Stedentrip naar Dresden

Dresden Ja Endlich © foto Wilma_Lankhorst
Dresden, ja eindelijk © foto Wilma Lankhorst.

Zeven reistips voor je bezoek aan Dresden

Een bezoek aan Dresden stond al heel lang op mijn wenslijst. Er is zo ongelooflijk veel te zien, zowel in de Altstadt als in de Neustadt. Naast het Historisch Grüne Gewölbe en is er het Asisi Panorama. Boek ook een muziekvoorstelling in het SemperOpern of een orgelconcert in de Frauenkirche. De Neustadt is geweldig voor street art liefhebbers. Dichtbij Dresden ligt Moritzburg, de laatste woonplaats van kunstenaar Käthe Kollwitz. Na een verblijf van zeven dagen, hebben we nog volop wensen over voor een volgend bezoek. Wat weet jij van Dresden?

Dresden Asisi Panometer © foto Wilma_Lankhorst
Dresden, Asisi Panometer © foto Wilma Lankhorst.

Tip 1: Asisi Panaroma

Bij Dresden vliegen mijn gedachten direct naar het grote bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Slechts enkele maanden vóór het einde van de oorlog veranderde het Florence aan de Elbe in de hel van Dante. Op 13 februari 1945 bestookten Amerikaanse en Britse bommenwerpers het centrum van Dresden. In het panorama van kunstenaar Yadegar Asisi kom je heel dicht bij deze bizarre dag. Je maakt hier een tijdreis. Via een rondlopende gang kom je steeds dichter bij het centrum van het panorama. In de gang wordt het verhaal van Dresden, haar inwoners én het bombardement uitgebreid vertelt. 

Dresden Panometer Asisi Panorama © foto Wilma_Lankhorst
Panometer Asisi Panorama © foto Wilma Lankhorst.

Terwijl we de foto’s bekijken en de verhalen lezen, horen we op de achtergrond steeds dreigende muziek en bominslagen. En dan staan we opeens in een 360 graden film. De beelden staan op een 27 meter hoog doek waardoor we zo de bewuste dag, 13 februari 1945, worden ingezogen. Vrolijk word je hier niet, maar je kunt niet om dit onomkeerbare historische moment van de stad heen. Neem de tijd en ontspan na dit bezoek in ‘der Grosse Garten’ (de grote tuin) op enkele fietsminuten van de PANOMETER met het Asisi-panorama

Dresden SemperOpern © foto Wilma_Lankhorst
SemperOpern in Dresden © foto Wilma Lankhorst.

Tip 2: SemperOpern voor muziekliefhebbers

In de Altstadt staat aan de Theater Platz het beroemde operagebouw, de Sächische Staatsoper, beter bekend als de SemperOpern. Voor muziekliefhebbers is dit een van de mooiste theaters ter wereld. De muzikale groten der aarde dromen van een avond op dit podium. Voor ons een goede reden om hier een avond naar toe te gaan. Thuis hadden we al kaartjes geboekt. Voor ons was elke voorstelling prima en lieten we ons verrassen. Voor € 12 per persoon zaten we super de luxe in de Loge van de opera. Masterstudenten van de Semperopern-opleiding speelden een uitvoering van Rossini’s Gourmet. Bekijk hier voor de agenda van 2021-2022. 

Dresden Residenzschloss miniatuur © foto Wilma_Lankhorst
Dresden, Residenzschloss (miniatuur en braille uitvoering) © foto Wilma Lankhorst.

Tip 3: Historisch Grüne Gewölbe

Ook grote delen van het Residenzschloss in Dresden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 2006 is de schatkamer van August de Sterke, het Historische Grüne Gewölbe (HGG) na jaren van herbouw en restauratie weer geopend. Het oorspronkelijk barok-decor is in alle glorie weer te zien. In deze schatkist van negen zalen kun je ruim 3000 meesterwerken op het terrein van sieraden- en goudsmeedkunst zien. Je komt binnen via dubbele sluisdeuren. Daarna kun je in spiegelvrije vitrines met mooie verlichting de kunstwerken heel goed, van dichtbij zien. Je moet je wel even goed voorbereiden op een bezoek aan het Historische Groene Gewelf. Tip: Koop voor vertrek thuis alvast een kaartje want er mogen maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen. 

