Deel 2 Hanzestad Zwolle
In het eerste deel uit de kennismaking met Zwolle heb ik je meegenomen op de Hanze stadswandeling. In deel twee delen mijn lokale Hanze experts, Sander en Hanneke Lindenburg, hun geheimtips met je. Vader Sander en dochter Hanneke hebben al jaren een vakantiesite waarop ze elke dag reisnieuwtjes en suggesties presenteren. Aan de hand van enkele vragen gingen ze voor mijn blog op stap in hun eigen woonplaats.
Lees hier hun ervaringen. De conclusie is: Zwolle moet je gewoon doen!
Zwolle – zonder dolle – een einde stad
Een handelsstad is Zwolle eigenlijk altijd al geweest. Dan kwam door de gunstige ligging op een zandrug aan de boorden van de IJssel, waarover allerlei goederen snel vervoerd konden worden. Geen wonder dat het ooit een Hanzestad werd en ook nu nog oefent de stad een grote aantrekkingskracht uit op bedrijven van internationale allure. En hoewel voor de Randstedeling alles achter Amersfoort ‘platteland’ is heeft Zwolle ook voor hen een grote aantrekkingskracht. Zongen Van Kooten en de Bie immers al :
Als ik moe ben van het dolle
In die leipe boordevolle van de scholle koppe bolle
Haagse binnenstad
Dan ken ik met de trein
In twee uur tijd in Zwolle zijn
Zwolle zonder dolle
Wat een einde stad
Hoe lang wonen jullie in de Hanzestad Zwolle?
We wonen sinds 1987 in Zwolle, maar de band met de stad gaat verder terug. Ik ben geboren in het Veluwse Elburg (ook een Hanzestad!) en voor al onze aankopen en de bibliotheek (en later fonotheek) gingen we naar Zwolle. Vanaf mijn 12e kom ik er eigenlijk elke dag, vanwege mijn middelbare-schoolloopbaan. Ik werk er sinds 1987 op de redactie van de (toen nog) Zwolse Courant, een dagblad met ruim twee eeuwen historie. Voor die tijd werkte ik bij een andere uitgeverij en op de redactie van Het Nieuwe Land in Emmeloord. Waar ik woon, de nieuwbouwwijk Zwolle-Zuid, is het ook historische grond. Op slechts een tiental meters van mijn woningen werden in 1993 grondsporen gevonden van twee paalcirkels uit de bronstijd. Deze worden ook wel het ‘Woodhenge van Zwolle’ genoemd.
Wat vind je nog terug in je stad als aandenken aan de bloeiperiode van de Hanzesteden?
Er zijn natuurlijk veel historische gebouwen, die al heel wat eeuwen geschiedenis aan zich voorbij hebben zien komen, zoals onder andere de Sassenpoort, de Peperbus en de St. Michaelskerk. Er zijn nog resten van de verdedigingsmuur te vinden en op sommige plekken is de stervormige stadsgracht nog goed herkenbaar.
Wat is de leukste wandeling in of rondom je Hanzestad?
Het is mogelijk om een stadswandeling door Zwolle te maken, maar wie over wat meer tijd beschikt zou beter het ‘Rondje Zwolle’ kunnen fietsen. Daarmee kom je in een halve dag door de prachtige omgeving waarin de stad ligt. Veel water, weids uitzicht over de IJssel, dijken en weilanden. Een oase van rust. Niet dat het in de stad echt druk is (een paar dagen van het jaar, zoals tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei, uitgezonderd). Zwolle is lange tijd een ‘groot dorp’ gebleven, hoewel het met de komst van Ikea, Starbucks, Zara, Primark en Hornbach een steeds grootstedelijker uitstraling krijgt. ‘Rondje Zwolle’ is 36 km lang en die route is in 2,5 uur te fietsen. Een (ANWB)routebeschrijving is hier gratis te downloaden.
Maar uiteraard is het mogelijk om een stadswandeling te maken. Zo is er ‘Sporen van Blauwvingers’; een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwolle zoals de musea, stadsmuur, Sassenpoort en Peperbus. Het wandelboekje bevat een uitklapbare routekaart en is te koop voor € 2,95 bij het toeristisch Infopunt bij Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1. Het is ook mogelijk een wandeling te maken onder leiding van een stadsgids. Tijdens deze ± 2 uur durende historische stadswandeling verhaalt de gids over de geschiedenis van de Hanzestad en worden plekken bezocht waar de geur van het verleden is op te snuiven. Deze wandelingen worden aangeboden op inschrijving in vakantieperiodes. Telefonisch reserveren is mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 15.30 uur, tel. 038-4222299.
Welk souvenir of streekproduct is je ideale cadeautip en waarom?
