Liefdesbrief aan moeder aarde
Wat verbindt Bremerhaven met Santitoa op Samoa, Gambell op Alaska en Kanak in Niger? Deze locaties liggen allemaal op de 8ste oostelijke lengtegraad van onze aardbol. Axel Werner volgde deze lengtegraad en maakte een rondje om de wereld met Bremerhaven als vertrek- en eindpunt. Wat en wie hij allemaal zag, kun je zelf beleven in het Klimahaus. Wil jij ook een rondje om de aarde maken, zonder daarvoor een vliegtuig te hoeven pakken? Ga dan nu mee op reis.
Wereldreis in grote glazen wolk
In de Havenwelten in Bremerhaven ligt een grote glazen wolk met daarachter een glazen zeil dat me doet denken aan het Burj Al Arab in Dubai. Het Klimahaus en het Atlantic Hotel Sail City zijn de twee iconen die de havenstad nationaal en internationaal sterker op de kaart moeten zetten. Na mijn bezoek durf ik het rustig te zeggen: Bremerhaven is innovatief, uitdagend en zet je als bezoeker aan het denken. In het Klimahaus wordt je onderdeel van een dikke vette liefdesbrief aan onze planeet. Ik kwam met vlinders in mijn buik weer naar buiten. Hoe Bremerhaven op het idee kwam van een klimaathuis, kun je hier lezen.
Acht stops op de route
We beginnen onze reis in Bremerhaven en maken kennis met Axel Werner onze reisleider. Hij trekt met behulp van een kompas en een grote kwast een witte streep door de straten van Bremerhaven. Zo laat hij zien dat we op de 8ste oostelijke lengtegraad staan. Dan begint onze wereldreis. Onze route volgt deze lengtegraad van het noorden naar het zuiden en via Antarctica weer terug naar Duitsland. Op iedere locatie stelt Axel ons voor aan zijn vrienden, we zien hun foto’s en handafdrukken.
Dat laatste vind ik een leuk detail en overal waar ik kom, leg ik mijn hand op deze afdruk als begroeting. Als we op een nieuwe bestemming aankomen, ligt daar altijd een deel van Axel’s reisdagboek. Hij heeft een mooi en gelijkmatig handschrift en hij maakt af en toe een tekening bij zijn tekst. Ik zou graag het totale reisdagboek willen zien, maar dat is er helaas niet. Ik moet het doen met de acht fragmenten aan het begin van iedere bestemming.
Pure beleving
Op elke locatie word je op allerlei manieren uitgedaagd om de bestemming en de mensen ter plekke beter te leren kennen. Van koeien melken in Zwitserland, tot het bouwen van een huis op Samoa. Je leert hoe je kunt overleven op Antarctica en waarom het steeds droger wordt in Niger. Op Sardinië kun je even voor weergod spelen en niets vermoedende bezoekers even verderop op een regenbui trakteren.
Kinderen krijgen aan het begin van de reis een paspoort met vragen mee en kunnen op elke locatie een speciale stempel in hun paspoort laten zetten. Als je alle attracties wilt uitproberen, moet je om een minimale reisduur van drie tot vier uur tellen. De entreeprijs van Euro 15 vind ik een eerlijke prijs. Je kunt ook een familieticket kopen voor Euro 45 dan mogen er naast twee volwassenen ook de eigen kinderen (tot 18 jaar) mee op reis.
Onze ervaring!
De 8ste oostelijke lengtegraad als rode draad om onze aarde. De hoogste temperatuur varieert van 28°C in Niger tot -10°C op Antarctica en de gemiddelde neerslag varieert van 115 millimeter per jaar op Antarctica tot 5.011 millimeter in Kameroen. Op de reis over deze 8ste lengtegraad voel je in het Klimahaus daadwerkelijk de temperatuurverschillen!. Je ziet en ervaart hoe het leven is in de genoemde plaatsen. Je maakt kennis met de lokale bevolking en als het tijd is om verder te trekken, helpen zij je op weg met de juiste indicatie van de 8ste lengtegraad. Voor mij is het Klimahaus is een van de meest inspirerende belevingsattracties die ik in de laatste jaren heb bezocht.
‘Boek’ hier je ticket een wereldreis in het Klimahaus in Bremerhaven.
Het geheim van Axel
“Als je niet de indruk wekt dat je alles beter weet, maar warme interesse toont voor de ander en laat merken dat je graag iets van hem of haar wilt leren, dan gaan er onverwachte deuren voor je open. Dit zijn de momenten die reizen voor mij tot een betovering maken”.
Moin! … Message in a bottle
Schrijf hier je online bericht voor flessenpost uit Bremerhaven . Viel Spass!
© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Klimahaus Bremerhaven
Binnenkort … Sail 2015 in Bremerhaven