To Audrey with Love in Kunstmuseum

Museaal eerbetoon aan Audrey Hepburn door Hubert de Givenchy
Audrey-Hepburn_-portret-op-een-barkruk-Breakfast-at-Tiffany’s.-Foto_-Ullstein-Bild_coll_Getty-Images
Audrey Hepburn Breakfast @ Tiffany’s (1961) foto © George Rinhart

To Audrey with Love

Met de expositie ‘To Audrey with Love’ brengt de Franse modekoning Hubert de Givenchy een persoonlijk eerbetoon aan zijn muze Audrey Hepburn. Ze leerden elkaar kennen in 1954 toen Audrey zijn beginnende modehuis in Parijs bezocht. De bijzondere werk – en vriendschap relatie eindigt bijna 40 jaar later als Audrey Hepburn op 20 januari 1993 overlijdt. De Givenchy zit boordevol verhalen over zijn werk en leven aan de zijde van Hepburn. Veel hiervan is te zien en te horen in een eerbetoon van modekoning aan zijn muze. Hubert de Givenchy, To Audrey with Love is nog te zien t/m 26 maart 2017 in het Gemeentemuseum in Den Haag. Wat weet jij van Audrey Hepburn?

Sneak preview

To-Audrey-with-Love_door-Hubert-de-Givenchy-Gemeentemuseum-Den-Haag-_hoedjes_l.-1989-1990_-foto-Wilma-Lankhorst
Zaalimpressie To Audrey with Love in Gemeentemuseum Den Haag

To-Audrey-with-love_handtelening-Audrey-Hepburn_-Gemeentemuseum-Den-Haag-foto-Wilma-Lankhorst

Nederlands bloed

Audrey is op 4 mei 1929 in Brussel geboren als Audrey Kathleen van Heemstra Ruston. En ja dat klinkt deels Nederlands. Haar moeder was de Nederlandse barones Ella van Heemstra, haar vader de Britse bankier Joseph Ruston Hepburn. Als Audrey zes jaar is, verlaat haar vader het gezin en wordt ze naar een privé school in het Engelse Kent gestuurd. In 1939 haalt haar moeder haar naar Arnhem. In deze stad was Audrey’s opa van 1910 tot 1920 burgemeester. Tijdens haar verblijf in Arnhem wordt haar achternaam uitgebreid met de toevoeging Hepburn, de familienaam van haar vaders voorouders. En zo leert de wereld haar uiteindelijk kennen als Audrey Hepburn.
Audrey volgt tijdens de oorlogsjaren balletlessen aan het conservatorium in Arnhem. Om bij de Duitse bezetters geen associatie met Engeland op te roepen wordt ze hier ingeschreven als Edda van Heemstra. Dansen en vooral klassiek ballet is het liefste wat ze doet.

To-Audrey-with-love_borstbeeld-Audrey-in-Arnhem-foto-Wilma-Lankhorst
Audrey’s beeld op het Burgemeestersplein in Arnhem (1994 – © Kees Verkade).

Dicht bij Park Sonsbeek staat een bronzen buste van Audrey. Ik zag het beeld vorig jaar toen ik de beeldententoonstelling Sonsbeek ‘16 heb bezocht. Na de bevrijding in 1945 verhuist Audrey met haar moeder naar Amsterdam waar ze haar balletlessen voortzet en tevens als model gaat werken om wat geld te verdienden. Na haar filmdebuut in Nederlands in zeven lessen (een Engels-Nederlandse coproductie) vertrekken moeder en dochter in 1948 naar Londen. Hier eindigt haar eerste Nederlandse periode en begint ze aan een internationale filmcarrière.

Audrey-Hepburn-en-Hubert-de-Givenchy-in-Parijs-1982-Foto_-Jacques-Scandelari_-courtesy-Hubert-de-Givenchy
Audrey Hepburn & Hubert de Givenchy in Parijs (1982) foto © Jacques Scandelari

Hubert de Givenchy

In 1953 ontmoeten filmactrice Audrey en couturier Hubert de Givenchy (20 februari 1927) elkaar voor de eerste keer. Audrey heeft een rol aangenomen voor de film Sabrina en is op zoek naar de juiste kleding. Omdat de hoofdpersoon als ‘vrouw van de wereld’ uit Parijs terugkeert naar New York, zoekt Audrey naar Europese kleding. Met het werk van een Europese couturier wil ze de transformatie geloofwaardig maken in de film. Audrey kent het werk van De Givenchy en er wordt een afspraak in gemaakt. De toen 26-jarige modeontwerper is in de veronderstelling dat hij een afspraak heeft met ‘The first lady of the American Cinema’, Mrs. Katharine Hepburn (1907-2003). Hij is totaal verrast als er een jonge, voor hem onbekende actrice verschijnt op het afgesproken tijdstip. Audrey is vol zelf vertrouwen en zeer doortastend.