Een typisch Zwols souvenir zijn de ‘Zwolse balletjes’. Even heeft het er op geleken dat het al sinds midden 19e eeuw volgens traditioneel (geheim) recept bereid lekkernij zou verdwijnen, maar het enige verkoopadres (Het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein) is behouden gebleven. De balletjes zijn ongeveer 2 centimeter in doorsnede, en zien er uit als zuurtjes, maar smaken zoeter. Ze worden verkocht in een speciaal blik, met Zwolse balletjes op de bovenkant bedrukt. Ze zijn er in verschillende vormen en kleuren. Persoonlijke noot: Ik vind ze niet lekker, maar ja, smaken verschillen.
Minder ‘echt Zwols’ is om een boek te zoek in Waanders in de Broeren. Een gigantische boekhandel in een voormalige kerk, die ruim een jaar geleden werd geopend. Boeken zijn – zo is mijn ervaring – altijd leuke cadeautjes en er is altijd wel iets te vinden dat past bij de voorkeur van de persoon voor wie de gift bedoeld is.
Wat zijn jullie favoriete adresjes voor: koffie of thee ’s?
Sinds onze laatste Amerika-reis zijn we echte Starbucks-‘fans’. Misschien heeft het meer te maken met de ‘Amerika-emotie’ die het merk oproept dan met de kwaliteit van de koffie, hoewel wij daar zo tevreden over zijn dat we vaak voordat we de stad verlaten even omrijden om bij de Zwolse Starbucks een kop koffie te halen om die onderweg op te drinken. Sinds 2014 heeft Zwolle in ieder geval ook een Starbucks en dat stemde ons zeer gelukkig. De koffiezaak is te vinden nabij het Zwolse station (ook een mooi historisch pand, maar de laatste tijd nogal rommelig vanwege een langlopende verbouwing) en daarmee een prima startpunt voor een dagje Zwolle.
een verrassende lunch
Niet omdat onze jongste dochter er een studentenbaantje heeft 😉 maar gewoon omdat je er lekker kunt eten voor niet teveel geld: De La Place in de Zwolse V en D-vestiging.
een terras om een goed glas en/of verhaal te delen
Met de Librije heeft Zwolle natuurlijk een sterrenrestaurant binnen de muren. Maar daar ‘eventjes’ gaan eten is er eigenlijk niet bij. Door de populariteit moet er ruim van tevoren gereserveerd worden en het eten is een aanslag op de portemonnee van de gast. Een tussenoplossing kan zijn om neer te strijken op het terras van de Librije aan het Spinhuisplein, dat bij mooi weer buiten staat. Dan ben je – ook al is het voor koffie of een ‘glas bubbels’ – toch bij Librije geweest.
Een alternatief is de Uitspanning Het Engelse Werk, waarbij je van het terras een uitzicht hebt op de IJssel en waarbij je na afloop een wandeling door het prachtige park Het Engelse Werk kunt maken.. Dit is overigens maar een zeer beperkte greep uit het aantal terrassen, want op elk plein in de stad is wel een gezellige plek in de zon te vinden.
Waar gaan jullie heen als je gezellig wilt eten met het gezin?
Als we iets te vieren hebben zijn er eigenlijk drie adressen waar we in Zwolle uit eten gaan (naast de horeca uit de wijde omgeving die we ook aandoen)
Restaurant Poppe, dat vlakbij museum De Fundatie te vinden is en daardoor een mooi eindpunt na een vermoeiend museumbezoek.
Bistro Pampus met een mooi terras (vlakbij de Mediamarkt, voor shoppers een eindpunt?)
Restaurant De Mandarijn, heel klein en heel gezellig. Vlakbij de bioscoop De Kroon.
Is er een boek of film over je Hanzestad geschreven/geproduceerd?
Zwolle heeft o.a. een rol gespeeld in de film Oorlogswinter, gebaseerd op het boek van Jan Terlouw. De opnamen werden in 2008 gemaakt.
En er zijn nogal wat boeken over Zwolle verschenen en zo te zien gaat het merendeel over de historie van de stad. Wie op ‘Zwolle’ zoekt op krijgt 628.000 resultaten… Er komt bij mij niet direct een bijzondere titel bovendrijven.
Wat zijn je drie favoriete bezienswaardigheden en of activiteiten in je Hanzestad?
Euh, het mogen er maar drie zijn?
Nou, dan ga ik voor:
1. Het museum De Fundatie (De Wolk die sinds kort de entree van de stad siert, al zijn de meningen daarover verdeeld),
2. Het beklimmen van de Peperbus met een mooi uitzicht over de stad en
3. Winkelen.
En, vooruit, als bonustip
Huur een boot of sloep om met een gezelschap de gracht van Zwolle rond te varen en evt het Zwarte Water en de Vecht op de gaan. kijk hier voor zijn een paar verhuuradressen.
De site Elke Dag Vakantie.nl wordt gemaakt door Sander en Hanneke Lindenburg (vader & dochter), die het leven van de werkende mens in Nederland willen veraangenamen met triptips en reisnieuws voor het komend weekend of de volgende vakantie. Het motto is: Dromen & Doen!
© tekst en foto’s Sander Lindenburg