Beleef bloeiend Beeckestijn

Buitenplaats-Beeckestijn-bloemstilleven-@Margriet-Smulders-foto-Wilma-Lankhorst
Bloemstilleven van Margriet Smulders in stijlkamer Beeckestijn.

Beleef bloeiend Beeckestijn

Het voorjaar is de mooiste tijd voor een bezoek aan bloeiend Beeckestijn. Deze buitenplaats uit de 17e eeuw vind je in Velzen-Zuid. In het parklandschap rondom het landhuis ontdek je de geschiedenis van de tuinen. Het statige huis zelf is sinds enkele jaren in gebruik als huwelijkslocatie én als expositieruimte. Tot en met 1 juli 2018 vind je hier kunst als bloemlezing in de tentoonstelling ANTHOLOGIE. Kom naar Beeckestijn en zet de bloemetjes buiten.

Sneak preview

Buitenplaats-Beeckestijn-vooraanzicht-foto-Wilma-Lankhorst
Hoofdgebouw Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid.

Buitenplaats Beeckestijn

De klok slaat elf uur als we de door de poorten van de buitenplaats lopen. De zon schijnt volop, de tulpen, narcissen en blauwe druifjes lachen ons toe. De deur van het hoofdhuis staat open en even later betreden we de koele hal. Op de beneden verdieping zijn enkele stijlkamers volledige gerenoveerd. Hier worden o.a. feesten en bruiloften gehouden. Daarnaast organiseert curator Bianca Vooges jaarlijks enkele bijzondere tentoonstellingen in deze sfeervolle ruimtes. Ik ben op de expositie ANTHOLOGIE (Latijn voor bloemlezing) geattendeerd door fotograaf Margriet Smulders.

Buitenplaats-Beeckestijn-bloemstilleven-2-@Margriet-Smulders-foto-Wilma-Lankhorst
Life Size Nature (2017) Margriet Smulders

 Bloemenzee van Margriet

Fotograaf Margriet Smulders (Bussum,1955) is één van de vijf kunstenaars die een kleurrijke bijdrage heeft verzorgd voor ANTHOLOGIE. Smulders werken zijn bloemlezingen op zichzelf. In de literatuur wordt het begrip bloemlezing gebruikt voor een verzameling van de mooiste, beste stukken uit poëzie en proza. Margriet Smulders creëert bijzondere fotografische bloemlezingen.

Buitenplaats Beeckestijn bloemstilleven-3-@Margriet-Smulders-foto-Wilma-Lankhorst
Twee bloemstillevens van Margriet Smulders

17e -eeuwse stillevens

In 2000 begon ze met het maken van geënsceneerde ‘bloemenportretten’. Hiervoor is ze geïnspireerd door de 17e -eeuwse Nederlandse stillevens. In grote spiegelbakken creëert Margriet haar eigen bloemlezingen. De ingrediënten voor haar composities zijn weldadige bloemen, soepel vallende stoffen, inkt, water, melk en glaswerk. De bloemen die Smulders gebruikt staan op het kantelpunt van hun volle glorie en de eerste tekenen van verwelken. Ze spelen de rol van acteur in theatrale composities die verwijzen naar het leven van de fotograaf zelf. In deze tentoonstelling kun je drie scenes uit het leven van Margriet Smulders ontdekken.

Buitenplaats Beeckestijn collectie-Arisaema-@PietvanLeeuwen-foto-Wilma-Lankhorst
Serie Arisaema ©Piet van Leeuwen

Piet van Leeuwen en ARISAEMA

Fotograaf Piet van Leeuwen maakte in 1995 kennis met de Arisaema plantenfamilie van kwekerij Peter Nijssen in Heemstede. Van Leeuwen plant de bolletjes in zijn tuin en in mei en juni laten de eerste bloemen hun kleuren lieten zien. Hij kijkt zijn ogen uit. De kennismaking met de Arisaema verandert in een Arisaema-virus. Van Leeuwen kweekt nu zelf nieuwe soorten op, hij heeft er nu 26 op zijn lijst staan. Wereldwijd zijn er ruim 150 soorten bekend. Hij kan nog even door gaan.

 Buitenplaats-Beeckestijn-collectie-Arisaema-2-@PietvanLeeuwen-foto-Wilma-Lankhorst.
Abstructie kunst in de natuur ©Piet van Leeuwen

Arisaema & Abstractie

Eén van de wonderlijke kanten van de Arisaema vindt Van Leeuwen de abstractie. Op zijn foto’s laat hij dat mooi zien. De rechte lijnen in fel rood en groen lijken zo afkomstig uit de abstracte schilderkunst.

Buitenplaats-Beeckestijn-Anthropoda-@Harold-Strak-foto-Wilma-Lankhorst
Selectie uit de serie Anthropoda ©Harold Strak

Anthropoda 

Van een totaal andere planeet lijken de foto’s van Harold Strak (1959). Na zijn studie werktuigbouwkunde, ging Strak door naar de Gerrit Rietveld Academie. Na zijn afstuderen (1996) heeft hij zich alle facetten van de fotografie eigen gemaakt. Strak bouwt zijn eigen camera’s, verzorgt zijn eigen filmmateriaal. Hij benadert de fotografie op zijn eigen, wetenschappelijke technisch perfectionistische (ziens)wijze. Harold Strak experimenteert in zijn werk met het begrip tijd. Hij legt het spanningsveld bloot tussen beheersing & toeval. Dat zie je hier ook in zijn serie ANTHROPODA.

