Toen ik het Churchill War Cabinet in februari 2005 voor de eerste keer bezocht waren er drie verschillen met nu: er lagen zand zakken voor de deur (nu niet) mijn vader en neef Wouter waren er toen bij (nu niet) en het Churchill Museum was nog niet geopend: nu wel.
Ik mag weer eens in Londen en heb besloten om dit interessante museum andermaal te bezoeken. In de eerste plaats omdat het museum een tweede bezoek zeker waard is, ten tweede omdat het volgend jaar (2014) 70 jaar na D-Day is en Nijmegen en omgeving al aardig op stoom begint te komen voor dit herinneringsjaar en ten derde omdat ik graag nog een paar foto’s wil maken voor mijn vader en neef. Na onze reis in 2005 zijn door een PC-fout bijna alle digitale foto’s vernietigd waardoor wij nagenoeg geen foto’s bij onze mooie herinneringen hebben.
Ruim 100 bijeenkomsten
De bouw van dit ondergrondse complex is in 1938 begonnen. Op 27 augustus 1939 werden de Cabinet War Rooms in gebruik genomen, precies een week na de Duitse inval in Polen.
Het eerste vertrek dat ik zie is de zogenaamde ‘War Room”, de overlegkamer waar de premier met zijn oorlogskabinet minimaal 100 keer tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeenkwam. De opstelling is nog net als toen, alles wat op de tafels ligt en aan de wanden hangt, was op 16 augustus 1945 aanwezig toen de lichten hier uitgingen en de deur in het slot werd gedraaid. De aanleiding voor de sluiting was de overgave van de Japanse troepen in augustus 1945. In 1948 verklaarde het Engelse parlement dit ondergrondse complex tot nationaal monument.
Churchill Museum
Ongeveer halverwege het museum is er een gang naar links, dit is de toegang tot het tweede museum het Churchill Museum. Dit speciaal aan Churchill gewijde museum is op 10 februari 2005 door Hare Majesteit Koning Elizabeth van Engeland geopend. In een grote ruimte wordt het gehele leven van Churchill belicht, verdeeld over drie tijdsvlakken:1874-1900 de jonge Churchill, 1940-1945 de leider van de oorlog en 1945 – 1965 staatsman van de Koude Oorlog. De verhalen op de audio leiden je door het leven van Churchill. Ik wist bijvoorbeeld niet dat hij erg veel waarde hechte aan mode. Ik hoor dat hij speciale pakken liet ontwerpen, zoals het ‘sirenepak’. Een pak met één rits waarin hij zich in enkele seconden kon omkleden in tijd van nood. Daarnaast bezat hij een grote collectie ochtendjassen in vele kleur en dessins. Hij begon ’s morgens met een ochtendjas aan in bed al met zijn werk. Dit en nog veel meer kun jezelf beleven in dit extra museum.
Sigaar op het nachtkastje
In de voormalige ‘Switch Room’ geniet ik van een pauze met koffie en worteltjestaart. Uit de geluidsboxen komt ‘Sentimental journey’ van Doris Day gevolgd door instrumentale nummers van de Glenn Miller band. Ik vind het leuk om weer hier te zijn. Het is indrukwekkend om te zien hoe vele tientallen mensen hier jaren ondergronds in relatief kleine ruimtes hebben gewerkt en deels hebben geslapen. Zo ontdek ik ook de slaapkamer voor mevrouw Clementine Churchill. En bijna aan het einde van de gang die van haar man waar een sigaar klaar ligt op het nachtkastje.
De audio tour onthult vele geheimen
Bij de entreeprijs van £ 17 (€ 20,04) is een audio tour, ook in het Nederlands inbegrepen. Deze aanpak is handig omdat nu iedere bezoeker een eigen audio heeft, veelal in zijn eigen taal en zo de informatie gemakkelijk kan beluisteren, en het blijft relatief rustig in het museum omdat mensen niet onnodig lange verhalen tegen elkaar staan af te steken.
Churchill War Rooms & Churchill Museum
Clive Steps, King Charles Street
Londen SW1A 2AQ
www.iwm.org.uk
7 dagen per week open (9.30-18.00)
Gesloten op 24,24 en 26 december
Metrostation: Westminster
Helaas mocht ik mijn eigen foto’s niet gebruiken voor dit blog. De afbeeldingen die je ziet heb ik gekregen met toestemming van het IWM/By permission of IWMThanks to the ImperialWarMuseum (IWM)©