Tot 2020 was dit, sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, dé week van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Door corona is er al twee jaar geen fysieke beurs meer. De wens en de behoefte om op reis te gaan zijn er nog wel. Het is nu voor velen van ons nog even dagdromen achter de voordeur. Daarom neem ik je graag mee naar ons bezoek aan Leipzig afgelopen oktober. Vanuit onze thuisbasis de Spinnerei hebben we een week genoten van de natuur en de cultuur van Leipzig.
Katoen uit Leipzig
In 1884 start de firma ‘Leizpiger Baumwollespinnerei’ met haar activiteiten. Vanaf 1885 beginnen de bouwactiviteiten van talrijke fabriekshallen en ontwerpruimtes. Binnen een kwart eeuw is de Leipziger Baumwollespinnerei marktleider in baumwolle/katoen op het Europese vaste land. Het hele bedrijvencomplex omvat in 1907, het hoogtepunt in het bestaan van de firma 10 hectare, zo’n 20 voetbalvelden bij elkaar. Tot 1989 sponnen hier nog ruim 4.000 arbeiders in drie dagdelen, 24 uur per dag katoendraden.
Van katoen naar kunst
Nu is dit industriële complex het terrein van kunstenaars en galeriehouders. Het rauwe van de oude industriehallen vormt een mooi contrast met de hedendaagse kunst. In de verschillende galerieën is onder andere werk van de afgestudeerde Meisterschüler*innen van de ‘Neue Leipzigerschule’ te zien en te koop. Leipzig heeft de leidende positie van het creatieve brein Berlijn overgenomen. Kunstenaars die iets willen bereiken en groot dromen, werken nu massaal in de voormalige katoenstad. Zij zorgen samen voor de transformatie van Leipzig van stad van katoen naar stad van kunst. Naast de Spinnerei zijn er nog verschillende andere creatieve bolwerken in de stad zoals het Tapetenwerk aan de Lützner Strasse en Westwerk aan de Karl Heine Strasse.
Slapen in de Meisterzimmer
Voor onze eerste kennismaking met Leipzig hebben we gekozen voor en verblijf in de Meisterzimmer op het grondgebied van de Leipziger Baumwolle Spinnerei. Onder het concept Meisterzimmer worden vier studio’s aangeboden. Alle vier zijn ondergebracht in de oude fabriekshallen. Onze loft is 116m2, via de vijf grote ramen komt er een enorme hoeveelheid licht binnen. Er zijn geen overgordijnen te bekennen. Voor ons komt het goed uit dat we hier in de herfst logeren, want de herfstzon al nu al een echte opwarmer.
Vintage en vers brood
De hele inrichting ademt vintage, behalve de matrassen en het beddengoed, dat zijn nieuw. Op het terrein ligt Café Mule waar dagelijks voor € 8,50 een (vegetarische) dagschotel wordt geserveerd. Achter het restaurant ligt een ruime, schaduwrijke biertuin. Aan de straatzijde vind je in dit gebouw een bakkerij waar dagelijks de lekkerste broden en hartige taarten worden gebakken. Tegenover ons appartement ligt Boesner, dé leverancier van alles wat studenten en kunstenaars nodig hebben voor hun passie en werk. Een snoepwinkel van 1.800 vierkante meter voor creatieve geesten.
Theater, bioscoop en galerieën
In de studio is de televisie de grote afwezige. Wij hebben een oude draagbare radio (met cassetterecorder) waar we dagelijks naar luisteren. Heerlijk een week zonder ‘schreeuwend behang’. Alternatieven zijn ruim voorhanden in de vorm van boeken, Luru, de huisbioscoop met art films, LOFT, centrum voor dans- en theater. Overdag kun je je hart ophalen in de galerieën. Op het terrein werken op dit moment ruim 120 kunstenaars. Net voor ons vertrek naar Leipzig waren we te gast bij het Drentsmuseum. Het team van dit museum heeft een warme band met Leipzig en de kunstenaars van de Neue Leipziger Schule. Toen de directeur van onze reisplannen hoorde, gaf hij enkele tips. Suggesties waar we heel blij mee zijn want je hebt de keuze uit maar liefst dertien galerie opties.
