Op de komende Vakantiebeurs (10-15 januari 2023) is het tien jaar geleden dat kunstblog Wilma Takes a Break werd gelanceerd. Samen met onder andere Erik van Erp van de online reiscommunity Around the Globe presenteerde ik Travelbloggers. ik begon uit nieuwsgierigheid met een eigen kunst- en reisblog. Nu tien jaar later is Wilma Takes a Break uitgegroeid tot een van de grote museum- en kunstblogs in het Nederlands taalgebied. Ik ben heel dankbaar voor de ruim acht duizend bezoekers die maandelijks deze kunstervaringen lezen en delen. De musea hebben voor 2023 weer volop plannen. Er is volop keuze en daarom hier alvast een vooruitblik met inspirerende tips. Voor 2023 wens ik je volop kansen en veel lichtpuntjes.
The Art of Hipgnosis
Er is weer volop muziek in het Groninger Museum. Op 19 januari 2023 begint de tentoonstelling The Art of Hipgnosis. Daarin maak je kennis met onder andere Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc. The Art of Hipgnosis is de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Deze ontwerpstudio werd in 1967 opgericht. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische albumcovers van beroemde popartiesten. Deze albumhoezen zoals het regenboogprisma van The Dark Side of the Moon van Pink Floyd zijn alom bekend, hun ontwerpers vaak niet. Ontdek in het Groninger Museum hoe Hipgnosis deze iconische albumcovers, zonder Photoshop maakte. Het geheim van Hipgnosis wordt door de ontwerpers in veertien stappen. Met je gedeeld.
The Art of Hipgnosis is vanaf 19 januari tot en met 7 mei 2023 te zien in het Groninger Museum.
Vermeer in het Rijksmuseum
De tentoonstelling Vermeer wordt de grootste tentoonstelling ooit van deze meester. In het Rijksmuseum zijn dit jaar 28 van de 37 werken van hem te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zijn voor het eerst in ons land te zien zoals het Brieflezend meisje aan het venster (Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (New York) en Het glas wijn (Berlijn). Andere hoogtepunten zijn Het meisje met de parel uit het Mauritshuis (Den Haag, te zien t/m 30 maart), De geograaf (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (Dublin) en Vrouw met de weegschaal (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit: de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.
Vermeer is van 10 februari tot en met 4 juni 2023 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Kaarten zijn nu al online te koop. Je hebt een zogenaamd starttijd nodig om de expositie te zien.
Sofonisba Anguissola, portrettist van de renaissance
Op 11 februari 2023 opent het Rijksmuseum Twenthe haar deuren voor de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625). Dit is de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van Sofonisba in ons land. Kenners noemen haar een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en is ze aan het einde van de zestiende eeuw één van de vaste kunstenaarscontacten van het Spaanse koningshuis.
Succesvol kunstenaar
Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent èn haar creativiteit. Giorgio Vasari (1511-1574) over haar in zijn Le vite de’ più eccellenti pittori,scultori e architettori (1568): “de figuren op Anguissola’s portretten lijken zo levensecht, dat ze lijken te ademen.” De grote Michelangelo (1475-1564) prijst Anguissola in een briefwisseling met haar vader, Amilcare Anguissola. Hij schrijft over de manier waarop zij de emotie verdriet vat in haar tekeningen. Vasari schrijft “dat er niets mooiers of levensechter bestaat dan de figuren op deze tekening.”
De overzichtstentoonstelling Sofonisba Anguissola is van 11 februari tot en met 11 juni 2023 te zien in Rijksmuseum Twenthe. Bestel hiervoor (op tijd) online je kaarten.
