Met een verlicht hart stappen we de avond tegemoet.
Depot Boijmans van Beuningen is van dinsdag tot en met zondag geopend. Kijk hier voor prijzen en bezoekmogelijkheden. Museumkaarthouders betalen één euro voor een bezichtiging.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Depot Boijmans Van Beuningen, genoemde kunstenaars en alle bruikleengevers.