Nieuwe tekening Vincent van Gogh ontdekt

Vincent van Gogh tekening_l.John-Fentener-van-Vlissingen-rechst-Axel-Rüger-foto-Van-Gogh-Museum.
John Fentener-van Vlissingen (l) onthult zijn nieuwe Van Gogh samen met Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum Amsterdam.

Nieuwe tekening  
Van Gogh ontdekt

Soms gebeuren er nog kleine kunstwonderen. Zoals deze week toen een tekening van Vincent van Gogh werd ontdekt. Op verzoek van de Van Vlissingen Art Foundation, heeft het onderzoeksteam van het Van Gogh Museum in Amsterdam een tekening uit hun collectie uitgebreid bekeken. Het werk ‘De heuvel van Montmartre met steengroeve’ blijkt een echt werk van de hand van Vincent van Gogh. Hij tekende dit tafereel in maart 1886. Door deze erkenning, is nu ook een ander vergelijkbare tekening aan Van Gogh toegekend. De twee nieuwe Van Gogh’s zijn nu (tijdelijk) te zien in het Singer Museum in Laren.

Vincent van Gogh De-heuvel-van-Montmartre-met-steengroeve-maart-1886-©Van-Vlissingen-Art-Foundation
De heuvel van Montmartre met steengroeve (maart 1886) Van Gogh ©Van Vlissingen Art Foundation

Echt of niet-echt?

Het Van Gogh Museum heeft een vergelijkbaar werk in haar collectie ‘De heuvel van Montmartre’. Bij een eerder onderzoek is deze tekening uiteindelijk af geserveerd en als ‘niet echt’ beoordeeld. De senior onderzoeker van het van Gogh Museum, Tejo Meedendorp, is er nu van overtuigd dat het om een echte Van Gogh gaat. De tekening uit de collectie van de familie Fentener – Van Vlissingen is volgens Meedendorp, duidelijk van dezelfde hand en in stijl verwant aan Vincent’s modeltekeningen. Van Gogh maakte dit type tekeningen eerst in Antwerpen (1886) en later in het atelier van Cormon in Parijs.

Vincent van Gogh De-heuvel-van-Montmartre-1886-©Vincent-van-Gogh-Stichting
De heuvel van Montmartre (1886) ©Vincent van Gogh Stichting

Waarom nu wel echt?

De tekening ‘De heuvel van Montmartre’ is toentertijd afgeschreven omdat er te weinig vergelijkingsmateriaal voor handen was. Onderzoekers hebben toen niet de relatie gelegd met de studies van Vincent tijdens zijn verblijf in aterlier Cormon in Parijs. Toen werd nog aangenomen dat Vincent van Gogh pas in het najaar van 1886 bij Cormon op les ging.

Waar komt het werk vandaan?

Nu we dan toch de diepte ingaan, is het ook fijn om te weten waar de tekening oorspronkelijk vandaan komt. Dat zit zo: De tekening was onderdeel van de nalatenschap van Vincent- en later Theo van Gogh. Theo’s weduwe Johanna van Gogh-Bonger gaf het werk in 1911 in bewaring bij J.H de Bois, kunsthandelaar uit Den Haag. Hij verkocht het werk in 1917 waarna het van de radar is verdwenen. Toen de eerste oeuvrecatalogus van Van Gogh’s werk in 1928 (de La Faille) verscheen, was niets (meer) bekend over deze tekening.

In 2012 werd de laatste ontdekking gedaan

Bijna zes jaar geleden, in 2012 was de laatste nieuwe tekening van Vincent van Gogh ontdekt. Dit is een vroege potloodtekening uit 1880. Hierop staan de kop van een Romeinse jongen. Charles Bargue tekende het origineel, Bonnat kopieerde hem en Vincent tekende Bonnat weer na. Het Van Gogh Museum bezit ongeveer 500 van de ruim 900 tekeningen die van Gogh heeft gemaakt. Vijf schetsboekjes vullen dit deel van de tekencollectie aan.

 Fentener-van-Vlissingen-Art-Foundation_Signac_1923
Signac (1923) uit de Van Vlissingen Art Foundation

De expositie Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey is nog t/m 6 mei 2018 te zien in het Singer Museum in Laren.

Deze tentoonstelling is het ‘persoonlijke verslag’ van het verzamelaarsechtpaar Fentener-Van Vlissingen. In een periode van ruim 45 jaar hebben zij een bijzondere collectie verzameld.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de Van Vlissingen Art Foundation, het Van Gogh Museum in Amsterdan en het Singer Museum in Laren.

Andere artikelen over Vincent Van Gogh op dit blog

Biografie Vincent van Gogh
Japanse kunstenaar Zeng Fanzhi gefascineert door Van Gogh
Noordbrabants Museum koopt aquarel van van Gogh
Van Gogh terug naar school
Vincent van Gogh de waanzin nabij
Munch en Van Gogh
Vincent van Gogh in de dagboeken van Emile Bernard
 Van Gogh & Co