De werking van de natuur in Beelden aan Zee
Kunstenaar Piet Killaars (1922-2015) zou op 17 oktober 2022,.100 jaar zijn geworden. Zijn geboortejaar wordt in 2023 herdacht met een expositie in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in Beelden aan Zee in Scheveningen. In Scheveningen zijn twaalf beeldhouwwerken van hem te zien. Deze sculpturen hebben de erven van Killaars in 2020 aan het museum geschonken. Kenmerkend voor de kunst van Killaars zijn de natuur en authenticiteit. Het team van Beelden aan Zee heeft Killaars jongste dochter Fransje (Maastricht 1959) de opdracht gegeven om een installatie te maken voor deze expositie. De installatie van Fransje bestaat uit zuilbekledingen. Het werk van Fransje gaat in de museumruimte de dialoog aan met de sculpturen van haar vader.
Piet en Fransje Killaars – De werking van de natuur is van 15 februari tot en met 14 mei 2023 te zien in Beelden aan Zee. Houdt de website van het Bonnefantenmuseum in de gaten voor meer informatie over de Killaars-expositie in Maastricht later dit jaar.
KRAAAN in Museum De Pont
Op 18 februari a.s. opent in Museum de Pont in Tilburg de expositie KRAAAN van Raphaela Vogel (Neurenberg, 1988). ‘Het werd tijd voor een overzichtstentoonstelling van deze opmerkelijke kunstenaar, die twee jaar aan De Ateliers in Amsterdam heeft gestudeerd maar hier nagenoeg onbekend is, aldus Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont. Deze veelzijdige Duitse kunstenaar trok in de afgelopen jaren de aandacht van de internationale kunstwereld met haar installaties. In haar werk vloeien sculptuur, schilderkunst, experimentele video’s en muziek samen tot één theatraal geheel. KRAAAN is haar eerste overzichtstentoonstelling in ins land. In de expositie zijn grootschalige installaties te zien als Rollo (2019), A Woman’s Sports Car (2018) en Können und Müssen (Ability and Necessity) (2022). Laatst genoemde installatie was op de Biënnale van Venetië in 2022 te zien.
KRAAAN opent op 18 februari en tot en met 27 augustus 2023 te zien in Museum de Pont.
Verken de IJssenbiennale 2023
Alvast even een tip, een cultureel lichtpuntje, voor de komende zomervakantie: Ontdek de IJsselbiennale 2023 van 17 juni tot en met 17 september 2023. Op een fietsroute van 120 kilometer door Overijssel en Gelderland verken je tientallen kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Daarnaast worden op allerlei locaties langs de route extra activiteiten ontwikkeld zoals een ontdekkingstocht door het landschap langs de mooiste rivier van ons land. De organisatie heeft als thema voor 2023 gekozen voor de verhouding tussen mens en landschap in het licht van klimaatverandering. De kunstenaars kijken voor hun werk naar de impact van klimaatverandering op ons landschap. De IJsselbiënnale vindt eens in de twee jaar plaats. Volg hier de laatste ontwikkelingen en nieuwsfeiten rondom de IJsselbiennale van 2023.
The Rolling Stones terug in Groningen
Dat de Stones-nummers en muzikanten nog steeds populair zijn in ons land, bewijst de recente TOP 2000 weer. Met maar liefst 23 nummers stonden zij in de populairste muzieklijst van ons land. Groot was de teleurstelling toen de eerste Rolling Stones UNZIPPED tentoonstelling (2020) in het Groninger Museum werd ingekort in verband met corona. Het goede nieuws is dat deze inspirerende expositie dit jaar opnieuw is te zien in Groningen. Zet de data maar vast in je agenda: The Rolling Stones – Unzipped 30 juni 2023 t/m januari 2024. Kaarten zijn vanaf maart 2023 hier te bestellen.
Met plezier verleng ik ‘mijn break’
Tot zover het eerste overzicht van het aanbod van nieuwe exposities in Nederlandse musea in 2023. Later dit jaar zal ik nog enkele overzichten publiceren zodat je steeds nieuwe tips krijgt om er even tussen uit te gaan. Take a break in 2023 en geniet van de vele lichtpuntjes.