Street Art kunstenaar Rosalie de Graaf is Kunstenaar van de maand februari.
Deze maand zetten we Rosalie de Graaf in het zonnetje. Een jonge kunstenaar die o.a. furore maakt als street-art kunstenaar. In november 2019 werd ze uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing De Jonge 100. Dit is dé lijst van Nederlands meest veelbelovende en inspirerende jongeren tot en met 25 jaar. Met haar start-up RoosArt wist Rosalie de jury te overtuigen van haar talent en haar gedreven ondernemerschap. Het is heel fijn om deze maand het podium vrij te maken voor de Kunstenaar van de maand: Rosalie de Graaf.
Waar liggen je wortels?
Rosalie: Ik ben geboren in de Hanzestad Doesburg (1999) en kom uit een gezin met zeer betrokken ouders. Mijn ouders hebben mij en mijn broertje altijd alle ruimte gegeven om onze hobby’s en vaardigheden te ontwikkelen. Op vijftienjarige leeftijd ben ik begonnen met het maken van olieverf schilderijen. Mijn vader heeft toen gelijk allerlei soorten verf, kwasten en andere materialen in huis gehaald.
Mijn opa tekende veel
We hebben als familie geen lange artistieke wortels. Mijn vader is wel muzikaal en mijn opa tekende vroeger veel. Ik heb hem helaas nooit gekend, omdat hij is overleden op het moment dat ik nog maar een paar jaar oud was. De schetsboeken van mijn opa heb ik als klein meisje van rond de acht jaar wel vaak doorgebladerd. Deze boeken staan vol tekeningen van naakte vrouwen, een beeld dat mijn opa graag tekende.
Kun je iets vertellen over je artistieke vorming?
Nadat ik het gymnasium heb afgerond, ben ik Geneeskunde gaan studeren in Nijmegen. Op de middelbare school schilderde ik veel. Tijdens mijn universitaire opleiding had ik weinig vrije tijd over die ik kon besteden aan het maken van kunst. Dit frustreerde mij enorm. Na een jaar Geneeskunde ben ik gestopt. Daarna ben ik mijn eigen bedrijf begonnen in de kunst. Dit was een moeilijke keuze: kiezen tussen kunstenaar of arts worden.
Ik heb gekozen voor mijn passie
Uiteindelijk heb ik gekozen voor mijn passie en mij hier honderd procent voor in te zetten. Ik was pas een paar maanden bezig met het maken voor street art, toen ik al werd genomineerd voor de ‘’Street-art Awards Benelux 2019’’. Ik stond direct in de Top 5 van de publieksprijs. Sinds dat moment is mijn carrière gelanceerd. Ik heb ik geen officiële kunstopleiding gevolgd. Al mijn schildertechnieken heb ik geleerd via YouTube. Al vanaf jongs af aan keek ik naar video’s van Bob Ross en andere kunstenaars zoals ‘’Lachri fine art’’, ‘’Daria Cali’’ en ‘’Kiptoe’’.
Wat inspireert je het meest in je werk en waarom?
Mijn inspiratie krijg ik, wanneer ik in bed lig en in slaap probeer te vallen. Ineens komen er dan allerlei leuke ideeën opborrelen. Dit gebeurt ook, wanneer ik lang in de auto rijd.
Hoe ziet je werkdag er uit?
Ik heb sinds kort mijn eigen kantoor in het centrum van Doesburg in het Ondernemershuis. Je kunt me hier dagelijks vinden. Ik vind het fijn om andere ervaren ondernemers om me heen te hebben. Ik leer veel van ze. Wanneer ik niet op locatie werk, maak ik schilderijen thuis. Mijn moeder werd vaak boos, omdat ze overal verf terugvond in het huis: in de gordijnen, op de vloer, de deurklinken, enzovoort. Nu werk ik veel op locatie op plekken in heel Nederland. Zo schilder ik veel in horecagelegenheden, winkel, verenigingen, grote bedrijven of op openbaren plekken voor gemeentes. Ik kom ook graag en veel in het buitenland. Mijn doel is om in elk land op de wereld een schildering te maken. Ik heb mijn eigen busje (gevuld met verf), waarmee ik rondtoer door Europa.
Heb je ooit een prijs gewonnen?
Er zijn twee mooie prijzen waarop ik nu al terug kan kijken. De publieksprijs tijdens de Street Art Awards Benelux 2019 (top 5). En de verkiezing tot de beste ondernemer in De Jonge 100-lijst. Deze wedstrijd kent vier categorieën waarin jonge ondernemers tot 25 jaar, een prijs kunnen winnen voor hun prestatie om de wereld een stukje mooier te maken. In deze verkiezing werd ik met mijn bedrijf RoosArt uitgeroepen tot de meest talentvolle ondernemer van 2019.
Exposities binnen- en buiten
Sinds 2018 heb ik aan verschillende exposities mee gedaan. Het begon allemaal in december 2018 met Novelty in BOKA (Arnhem). 2019 was een druk jaar met maar liefst vijf exposities. Drie op Bali in Indonesië (Les Figurants in Metis (21 februari 2019) en twee maal bij ST.ART in Batu Balong (18 en 25 juli 2019). In Nederlands was mijn werk te zien tijdens Street Art Inside in Heartgallery, Hengelo (O) (mei – augustus 2019). De vijfde expositie was Takover in het Wien Museum in de Oostenrijkse hoofdstad (juli – september 2019).
Noot WL,:
De Lenovo Jonge 100 telt vier categorieën: In de categorie sporters (1) won in 2019 voetballer Frenkie de Jong, in de categorie visionairs (2) ging de prijs naar Teun Toebes, in de derde categorie ‘Idolen’ was de prijs voor Snelle. In dit mooie gezelschap ging in de vierde categorie, de groep van de ondernemers, de prijs naar Rosalie de Graaf.
Welk museum heb je recent bezocht en waarom zou je mij een bezoek aanbevelen?
Ik heb afgelopen najaar het Wien Museum in Wenen (Oostenrijk) bezocht. Hier heb ik ook een kunstwerk gemaakt dat je hier kunt zien op mijn website. Dit museum bevat een prachtige collectie van kunstwerken gerelateerd aan street-art en graffiti. Het werk van de Oostenrijkse street art kunstenaar Nychos (1982) is mij het meest bijgebleven: een meesterwerk.
Welk festival zou je me willen aanbevelen en waarom?
Mijn favoriete street art festivals zijn Step in the arena (Eindhoven), Kings of Colors (Den Bosch) Roosendaal jam (Roosendaal),Street art festival Ede, Hands off the Wall (Oostenrijk), Potsdam jam (Duitsland), POW! WOW! enTunnel Vision Boxtel .En zo kan ik nog wel even door gaan.
Mijn relatie met de kunstenaar
Ik kwam Roos op het spoor tijdens mijn voorbereidingen voor mijn bezoek aan het Kings of Colors festival in Den Bosch. Navraag bij de organisatie leerde me dat er minimaal twee vrouwelijke street-art kunstenaars mee zouden doen: Yasja Ligtelijn en Rosalie de Graaf. Tijdens het festival heb ik het werk van beide kunstenaars bekeken en hen gevraagd of zij mee wilden doen aan deze rubriek. Het verhaal van Yasja heb ik al eerder met je gedeeld en nu volgt de kennismaking met Rosalie.
Waar is je werk (of waar ben jij) in 2020 te zien?
Mensen kunnen op de hoogte blijven van nieuwe tentoonstellingen en projecten via mijn Instagram of Facebook pagina.
© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Rosalie de Graaf.
Wordt vervolgd
In maart 2020 maak je kennis met kunstenaar Rosemin Hendriks.