Dresden Historisches Grune Gewolbe © Residenzschloss HGG Dresden
Historisches Grüne Gewölbe © foto Residenzschloss-HGG Dresden

Een van de rijkste schatkamers van Europa

Een bezoek aan de negen kamers van het HGG heb ik ervaren als een bezoek aan een ‘mini Hermitage’ zoals in St. Petersburg. Daar was ik tot mijn grote vreugde drie maal. Maar het bezoek aan het HGG laat ook een diepe indruk achter. 

Dresden Altstadt Frauenkirch © foto Wilma_Lankhorst
Orgel in de Frauenkirche Dresden-Altstadt © foto Wilma Lankhorst.

Tip 4:  Die Frauenkirche

Een van de beroemdste kerken in Dresden is de Frauenkirche aan de Neumarkt in de Altstadt. Deze Onze-Lieve-Vrouwenkerk is tussen 1726 en 1743 in de hoog barokke stijl gebouwd. De Dresdner architect Georg Bähr (1666-1738) tekende voor het ontwerp. Hij heeft de voltooiing en inwijding van de kerk zelf niet mee mogen maken. In de beruchte nacht van 13 op 14 februari 1945 is ook deze kerk verwoest tijdens het Bombardement op Dresden. Tijdens de DDR-jaren bleef de ruïne van de kerk staan als herinnering aan de oorlog. Na de Val van de Muur (1989) kwamen plannen op tafel voor de wederopbouw. Die begon in 1994 en op 30 oktober 2005 is de kerk opnieuw in gebruik genomen. Voor een kleine 130 miljoen Euro heeft Dresden haar ’Lieve Vrouwe’ weer terug.

Dagelijks staan er al vroeg in de ochtend lange rijen met wachtenden door de kerkdeuren. Wij hebben de kerk bezocht in combinatie met een orgelconcert. Als je dit niet wilt is het handig om de kerk aan het einde van de dag te bezoeken. Vanaf 17.15 uur is er bijna geen rij meer. 

Dresden Florence aan de Elbe © foto Wilma Lankhorst
Dresden wordt ook wel Florence aan de Elbe genoemd. © foto Wilma Lankhorst.

Tip 5: Fietstocht langs de Elbe

De Altstadt en de Neustadt van Dresden worden van elkaar gescheiden door de rivier de Elbe. Verschillende bruggen verbinden de beide stadshelften. Op beide oevers zijn fietspaden, de langste fietsroute ligt aan de Neustadt-oever. Wij hebben tijdens ons verblijf verschillende fietstochten gemaakt over delen van de Elberadweg. Langs de Elbe ontdek je talrijke ligweiden en strandjes. Onze favoriete plek langs de Elbe werd de City Beach.Je kunt hier een hapje eten, wat drinken, een boek lezen, strandvolleybal spelen of zandkastelen bouwen. Genietend van de zonsondergang vanuit een strandstoel met een glaasje in de hand en je reismaatje binnen handbereik, is dit een heerlijke afronding van een drukke dag in de stad. 

Tip 6: Street Art ontdekken met Night Walk

Als je een warme belangstelling hebt voor street art & graffiti dan kan ik je een tour met Night Walk van harte aanbevelen. Zij bieden twee basis street art tours aan: een wandeling door de stadswijk Neustadt en een fietsroute waarbij je ook een selectie van de muurschilderingen in de wijk Friederichstadt aan de andere kant van de Elbe bezoekt. Wij hebben gekozen voor de combinatieroute met de fiets. Om 09.00 staat gids Danilo Hommel met zijn fiets klaar voor ons hotel in de Neustadt. Flesje water mee en het avontuur kan beginnen. 

Dresden_street art_Plain_ Flutrinne © foto Wilma_Lankhorst
Plain ‘An der Flutrinne’ Dresden-Übergau © foto Wilma Lankhorst.
Hall of Fame 

Het aanbod aan street art en graffiti is groot en gevarieerd. Graffitischrijvers kunnen in een Hall of Fame legaal hun illegale werkzaamheden beoefenen. Van oorsprong is graffiti een illegale activiteit. Om de vaak jonge beoefenaars toch een podium te geven kunnen ze terecht op of in een zogenaamde Hall of Fame. Dit is een ruimte die de overheid heeft aangewezen, waarop graffitischrijvers legaal hun tags kunnen schrijven en elkaar kunnen ontmoeten. Dresden heeft vier legale graffiti-sites, hier plains genoemd. 

