Let’s Go Bananas

Museumweek challenge: Go Bananas!

Bananencollier © Marion Herbst collectie Coda_Museum
Bananencollier © Marion Herbst Collectie CODA Museum Apeldoorn

In deel twee uit de serie Wilma Stays @ Home Digitale Nationale Museumweek daag ik je uit voor een creatieve wedstrijd. Het CODA Museum in Apeldoorn heeft het Bananencollier van Marion Herbst dit jaar gekozen als voorbeeld van #OnsEchteGoud. Dit vrolijke, humorvolle halssieraad is de aanjager voor de Museumweek challenge Go Bananas! Je hebt tot 17 mei 2020 de tijd om je eigen ontwerp voor te leggen aan de jury. En wie weet, word je uitgenodigd om je sieraad tentoon te stellen in de speciale publiekswedstrijd?

Marion Herbst ©foto Berend Peter – WikiMedia Commons

Wie is Marion Herbst?

Marion Herbst (1944-1995) was beeldend kunstenaar. Ze is afgestudeerd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Wij kennen deze opleiding nu als de Gerrit Rietveld Academie. Op haar 25ste deed ze mee aan de expositie ‘Sieraad 69’ in Galerie het Kapelhuis in Amersfoort. Hier werden haar verrassende en kleurrijke sieraden als vernieuwend gezien. Herbst werkte graag met gevonden voorwerpen en bijzondere materialen zoals perspex. Een materiaalsoort dat in de jaren zeventig heel ongebruikelijk was voor het maken van kunstwerken.

Onno_boekhoudt_francoise_van_den_bosch_karel_niehorster_marion_herbst_en_berend_peter.
Kunstenaarsgroep op het dak 1981. v.l.n.r. Onno Boekhoudt, Francoise van den Bosch, Karel Niehorster, (zittend) Marion Herbst & Berend Peter Wikimedia.
Schaakbord van perspex en aluminium

Samen met haar partner Berend Peter heeft ze o.a. een schaaktafel gemaakt van perspex en stukken aluminium. Herbst is op haar 50ste overleden en ligt begraven op Zorgvlied (Amsterdam). Haar artistieke archief is ondergebracht bij het Design Museum in Den Bosch.

Bananencollier © Marion Herbst Collectie Coda Museum
Bananencollier © Marion Herbst Collectie CODA Museum

Het Bananencollier

Marion Herbst is internationaal bekend geworden met haar collectie eigenzinnige sieraden. Naast haar werk in haar atelier gaf ze o.a. les aan de Gerrit Rietveld Academie, (Amsterdam) het Moller Instituut (Tilburg) en was ze als gastdocent verbonden aan de Fachhochschule für Gestaltung (ontwerpen) in het Duitse Pforzheim. Een van de sieraden uit de serie bananencolliers is nu onderdeel van de collectie van het CODA.

De opdracht

Na deze introductie gaan we aan de slag: Het idee van deze creatieve uitdaging  is ontstaan door onze nieuwe, beperktere leefruimte in de huidige corona-periode. We zijn allemaal meer thuis en proberen we de inspiratie nu nog meer uit de eigen vierkante meter te halen.

De opdracht is: Maak je eigen crisiscollier, krantenketting, quarantainejuweel, recycle(oor)ring of isolatie-insigne.

Je mag alles wat bruikbaar is in je huis, op zolder of in de schuur gebruiken: van de verpakkingen van de boodschappen tot oude kleding, van puzzelstukjes tot klusmaterialen.

Tasjes collier Wilma detail olifant foto© Wilma Lankhorst
Detail van het tasjescollier dat ik van mijn leesclubvriendinnen cadeau kreeg.

Stap 1:

Maak een sieraad: een broche, ring, collier, kroon, insigne, hoedenspeld, haarsieraad, oorbel of diadeem. Het maakt niet uit in welke vorm. Bedenk een passende titel voor je ontwerp. Geef een korte toelichting hoe je dit specifieke ontwerp hebt bedacht. Leg uit waarom je het sieraad die specifiek naam/titel hebt gegeven.

Mini cursus object fotografie © CODA Museum
Tip voor de achtergrond © mini cursus objectfotografie CODA Museum

Stap 2:

Maak foto’s van het ontwerp. Je mag maximaal vijf foto’s inleveren. Op de CODA website staat voor de liefhebbers een mini cursus object fotografie. Doe er je voordeel mee!

Onder vermelding van het onderwerp ‘CODA Museumweek challenge’ + je naam. De toelichting/titel uit stap 1 zet je in het tekst vlak van de mail. Als je grote(re) fotobestanden (meer dan 2Mb per foto) wilt aanleveren gebruik hiervoor dan a.u.b. het programma WeTransfer (zie ook voorwaarden).

  • De week na 17 mei gaat de jury overleggen en in de laatste week van mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Wat kun je winnen?

De beste ontwerpen worden later dit jaar tentoongesteld in CODA Museum. De maker van het winnende sieraad mag daarnaast een sieraad naar keuze uit de CODA-museumwinkel uitzoeken.

De jury kiest uit het hele aanbod aan inzendingen verschillende werken, waarvan de makers een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan een speciale tentoonstelling. Daarnaast is er één hoofdprijs voor het winnende ontwerp.

Bij de challenge lever je een foto van jouw werk aan. Met deze foto kun je bovendien een gloednieuwe polaroidcamera winnen! Dat is dus eigenlijk een tweede wedstrijd binnen de challenge!

Tasjes collier Wilma foto © Wilma Lankhorst
Mijn unieke tasjescollier is nu onderdeel van mijn favoriete jasje ©Wilma Lankhorst

Waarom heb ik deze uitdaging gekozen?

Toen ik het bericht over deze artistieke uitdaging las, moest ik direct denken aan het tasjescollier dat ik op mijn 50ste verjaardag heb gekregen van mijn leesclubvriendinnen. Alle vriendinnen hebben zelf een mini tasje voor me gemaakt en daarin hadden ze een piepklein cadeau verstopt. De één koos voor een lief gelukspopje de ander voor een mooi gedicht. Allemaal heel liefdevol gemaakt en verpakt. Alle tasjes hebben ze samen aan een lerenveter geregen. Ik heb deze ketting later op de voorkant van mijn favoriete colbertjasje bevestigd. Tot op de dag van vandaag draag ik het jasje met veel pezig tijdens speciale gelegenheden.

Bewandel de digitale museumpaden en volg #

Volg de Nationale Museumweek hier op Facebook of op Instagram. Ook via Twitter  kun je actief op de hoogte blijven van de vele acties deze week. Selecteer hiervoor bijvoorbeeld op #NMW2020 en/of #OnsEchteGoud

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
@ afbeeldingen van het Bananencollier met dank aan het CODA museum