Ragfijne detailfoto’s

In de roze zaal hangen twee collages uit de serie ANTHROPODA. Alle achtergronden zijn zwart, de geleedpotigen in verschillende popfasen in subtiel wit. De foto’s roepen bij mij het gevoel op van ragfijne kantklos-werkjes. Juist de composities van meerdere foto’s maakt deze serie tot een unieke tijdreis.

Buitenplaats- Beeckestijn-Like-a-ship-passing-2016-@Henze-Boekhout-foto-Wilma-Lankhorst
Like a ship passing (2016) ©Henze Boekhout

Passerende schepen

In de nabijheid van Buitenplaats Beeckestijn, liggen de sluizen van IJmuiden en begint het Noordzeekanaal. dagelijks passeren hier tientallen schepen, hun silhouetten statig tegen de (blauwe) hemel afgedrukt. Fotograaf Henze Boekhout (Haarlem 1947) geeft in een tweeluik een eigen visie op passerende schepen. Slechts enkele kale takken, met op de achtergrond een weg en een bosrand  roepen het beeld op ‘like a ship passing’ (2016).

Hallucinerende hoekkamer

De rechter hoekkamer heeft een prachtig behang met bloemen en vogels. De foto’s van Henze Boekhout voor ANTHOLOGIE dwingen je om even stil te staan. Het licht in deze ruimte speelt met de afbeeldingen. Er ontstaat steeds weer een andere, unieke, soms bijna hallucinerende (licht) beleving. Wat wil de pauw een de haan vertellen in ‘talk talk, talk with the rooster’ (2007).

Buitenplaats Beeckestijn Tulipa @Leendert Blok foto Wilma Lankhorst
Tulipa ©Leendert Blok

Tulips in Time

De vijfde selectie foto’s is van fotograaf Leendert Blok (Lisse 1895-1986 Heemstede). Blok leerde de kneepjes van het fotovak in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Na terugkomst in Nederland heeft hij in Heemstede een eigen studio ingericht. Nieuw in die tijd en een specialiteit van Blok waren de panorama foto’s, soms wel twee meter breed. In de achterste zaal, ontdek je het tegenovergestelde: verstilde opnames van één enkele tulp.

Judith Leyster

Museum in Bloei Tulpenboek-1640-1700-Judith-Leyster-1643-Frans-Hals-Museum-foto-wilma-LankhorstBij het zien van de afdrukken van enkele oude TULIPA foto’s van Blok, schieten mijn gedachten terug naar Judith Leyster (Haarlem 1609-1660 Heemstede). In het Frans Hals Museum in het nabij gelegen Haarlem, zag ik enkele genrestukken van haar hand. Leyster was een van de weinige professionele vrouwelijke schilders in de Gouden Eeuw. Frans Hals was diep onder de indruk van haar penseelvoering. Beiden waren lid van het Haarlems schilders gilde St. Lucas. Via de mooie fotoafdrukken van Blok’s TULIPA maak ik in mijn hoofd een korte tijdsreis van 2018 via de Gouden Eeuw terug naar mei 2018. Ik nodig je van harte uit om expositie ANTHOLOGIE op buitenplaats Beeckestijn zelf te ontdekken. Zet nu zelf de bloemetjes buiten in Velsen-Zuid.

Tulpenboek 1640-1700 Judith-Leyster (1643) Frans Hals Museum Haarlem © foto Wilma Lankhorst

De fototentoonstelling ANTHOLOGIE is nog t/m 1 juli 2018 te zien op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. De expositie is wekelijks te zien van donderdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Buitenplaats Beeckestijn is onderdeel van Natuurmonumenten.

Buitenplaats Beeckestijn parkzijde-foto-Wilma-Lankhorst
Je kunt ook heerlijk wandelen op de buitenplaats.

De paden op

In een kleine tussenzaal is een leuke video te zien over de geschiedenis van dit 17e -eeuwse landgoed. In de loop der eeuwen hebben verschillende eigenaren hun visie op de tuin en het landgoed uitgewerkt. Het resultaat een bloeiende geschiedenis van tuinstijlen in het park rondom de buitenplaats. Je kunt hier wandelen en fietsen. De tuinen zijn dagelijks gratis te bezoeken. Achter de strak gecomponeerde geometrische Franse Baroktuin ligt het speelse Engelse landschapspark. In de sfeervolle Brasserie kun je heerlijke na mijmeren over de al dit moois in een oase van rust in de Randstad.

Beeckestijn slangenmuur-om-de-kruidentuin-foto-Wilma-LankhorstVergeet de kruidentuin niet achter de slangenmuur bij het Koetshuis. Hierin ligt ook de ‘border van de toekomst’ ontworpen en aangelegd door Modeste Herwig. Met dit ontwerp geeft Herwig een reactie en een natuurlijk antwoord op de verstening van onze achtertuinen. Doe je eigen inspiratie op bij deze uitbundige milieuvriendelijke mix van bloeiende struikjes, kleurrijke planten, eetbare gewassen en geurende kruiden.

Je kunt de activiteiten op Buitenplaats Beeckestijn ook volgen op hun Facebook -pagina

Beeckestijn Brasserie-foto-Wilma-Lankhorst
Na een expositie en een wandelinmg is het goed toeven bij de Brasserie op de buitenplaats.
© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Buitenplaats Beeckestijn en de genoemde fotografen.

 

Gratis game: het wapen van Beeckestijn’

Wie op een andere manier kennis wil maken met landgoed Beeckestijn kan in Playstore de gratis app ‘Mobiele Game’ downloaden. Hier vind je de gratis game ‘Het wapen van Beeckestijn’. Veel plezier!