Varend museum – deel 2
Kleintje kunst op Harmony of the Seas
In dit tweede deel over de kunstcollectie op de Harmony of the Seas laat ik je een aantal bijzondere kleine werken zien. De gehele collectie aan boord telt ruim 3000 kunstwerken. Ruim 1000 hiervan zijn te zien in publieke ruimtes, de rest hangt in hutten, boven je bed en in de woonkamers van de vele suites. Als je tijd neemt en door de gangen en publieke ruimtes slentert, ontdek je veel kleine kunstwerken. Vijf pareltjes uit de US $ 6,5 miljoen tellende collectie wil ik graag met je delen. Wie een suite boekt, zal daar nog meer kunst ontdekken. Nieuw aan boord zijn de vijf muurschilderingen op de snelweg aan boord de ‘I-95’ dit is de langste gang op het schip, exclusief voor de medewerkers, om zich snel te kunnen verplaatsen. De muurschilderingen zijn hier aangebracht zodat ze dagelijks met extra plezier naar hun werk gaan.
The wonder of our world
Het thema van de kunstcollectie aan boord van de Harmony of the Seas is: ‘The wonder of our world, the World we live in’. Bij ieder nieuw schip wordt er een special kunstcommissie samengesteld die zich bezighoudt met het samenstellen van de special collectie. Voor de Harmony of the Seas heeft ook topman Richard Fain zich intensief met de samenstelling van deze collectie bezig gehouden. Het idee van ‘The wonder of the World’ rust op vier pijlers: de mens, de plaatsen, wat doen we en wat inspireert ons. Met deze gedachten in hun achterhoofd heeft het team in de afgelopen jaren op allerlei kunstveilingen, in galerieën en in direct contact met kunstenaars gezocht naar hedendaagse werken, met een sterk en intrigerend karakter. Voor de grote kunstwerken zijn vaak speciale opdrachten aan de kunstenaar verstrekt. De 3000 werken komen van kunstenaars uit ruim 60 verschillende landen. Hun werken brengt uiteindelijk deze drijvende stad tot leven. Volgens Fain is kunst aan boord erg belangrijk omdat het intimiteit creëert en de persoonlijke ervaringen versterkt.
Serie wereldkaarten
Je komt ze aan boord overal tegen: wereldkaarten in alle kleuren, vormen en formaten. In het Windjammer café loopt een zeiltafereel over in een wereldkaart. In een trappenhuis zag ik er een ‘kaart’ van donker rood velours waarin de grenzen tussen van de zeven continenten waren uitgebrand. Maar er hangen ook voorbeelden van papier, mozaïek, collagetechnieken, mixed media en digitaal bewerkte foto’s. Voor liefhebbers van wereldkaarten en plattegronden ligt hier een leuke uitdaging.
Kaketoes op de trap
In de verschillende traplocaties hangen prachtige kunstwerken. Van variaties wereldkaarten, tot gebreide koffers met daarin een kopie van de David van Michelangelo. De collectie op de Harmony of the Seas bevat dit keer relatief veel fotokunst of fotocollagekunst. Als ik vier kaketoes ontdek, gaan mijn gedachten automatisch terug naar de bezoekjes met mijn ouders aan de dierentuin in mijn kindertijd. De Australische fotografe Leila Jeffreys (1972) heeft vier prachtige foto’s van kaketoes gemaakt. Naast de mooie beelden zijn ook de namen van de dieren erg leuk. Laat me ze aan je voorstellen: van links naar rechts Neville, Rosie, Slim en Commander Skying’.
Magische vlinder
Vlinders hebben voor veel mensen iets magisch. Soms lijken het boodschappers die even op je schouder komen zitten, een andere keer lijken het feestbrengers. De Amerikaanse kunstenaars Stephanie Hirsch (1971) heeft zich ook door de vlinder laten inspireren. Zij heeft er een geborduurd van duizenden mini glaskraaltjes. In de vleugels lees je de tekst: Your Life is Unfolding According to the Divine Plan (je leven zal zich ontplooien volgens het goddelijke plan).
Jeanne Kurk
Niet Jeanne d’Arc maar een Jeanne Kurk hangt aan de muur van wijnhuis Vintage op Central Park. De Amerikaan Scott Gundersen (1979) wordt tijdens zijn reizen steeds weer gefascineerd door kunstenaars en ambachtslieden die materialen hergebruik. Na zijn reis door Afrika begon hij met het vervaardigen van ‘muurschilderingen’ in de vorm van kurk-mozaïeken. Het portret van Jeanne, Scotts partner, is samengesteld uit ruim 10.000 kurken.
Sphere #16
Steeds werden mijn ogen weer naar dit schildrij getrokken. Sphere #16 van Adrian Navarro (1973) een Spaanse artiest die steeds opzoek is naar nieuwe beeldtaal. Hij probeert de vocabulaire van de visuele kunst verder uit te breiden met nieuwe verbindingen, nieuwe combinaties. Ik ervaar in Sphere #16 twee lagen. De onderste laag is kleurrijk, met grove kwatsen zijn dikke vegen verf aangebracht. Daarover ligt een laag van witte punten. Maar niet zo maar een laag, deze laag geeft het werk een driedimensionale dimensie. Wat je hier ziet, is een close up opname van dit werk.
Ook zin in een vakantie in een drijvend museum? Op deze site vind je alle gegevens van de Nederlandse vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.
Eerder verschenen in deze serie:
Kunst op de Harmony of the Seas – vijf grote installaties
© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst © alle kunstvoorwerpen zijn eigendom van Royal Caribbean International. Gebruik van de foto’s mede met dank aan de genoemde kunstenaars.