Elke dag een galeriebezoek
Een week lang hebben we elke dag een galerie bezocht. We komen nieuwe namen tegen zoals David Schnell in Galerie EIGEN + ART. David Schnell laat je een stad of landschap op een heel eigen manier ervaren. Hij verdeelt het originele beeld in talrijke fragmenten en bouwt het daarna als het ware weer op tot een nieuwe stad of een eigen landschap. Galerie EIGEN + ART is ook het huis van Neo Rauch, Mirjam Völker, Tinus Schade (die in ons land te zien waren in Museum de Fundatie) en Kristina Schuldt (nu te zien in het Drents Museum). Tot 5 februari 2022 is het werk van Jana Schulz hier te zien in de expositie Home Series.
Galerie Jochen Hempel
De buurman van EIGEN + ART is Galerie Jochen Hempel. Hempel en team verbouwen de grote loft elke zes tot acht weken om voor een nieuwe expositie. Tot en met 5 februari 2022 kun je hier Vals licht (Falsches Licht) van Sven Kroner verkennen. Vanaf 12 februari zijn de spotlights gericht op figuratieve kunst van de Zweedse schilder Kent Iwemyr (1944).
Galerie She BAM!
Een bezoek aan Galerie She BAM! stond hoog op mijn lijstje. De eigenaar, kunstenaar Lætitia Gorsy, richt haar energie nu volledig op het werk van beginnende vrouwelijke kunstenaars. De meeste van hen wonen en werken in Leipzig. She BAM! is de kleinste galerie qua vloeroppervlakte, maar de uitstraling van de kleine 20 vierkante meters is grootst. De drie wanden veranderen bijna bij iedere expositie van kleur. Tijdens ons verblijf exposeert Galamb Thorday (1990, Keszthely – Hongarije) met VERSUS. De oesters en champagne spatten van de muur. Sinds 8 januari 2022 is in de expositie Grote Modo, de ruimte ingericht met keramische sculpturen van de Franse kunstenaar Nitsa Metelopoulos.
Benjamin Appel & Corinne von Lebusa
Als we bij Galerie ASPN komen, zit de deur dicht. In verband met de wekelijkse vrije dag. Als de eigenaar Arne Linde ons ziet, maakt ze de deur toch open. Ze is blij met elke bezoeker die deze dagen komt. Binnen bekijken wij de collages van Benjamin Appel (1978 Augsburg, opgegroeid in Ecuador) in ‘Keller met Garten’. Nu kun je nog tot en met 19 februari 2022 Enroute van videokunstenaar Maya Schweizer en tekenaar Sebastian Jung (1987, Jena) zien in Galerie ASPN.
Galerie KLEINDIENST
Aan de overkant van de straat ontdekken we bij Galerie KLEINDIENST het mystieke werk van Corinne von Lebusa (1978, Herzberg) in ‘Alles Oder Dich’. Je kunt deze expositie via de online viewing room nog zien. Sommige werken van Von Lebusa doen me denken aan de fantasiebeelden van de Leipziger schilder Rosa Loy (Zwickau,1958). Tot en met 5 februari 2022 is in Galerie KLEINDIENST Myopia Magna van Tobias Lehner (1974, Regensburg) te zien.
Laden für Nichts
De laatste galerie die we bezochten is Laden für Nichts (de winkel voor niets). Zij waren onze buren bij de Meisterzimmer. De missie van deze galerie is het streven om nationale kunstenaars te vertegenwoordigen. Zij zoeken naar een fris, verrassend en revolutionair galerieprogramma. Wij maakten kennis met werk van de Canadese kunstenaar Lawrence Power, zijn solo in Laden für Nichts kreeg de titel ‘Stein & Füge) (steen en voegen). Op dit moment kun je in deze galerie nog t/m 5 februari 2022 Cut into the Space ontdekken van Thomas Möcker (1967, Magdeburg).
Meer weten voor een bezoek aan Leipzig ?
Lees dan hier verder. Leipzig is zowel met de trein als met de auto prima bereikbaar. De Spinnerei / Meisterzimmer ligt op loopafstand van het Lindenaeur Busstation en Bahnhof Plagwitz. Zowel bus als S-Bahn brengen je direct nar het centrum (4 km).
Lees hier ook MdbK Leipzig, kunst in een glazen kubus.