In de serie Kunstenaar in coronatijd is het steeds weer een verrassing hoe kunstenaars met de coronabeperkingen en emoties omgaan. Ik volg velen van hen op hun social media kanalen. Eén artiest die me sinds het begin van de pandemie, elke week weer verrast is Irma Frijlink. Door de ‘vrijheid van de lockdown’ kwam er veel op haar pad. Daarom is deze week het podium voor Irma Frijlink.
Welke artistieke wensen en dromen heb je voor 2021?
“Ik ben niet iemand die van te voren dromen en wensen heeft. Ik leef op de dag en laat de dingen komen zoals ze zich aandienen. Dat geeft mij vrijheid.”
Hoe is het om kunstenaar in coronatijd te zijn?
“Het bevalt me eigenlijk wel. Even niet de druk van deadlines en geen exposities. Dit geeft de nodige speelruimte om nieuwe processen op gang te laten komen. Het geeft de mogelijkheid om te spelen, te onderzoeken. Vanaf de eerste coronaweek maak ik iedere week een kunstkapje om de gebeurtenissen rond deze bijzondere periode in ons leven vast te leggen. Het zal uiteindelijk een historisch document worden. Een herinnering aan deze tijd die toch de geschiedenisboeken in zal gaan.”
Na een korte pauze … “Mijn moeder is onlangs op honderdjarige leeftijd is overleden. Dit afscheid was voor mij de aanleiding om haar levensverhaal te gaan beschrijven. Ik ben er van overtuigd dat dit ook tot nieuw werk zal gaan leiden.”
Wat mis je t.a.v. je werk het meest in deze periode?
“Het enige wat ik mis, is het bezoeken van exposities, concerten en films. En vanzelfsprekend het kunnen aanraken van dierbaren.”
Hoe ziet je werkdag er nu uit?
“Iedere dag begin ik met een ommetje met mijn viervoeters. Iedere dag ziet er anders uit. De ene keer ga ik eerst achter de computer zitten om te schrijven. Een andere keer begin ik achter de naaimachine. Ik werk wel alle dagen. Het is voor mij een soort ademen en ik kan me niet voorstellen om niets te doen.”
Heeft de ‘coronatijd’ je geïnspireerd tot ander werk?
“Zoals ik eerder zei: het heeft me aangezet tot het maken van de Kunstkapjes. In dezelfde tijd ben ik ook begonnen met het schrijven van kinderverhaaltjes voor peuters van 3-6 jaar. In deze verhalen probeer ik hen onder andere uit te leggen wat corona is, wat de regels zijn en dergelijke. De verhaaltjes van Elsie & Reinoud gaan nog steeds door en worden wekelijks op Facebook en Instagram geplaatst.”
Portretten maken
“Daarnaast werd ik gevraagd om portretten te maken van kunstenaars die verbonden zijn aan Galerie Phoebus in Rotterdam. Jaren geleden heb ik portretten gemaakt. Aangezien ik tegenwoordig heel anders werk, wilde ik zoeken naar een manier hoe ik ‘portretten’ kan verbinden met mijn huidige werkwijze. Dit was een hele uitdaging! Vanaf 16 mei zijn zes portretten te zien bij de genoemde galerie.”
“In mijn straat staat een boom met een groot gat. Dit gat staarde me al jaren aan. Het vroeg om een kunstwerk. De laatste tijd maak ik af en toe een object dat ik ergens in het dorp achterlaat. Er hangt een label aan met de vraag of men het, wanneer men het niet kon laten om het te laten zitten, een nieuwe plaats wil geven in de openbare ruimte. Ondertussen zijn er al meerdere objecten geplaatst en een paar zijn inmiddels verdwenen, hopelijk naar een nieuw stekje.”
Heb je online een museum bekeken of voorstelling gevolgd?
“Ik heb me in het afgelopen jaar een beetje afgesloten van de wereld en ook weinig online bekeken. Wel kijk ik regelmatig op Facebook en Instagram en geniet daar van het werk van vele kunstenaars.”
Heb jij een favoriete vrouwelijke kunstenaar? Zo ja welke?
Ik houd van heel veel kunstenaars. Ik heb veel favorieten. Leuk om hier te noemen:
Marian Bijlenga, Henrique van Putten, Alexandra Drenth, Auk Russchen en Esther Bruggink.
Waar is je werk in 2021 te zien?
- Vanaf 16 mei: Ladenkastproject in Galerie Phoebus in Rotterdam met zes portretten
- Vanaf 22 augustus 2021: Solo expositie ‘Kwetsbaarheid’ in Schierstins, Feanwâlden,
- 5 juli t/m 8 augustus 2021: 100 jaar AKKV, Grote kerk Edam
- November 2021: Galerie Het Oude Raadhuis, Warmond
De exacte data en nog meer nieuws lees je op de website van Irma Frijlink.
© tekst Irma Frijlink en Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Irma Frijlink.
Meer weten over Irma Frijlink en haar artistieke loopbaan?
Lees dan hier het interview dat ik eerder in 2020 met haar had.