Ode aan een Amsterdammer

 Ode-aan-een-Amsterdammer-campagnebeeld-Remco-Campert-foto-Wilma-Lankhorst
Remco Campert ©Emo Verkerk, campagnebeeld voor Ode aan een Amsterdammer

Ode aan een Amsterdammer

De Stichting Dutch National Portrait Gallery  www.dutchnational portrait.gallery   brengt deze zomer een Ode aan een Amsterdammer. 70 Portretten van onbekende èn bekende Amsterdammers in allerlei vormen, kun je deze zomer zelf ontdekken in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zwart wit foto’s hangen naast aquarellen en tekeningen. Mensje van Keulen, hangt naast een visser. Dumas tekende twee maal Cruijff, een jonge en een oudere versie. Burgervader Eberhard van der Laan is samen met zijn zoon gefotografeerd en samen hangen ze tussen hun stadsgenoten. Schrijver Remco Campert heet je van harte welkom. Tot en met 27augustus 2017 kun je hen allemaal ontmoeten.

sneak preview

Naked Ladies Alphabet, Set of 4 letters LOVE 1969/2011 Anthon Beeke (1940)

Hoog Sammie kijk om hoog

In een mooie hoge, witte zaal word je welkom geheten door 70 Amsterdammers. Sommigen hangen hoog, anderen juist laag, de meesten op ooghoogte. Zij die hoog hangen, kijken naar beneden, zij de laag hangen, juist omhoog. Anderen kijken je frontaal aan. Remco Campert is de eerste die ik zie, zijn portret hangt midden achter de entree. Bloemetje op tafel, Campert is er klaar voor om het bezoek te ontvangen

Ode-aan-een-Amsterdammer-zaaloverzicht-r.-Remco-Campert-©-Emo Verkerk-foto-Wilma-Lankhorst
Zaaloverzicht met r. Remco Campert ©Emo Verkerk

De Pubers van Jitske Schols

De variatie aan portretten en de manier waarop ze gemaakt zijn is groot. Foto’s in zwart-wit en kleur, gouaches, pentekeningen, olie- en acryl verf, wisselend van formaten van groot tot klein. Ik ontmoet hier fotografe Jitske Schols uit Amsterdam Noord. Dit is een mooi voorbeeld van een dappere Dodo. Na 20 jaar in loondienst, wisselde ze vier jaar geleden deze zekerheid in voor het onzekere, maar avontuurlijke kunstenaars bestaan. Ze kocht een eenvoudige Nikon-camera en begon haar nieuwe buurt (Amsterdam Noord) te fotograferen. Een soort van visuele inburgering. Ze plaatste deze foto’s op een social media kanaal en vroeg haar nieuwe buren wat er op de foto stond. Zo leerde ze haar nieuwe omgeving kennen en ontvlamde er een nieuwe passie: fotograferen.

Ode-aan-een-Amsterdammer-Fotografe-Jitske-Schols-r-geeft-uitleg-over-haar-bijdrage-van-drie-pubers-©Jitske-Schols-foto-Wilma-Lankhorst
Fotografe Jitske Schols (r) geeft uitleg over haar bijdrage van drie pubers.

In de tentoonstelling hangen drie foto’s van Jitske. Drie pubers, van wie de rechter haar eigen dochter is. “Zo’n dochter, altijd fijn en altijd bij de hand”, lacht Schols. Ze werkt graag met pubers omdat zij nog in een soort tussenfase leven. De overgangsfase van tiener naar volwassen mens. “ze zijn op een bepaalde manier opener en fijn om mee te werken”, vervolgt Schols.

Ode aan een Amsterdammer-r.-Edze-en-Eberhard-van-der-Laan-2017-©Koos-Breukel-foto-Wilma-Lankhorst
rechts: Edze en Eberhard van der Laan (2017) ©Koos Breukel

Hoe is het Ode-idee ontstaan?