Hubert-de-Givenchy-1960-Foto_-Robert-Doisneau_-courtesy-Hubert-de-Givench
Hubert de Givenchy (1960) foto ©Robert Doisneau

De Givenchy aarzelt en geeft aan dat hij al te druk is met de ophanden zijnde collectie. Hij heeft geen tijd en mensen om een extra (film)collectie te maken. Audrey vraagt hem om zijn huidige collectie te laten zien en is enthousiast over wat ze ziet. Ze dringt aan en zegt: “Alstublieft, alstublieft, er moet toch iets zijn dat ik kan passen”. Voor haar rol in Sabrina kiest ze uit bestaande collectie enkele modellen. Hierna begint een innige vriendschap die past eindigt als De Givenchy in Zwitserland op het sterfbed van Audrey zit in januari 1993. Ze geeft hem als troost een jas. Ze knuffelt de jas en geeft hem aan hem met de woorden: “Als ik er niet meer ben en je troost nodig hebt pak dan deze jas, dan ben ik bij je”.

To Audrey with love Gemeentemuseum-Den-Haag-foto-Wilma-Lankhorst
Ontmoeting met Hubert de Givenchy (2e links) in Gemeentemuseum Den Haag

Vóór we de tentoonstelling inlopen, nog even iets over de tweede Nederlandse periode van La Hepburn. Nadat haar huwelijken met acteur Mel Ferrer en psychiater Andrea Dotti krijgt ze in 1980 een relatie met de Nederlandse acteur Robert Wolders. Zij blijven samen tot Audrey’s dood op 20 januari 1993. Samen met haar twee zonen (Sean Hepburn Ferrer & Lucca Dotti) richt Wolders na haar dood het Audrey Hepburn Children’s Fund op.

Audrey-Hepburn_portret-op-een-barkruk-Breakfast-at-Tiffany’s.-Foto_-Ullstein-Bil_coll_Getty-Images “ Givenchy’s ontwerpen zijn de enige waarin ik me helemaal mezelf voel.  Hij is meer dan een ontwerper, hij creëert persoonlijkheid” aldus Audrey Hepburn

Audrey Hepburn in haar 'Little Black Dress' Breakfast at Tiffany's (1961) fott coll Getty Images

 

To Audrey with love Gemeentemuseum-Den-Haag-zaalovrzicht-foto-Wilma-Lankhorst
Loop door het leven van Audrey Hepburn @Den Haag

 

Loop door het leven van Audrey Hepburn

Op de eerste etage van het Gemeentemuseum in Den Haag is een groot deel van deze verdieping ingericht voor het eerbeton van De Givenchy aan zijn muze Audrey. De kennismaking begint bij de ontvangstruimte in het Franse modehuis. Op videoschermen kun je de vele creaties zien die o.a. Audrey Hepburn, maar ook Jackie Kennedy, Prinses Gracia en haar dochter Caroline van Monaco zijn gedragen.

To Audrey with Love door-Hubert-de-Givenchy-tekening_Gemeentemuseum-Den-Haag-foto-Wilma-Lankhors
De hand van de meester op video en op de wand

In de volgende ruimte zie je de meester aan het werk. Zelfs op hoge leeftijd tekent hij nog dagelijks. De close-up beelden van zijn creëerden handen zijn intrigerend om naar te kijken. De ontwerpen van De Givenchy kenmerken zich door elegantie en simpelheid van pure lijnen en volumes. Daarna ontvouwt zich Audrey’s levensverhaal en ontdek je in iedere ruimte weer andere facetten van haar leven, filmcarrière, gezin en haar zorg voor de kwetsbare kinderen in de wereld.

1988-Ethiopië-UNICEF-Audrey-Hepburn-carries-a-child-on-her-back-Photo-taken-by_-John-Isaac-©-UNICE
Audrey Hepbrun in Ethiopië voor UNICEF (1988) foto © John Isaac

Ambassadeur voor UNICEF

Van 1988 t/m 1993 was Audrey ambassadeur voor UNICEF. Voor deze organisatie van de Verenigde Naties heeft ze veel projecten wereldwijd bezocht waarbij ze een scherp oog had voor de nood van de kinderen. Ze was zelf een puber tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft deze gruweljaren zelf meegemaakt. Haar zoon Lucca zegt hier in een documentaire in 2015 het volgende over:

“Mijn moeder was zelf een van de eerste kinderen die door UNICEF werd geholpen, of beter gezegd door de voorloper ervan, UNDRA. Deze organisatie kwam samen met de bevrijders Nederland binnen in 1945. Ze was de vrachtwagens nooit vergeten, ‘volgeladen met bloem, boter en al die dingen die we zolang niet hadden gezien. Al die dingen waarvan we droomden”. UNDRA maakte haar eerste maaltijd na de maanden van honger”.

In het midden van de tentoonstelling is een speciale ruimte ingericht waarbij je foto’s en filmbeelden ziet van haar werk voor UNICEF. In 1992 krijgt ze uit handen van de toenmalige president George Bush de Presidential Medal of Freedom uitgereikt, voor haar inzet voor UNICEF.