Dresden street art Neustadt_Jens_Besser © foto Wilma_Lankhorst
Dresden Neustadt © Jens Besser © foto Wilma Lankhorst.
Muurschilderingen in Neustadt

In dit stadsdeel beginnen we onze urban-art tour in de Alaunstrasse. Danilo attendeert ons op de werken van de lokale kunstenaar Jens Besser. In 2011-2012 is mede op initiatief van het Kulturforum, de Dresden City Bilder georganiseerd. Dit is een project waarbij street art kunstenaars muurschilderingen maken op plekken die een historische waarde hebben voor de stad. Jens Besser en zijn partner, kunstenaar Riesa Efau (pseudoniem voor Denise Ackermann) hebben zelf ook actief mee geschilderd in dit project. 

Lees hier onze street art ervaringen met de gids Danilo door kleurrijk Dresden. 

Moritzburg Käthe_Kollwitz_Haus balkon waarop Käthe graag zat © foto Wilma_Lankhorst
Op dit balkon zat Käthe Kollwitz graag buiten in Moritzburg © foto Wilma Lankhorst.

Tip 7: Käthe Kollwitz Haus in Moritzburg

Voor de zevende en laatste tip nodig ik je uit, Dresden een dag achter je te laten. In de directe omgeving van de stad is heel veel te zien. Zoals de wereldberoemde Meissen porseleinfabrieken  Schloss Moritzburg , de Chinese kunst in Schloss Pillnitz en het Käthe Kollwitz Haus

Moritzburg Käthe_Kollwitz_Haus © foto Wilma_Lankhorst
Voormalige woonkamer Käthe Kollwitz in Moritzburg © foto Wilma Lankhorst.
Mijn Käthe Kollwitz pelgrimage

Käthe Kollwitz is op 8 juli 1867 als Käthe Schmidt geboren in Königsberg, nu bekend als Kallingrad. Zij is één van de bekendste Duitse kunstenaars uit de eerste helft van de vorige eeuw. Het is een fascinerende vrouw en kunstenaar waarvan ik al talrijke voetsporen heb gevolgd. Van Berlijn via het Vlaamse Koekelare naar Keulen tot haar laatste rustplaats Moritzburg. 

Käthe-Kollwitz-2017-150-jaar_-selfie-Wilma-Lankhorst-in-Käthe-Kollwitz-Museum-Keulen
Bezoek aan het Käthe Kollwitz Museum in Keulen, onderdeel van de pelgrimage.
Einde van een enerverende zoektocht

In juli 1944 wordt de zieke Käthe door een vriend en vermogend kunstenaar, Prins Ernst Heinrich von Sachsen, uitgenodigd in zijn huis in Moritzburg. Op 22 april 1945, slechts 15 dagen vóór de overgave van Berlijn (8 mei 1945) sterft Käthe Kollwitz in Moritzburg. Het balkon waarop zij graag zat en tekende is hier nog te zien. Er zijn ook verschillende zwart-wit foto’s die en beeld geven van haar woon- en slaapkamer. Voor mij voelt een bezoek aan dit huis het einde van een lange en enerverende Käthe Kollwitz-pelgrimstocht. 

Dresden Ibis Styles Dresden Neustadt © foto Accorhotels
Kamerimpressie in het Ibis Styles Dresden Neustadt © foto Accorhotels

Meer weten over Dresden

Bekijk de site van het Duits verkeersbureau in Amsterdam, of volg het verkeersbureau op social media #DuitslandDichtbij Tijdens ons bezoek aan Dresden sliepen we in het Ibis Styles Hotel Neustadt. We zijn achteraf heel blij met deze keuze omdat we de sfeer in de Neustadt als echt heel fijn en ontspannen hebben ervaren. Daarnaast plant het moederbedrijf van Ibis bomen als gasten hun handdoeken hergebruiken. 

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, bezienswaardigheden en kunstenaars. 
Weimar Neues Museum Weimar Henry van de Velde © foto Wilma_Lankhorst
Neues Museum Weimar Henry van de Velde © foto Wilma Lankhorst.

Misschien vind je dit ook interessant?

Op de terugweg van Dresden naar Nederland, hebben we een stop gemaakt in Weimar. Lees hier onze zeven tips voor een bezoek aan Weimar

Dresden Schloss en Park Pillnitz © foto Wilma_Lankhorst
Schloss en Park Pillnitz aan de Elbe © foto Wilma Lankhorst.