De Amsterdamse fotograaf Koos Breukel nodige begin dit jaar burgemeester Van der Laan uit in zijn studio voor een portretopname. Breukel had een familieportret van het gezin Van der Laan in gedachten. De ontmoeting was warm en de burgemeester was nieuwsgierig naar andere portretten van stadsgenoten in Breukel’s atelier. Al pratende ontstond het idee om een expositie te maken voor alle Amsterdammers. Hierin zou de burgemeester omringd worden door gewone, onbekende en bekende stadsgenoten.

Ode-aan-een-Amsterdammer-twee-maal-Johan-de-jonge-en-de-oude-Cruijff-©Marlene-Dumas-foto-Wilma-Lankhorst
De jonge en de oude Cruijff ©Marlene Dumas

Wat is Dutch National Portrait Gallery?

Het idee voor Dutch National Portrait Gallery (DNPG)  is ontstaan tijdens een bezoek aan de National Portrait Gallery in Londen. In dit museum trekt de hele geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk in portretten aan je voorbij. Een beeld dat curator (en fotograaf) Koos Breukel van DNPG altijd is bij gebleven is een groep schoolkinderen, gekleed in schooluniform op de grond voor het grote imposante portret van Hendrik de VIII. De leraar gaf aan de hand van dit schilderij een lesje vaderlandse geschiedenis. “Een les die waarschijnlijk iedereen is bijgebleven”, aldus Breukel.

In de National Portrait Gallery in Londen worden aan de hand van portretkunst maatschappelijk relevante tentoonstellingen samengesteld.

Ode-aan-een-Amsterdammer-zaaloverzicht-l.-simon-Vinkernoog-2008-©-Aat-Veldhoen-foto-Wilma-Lankhorst.
Zaaloverzicht (l) Simon Vinkenoog (2008) © Aat Veldhoen

Ondanks de rijke portretgeschiedenis in ons land, hebben wij geen portret galerie. De Stichting DNPG streeft er naar om de geschiedenis van een land en zijn inwoners te laten zien aan via portretten. Het gaat hen niet alleen om de (zee)helden of de schurken, maar vooral om de gewone mannen, vrouwen en kinderen. De Stichting heeft zelf noch een collectie noch eigen expositieruimte. Tentoonstellingen stellen ze samen met leenwerken uit o.a. particuliere verzamelingen en uit museum- en bedrijfscollecties. Qua ruimte zijn ze mede afhankelijk van het aanbod van derden en/of spelen ze in op de actualiteit, zoals het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Ode-aan-een-Amsterdammer-Mensje-van-Keulen-2017©-Meinbert-Gozewijn-van-Soest-foto-Wilma-Lankhorstl. Mensje van Keulen (2017) ©Meinbert Gozewijn van Soest

Een Ode aan een Amsterdammer is nog t/m 27 augustus 2017 te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Wil je meer weten over de initiatieven en exposities van de Dutch National Portrait Gallery, volg ze dan hier.

Met hetzelfde kaartje kun je ook andere collecties en tentoonstellingen in dit maritieme museum ontdekken.
Ontdek de Atlaskamer en de historische wereldkaart van de Firma Blaeu uit 1642. Er zijn volop scheepsmodellen en buiten in de haven liggen oude (en nagebouwde) schepen die je kunt bezoeken. Stap aan boord van de VOC Amsterdam of bekijk de Koningssloep.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan het Scheepvaartmuseum, Stichting Dutch National Portrait Gallery en de deelnemende kunstenaars.

Ode-aan-een-Amsterdammer-VOX-Amsterdam-en-deel-Scheepvaartmuseum-foto-Wilma-Lankhors

Eerder gezien in het Scheepvaartmuseum

The ultimate Sailor
DWDD Pop Up Museum, één horizon in het Scheepvaartmuseum
VOC-schip de Amsterdam is jarig
Mijn blog op Celebrity Cruises Nederland