Internationale Vrouwendag en de Kunst
Donderdag 8 Maart is weer de jaarlijkse Internationale Vrouwendag. Op allerlei fronten en in veel landen worden op deze dag speciale activiteiten gehouden. Allemaal met één doel: meer aandacht voor vrouwen. Het centrale thema is ‘Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig’. Het Dordrechts Museum biedt op 8 maart en speciaal programma aan onder de titel ‘Ode aan de vrouw’. Ik draag graag een cultureel steentje bij. Daarom zet ik een aantal vrouwelijke kunstenaars eens extra in het zonnetje. Wat ga jij doen op de Internationale Vrouwendag?
Ere wie ere toekomt: Terugblik: Vrouwen in de Kunst
Käthe Kollwitz – een krachtig kunstenaar
Een vrouwelijke kunstenaar waar ik veel respect voor heb is de Duitse beeldhouwer en grafisch kunstenaar Käthe Kollwitz. In een tijd waarin het nog niet algemeen geaccepteerd was, zocht zij naar een kunstopleiding. Ze werd full time kunstenaar en was in haar werk sterk sociaal betrokken bij de wereld waarin zij leefde. In de afgelopen vijf jaar heb ik al verschillende keren over haar werk en haar leven geschreven.
Op dit moment is er in het Käthe Kollwitz Museum in Keulen een tentoonstelling over het beeldhouwwerk van Gerhard Marcks. Marcks (1889-1991) kende zowel Käthe als haar werk. Ze zijn (korte tijd) samen lid geweest van de Berlijnse Ateliergemeenschap aan de Klosterstrasse.
Lotta Blokker in dialoog met Käthe Kollwitz
Beeldhouwer Lotta Blokker heeft ook een bijzondere passie voor het werk van Käthe Kollwitz. Ze heeft een serie beelden gemaakt waarmee ze in Berlijn in dialoog ging met het werk van Kollwitz. Daarnaast creëert Lotta Blokker prachtige beelden waarbij ik soms denk dat ze gaan ademen. Als je nog niet in de gelegenheid bent geweest om Lotta’s beelden persoonlijk te zien, bezoek dan hier haar website. Veel plezier!
Margot Homan & de Power Vrouwen
De eerste tentoonstelling na de officiële (her-)opening van Museum Jan Cunen in Oss kreeg als titel Power vrouwen. Vier exposities met sterke vrouwen als bindende schakel. Het werk van de kunstenaar die in Oss de meeste indruk op mij heeft gemaakt is beeldhouwer Margot Homan. Op dit moment werkt Margot in haar atelier in Tilburg heel hard een aan opdracht voor de Belgische Gemeente Lommel: wordt vervolgd!
Monique Wolbert; zingt en schildert
Zingen en schilderen dat zijn de grote passies van Monique Wolbert. Tijdens het komende Paasweekend kun je Monique’s werk zien tijdens de Kunstroute in en rondom Lochem. Mijn idee: pak de fiets en (her)ontdek de Achterhoek. Op maar liefst 47 verschillende locaties kun je tijdens de Paasdagen het werk van maar liefst 98 kunstenaars zien.
Portretschilder Marianne van Gaale
Ik heb Marianne van Gaale leren kennen als een moderne vrouw die een bijzondere passie heeft voor een klassieke manier van (portret)schilderen. Ze schildert bij voorkeur werkende vrouwen uit verschillende culturen. En dat doet ze op een zeer intensieve manier via de techniek van het zogenaamde fijn schilderen. Op dit moment werkt Marianne heel hard aan haar eerste solo tentoonstelling WERELDVROUWEN die vanaf 9 november 2018 is te zien in Museum Lunteren.
Meer weten over de Internationale vrouwendag?
Lees dan hier verder. Het centrale thema voor 2018 is Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig #wijzijngelijkwaardig
Andere vrouwen thema’s waaraan aandacht wordt besteed zijn economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie.
Wat ik ga doen op 8 maart?
Samen met een vriendin naar de film: Berthe Morisot: Moed storm en liefde
In deze documentaire zoekt regisseur Klaas Bense naar de herkomst van een onbekend werk van Berthe Morisot. Morisot woonde en werkte in Parijs (1841-1895). Zij was een vernieuwer en haar tijd ver vooruit. Zij is onbetwist één van de grondleggers van het impressionisme. Alleen kennen velen haar naam niet. Haar mannelijke collega’s kregen én krijgen nog vaak alle eer.
Kunstschilder Eduard Manet was bijzonder geïnteresseerd in Morisot’s werkwijze en haar innovatieve ideeën. Maar hoe kon hij in het Parijs van toen, een vrouw uit de hoge burgerij op een fatsoenlijke benaderen? Er wordt gesuggereerd dat er sprake was van een onmogelijke liefde. Kunsthistorica Karin Haanappel spreekt dit pertinent tegen. Je kunt het als een geluk voor Eduard zien dat zijn broer Eugene met de veel belovende Berthe is getrouwd. Zo kon Manet haar informeel blijven ontmoeten en van dichtbij zien, hoe Berthe Morisot werkte.
Wist je dat Eugène Manet, zijn vrouw adviseerde om als kunstschilder haar meisjesnaam te blijven gebruiken? Hij zag de kwaliteit van haar werk en wilde dat haar werk op de juiste waarde werd geschat!
Luister hier naar een radio-interview (NPO Radio 1 – 3 maart 2018) waarin Karin Haanappel haar verhaal deelt.
Ik wens je een mooie Internationale Vrouwendag!
© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst © gebruik afbeelding film Berthe Morisot met dank aan Mokum Filmdistributie