To-Audrey-with-Love-door-Hubert-de-Givenchy-jurk-bij-doop-Sean-1960_Gemeentemuseum-Den-Haag-foto-Wilma-Lankhorst
Deze jurk droeg Audrey tijdens de doop van zoon Sean (1960)

Mijn ervaringen:

  • Eerlijk is eerlijk, ik ben geen echte modekenner. Maar ik luister wel graag naar authentieke verhalen. Een die kans kreeg ik tijdens de opening van de expositie. Mr. Hubert de Givenchy nam hoogst persoonlijk het woord en nam ons, met zijn emotionele woorden, mee naar enkele bijzondere ervaringen uit zijn leven met Audrey Hepburn. Eén van die verhalen was de ervaring op het sterfbed met de jas zoals hier boven beschreven. Na zo’n bijzonder moment, bekijk je de tentoonstelling met totaal ander ogen.
  • In een aparte, kleine ruimte ontdekte ik een bijzondere jurk uit mijn geboortejaar 1960. Het is de zijden jurk die zij heeft gedragen bij de doop van haar eerste zoon Sean in dat zelfde jaar.
  • De aandacht die er in deze tentoonstelling voor UNICEF wordt gevraagd vind ik mooi. Er is een ruimte met een foto-box en een tafel met hoedjes en kralen van Audrey. Dress up yourself en maak een fotostrip met accessoires van La Hepburn. Tip: Denk aan losse een en twee euro stukken dan kun je zelf ook plaats nemen in de fotobox die je vast nog wel kent van het station.
  • Al met al is het een hele feestelijke tentoonstelling. Filmbeelden worden gecombineerd met de originele kleding die Audrey daarin droeg. Mr. De Givenchy heeft zich enkele dagen uitgeleefd op de speciale sieraden collectie en de bezoekers vergapen zich aan deze blingbling.
  • Er is een mooie en lezenswaardige catalogus samengesteld waarin je allerlei leuke weetjes kunt lezen over Audrey Hepburn en de modekoning Hubert de Givenchy.
  • Naast foto’s van Audrey op allerlei omslagen van bekende internationale tijdschriften, ontdek ik ook enkele Nederlandse bladen zoals de Katholieke Illustratie, Margriet en de Avondlectuur.
To Audrey with-love Gemeentemuseum-Den-Haag-zaaloverzicht-_ontwerp-voor-de-gravin-van-Windsor-1966foto-Wilma-Lankhorst.
Ontwerp Hubert de Givenchy voor de gravin van Windsor (1966)

Het eerbetoon eindigt met deze woorden van Hubert de Givenchy:

“I am convinced that Audrey would have been very proud and happy with this beautiful project of exhibition. We love you Audrey”.

To-Audrey-with-Love_door-Hubert-de-Givenchy-Gemeentemuseum-Den-Haag-_zwarte-handschoen_-foto-Wilma-Lankhorst

 

De tentoonstelling Hubert de Givenchy – To Audrey with Love’ is nog t/m 26 maart 2017 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag

 

Maar liefst drie publicaties

To-Audrey-with-love_door-Hubert-de-Givenchy-_-catalogus_Gemeentemuseum-Den-Haag.j

 

 

Een prachtige 146 pagina tellende tentoonstellingscatalogus
€ 24,95 Met veel foto’s en enkele lezenswaardige achtergrondverhalen over het leven van zowel Hubert de Givenchy als van Audrey Hepburn.

 

To-Audrey-with-love_door-Hubert-de-Givenchy-_-kinderboek-Philp-Hopman_Gemeentemuseum-Den-Ha

 

 

 

Kinderboek ‘to Audrey with love’ samengesteld door Philip Hopman  (€ 14,95)

omslag_boek-Givenchy-to-audrey-with-loveEen groot roze boek met foto’s, tekeningen en ontwerpen van Hubert de Givenchy zelf. Deze zware en luxe publicatie is een geweldig cadeau voor echte Audrey Hepburn liefhebbers en modefans. Je moet er wel misschien wel even voor sparen de prijs is € 125

Alle publicaties zijn te koop in de Museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag

 

Audrey extra’s

Audrey-Hepburn-en-haar-moeder_uit-familiecollectie-erven-Hepburn
Audrey en haar moeder (foto uit familiealbum erven Hepburn)

In het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Arnhem is t/m 20 augustus 2017 de mini tentoonstelling ‘Moederliefde Ella en Audrey’ te zien.
Hier kun je het verhaal lezen van het verblijf van Audrey en haar moeder Ella in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Omslag-boek-het-geheim-van-Audrey-H-door-Mirjam-Guensberg

 

 

Mirjam Guensberg schreef de roman ‘Het geheim van Audrey H’. In deze deels op historische feiten gebaseerde, psychologische roman vertelt pianist Felix Wolf zijn eigen bewogen geschiedenis én het tragische geheim van de vrouw die altijd in de schijnwerpers heeft gestaan. Lees hier meer over het geheim van Audrey H.

 

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
 gebruik van de foto’s met dank aan Gemeentemuseum Den Haag, Maison de Givenchy en erven Hepburn. © foto's uit film Breakfast at Tiffany's uit collectie Getty Images.
 
To-Audrey-with-Love_door-Hubert-de-Givenchy-_Littele-Blck-Dress-1961-Gemeentemuseum-Den-Haag-_-foto-Wilma-Lankhorst
Zaal im pressie, combinatie van film en kleding