Matthew_Wong - Coming of Age Landscape © Matthew Wong © Van Gogh Museum

Matthew Wong – Vincent van Gogh

Matthew_Wong Coming of Age (2017) © M.Wong bover - onder Korenveld met maaire (1889) © Van Gogh © collage Wilma_Lankhorst
Coming of Age (2017) © M.Wong boven; onder Korenveld met maaier (1889) © Van Gogh © collage Wilma Lankhorst.

Na het jubileumjaar in het Van Gogh Museum is het nu weer tijd om kunstenaars in het spoor van Vincent te volgen. Deze zomer kun je het kleurrijke, dynamische en expressieve werk van Matthew Wong (1984-2019) ontdekken in Amsterdam. Wong liet zich in zijn korte creatieve leven door veel kunstenaars inspireren maar Vincent van Gogh was een hele speciale inspiratiebron voor hem. Kom nu naar het Van Gogh Museum en ontdek meer over Wongs werk en de artistieke inspiratie van Gogh. Matthew Wong | Vincent van Gogh: painting as a last resort.

Wie is Matthew Wong?

De Chinese familie Wong, woont in het Canadese Toronto als in 1984 hun zoon Matthew wordt geboren. Na zijn middelbare school vertrekt hij in 2010 naar Hongkong voor een driejarige opleiding aan de School of Creative Media een faculteit op de City University of Hongkong. Matthew volgt daar de richting fotografie. Al snel ontdekt hij dat hij geen toekomst ziet als fotograaf. Als autodidact leert hij zich zelf vanaf 2011 tekenen en schilderen.

Social media als ontwikkelmethode

Via social media zoekt hij contact met kunstenaars zoals de Japanse Yajoi Kusama (Matsumoto-Japan, 1929)  en Britse David Hockey (Yorkshire, 1937). Hij bestudeert hun posts en naast deze hedendaagse kunstenaars bewondert hij het werk van Henri Matisse (1869-1954) en Vincent van Gogh (1853-1890) Ook het werk van de oude Chinese kunstschilder, dichter en kalligraaf Shitao (1642-1707) krijgt zijn volle aandacht. In 2013 keert hij terug naar Canada en neemt dan zijn intrek in een gekraakte studio in Edmonton.

Matthew Wong Sfeerbeelden Wong-Van Gogh Painting as a last resort © collage Wilma_Lankhorst
Sfeerbeelden Wong : Van Gogh Painting as a last resort © collage Wilma Lankhorst.

‘Ik zie mezelf in hem.
In de onmogelijkheid ergens toe te behoren in deze wereld.

 Matthew Wong over Vincent van Gogh

Matthew Wong Wong in dialoog met Van Gogh - The Kingdom (2017) - Bos met kreupelhout (1887) © collage Wilma_Lankhorst
Wong in dialoog met Van Gogh – The Kingdom (2017) – Bos met kreupelhout (1887) © collage Wilma Lankhorst.

Wong en Van Gogh: schilderen als laatste toevlucht

Net als Vincent Van Gogh zoekt Matthew Wong lang naar een roeping in het leven. Net als Van Gogh worstelt Wong met mentale gezondheidsproblemen. Al jong heeft  Wong last van depressies, hij heeft autisme en Gilles de la Tourette. Net als bij Van Gogh wordt schilderen Wong’s laatste toevlucht. Als Wong op z’n 27ste begint met schilderen, zet hij er flink de vaart in. Tot aan zijn zelf gekozen dood in 2019 schildert en tekent hij meer dan 1300 werken, soms wel vijf doeken per dag.

Emotioneel geladen oeuvre

Net als Van Gogh ontwikkelt Wong een eigen, persoonlijk en emotioneel geladen oeuvre. Zo schildert hij met intense kleuren fantasierijke landschappen. Als je door de tentoonstelling Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort loopt, valt de invloed van het werk van Gogh direct op. Wong zag zijn eigen leven gespiegeld in dat van Gogh. ‘‘Ik zie mezelf in hem. In de onmogelijkheid ergens toe te behoren in deze wereld’, aldus Wong.

Matthew_Onderzoek van Wong, hoe reageren kleuren op elkaar twee werken zonmer titel (2017) © foto Wilma_Lankhorst
Matthew Wong onderzoekt hoe kleuren op elkaar reageren. Twee werken zonder titel (2017) © foto Wilma Lankhorst.

Brief aan Matthew

Er is één heel groot verschil tussen Van Gogh en Wong. Vincent kreeg tijdens zijn relatief korte leven nauwelijks erkenning York. Mede door social media was Wong’s werk wel bekend en werd hij gewaardeerd tijdens zijn leven. Vijf jaar na zijn start als schilder koopt het Dallas Museum of Art een schilderij van Wong. Daarna volgen veel belangrijke kunstverzamelaars. In 2018 heeft Matthew een grote expositie in New York. De tentoonstelling in het Van Gogh Museum is zijn eerste solotentoonstelling in ons land. The New York Times beschrijft hem in 2019  als een van de meest getalenteerde schilders van zijn generatie. Ondanks de stormachtige carrière van Wong in Canada en Amerika is hij voor mij een onbekend talent.

Matthew Wong Eerst expositie in Europa van Matthew Wong in Amsterdam
Er is veel belangstelilling voor de eerst expositie in Europa van Matthew Wong © foto Wilma Lankhorst.

Lange rijen voor de ingang

Als ik in Amsterdam ben, ontdek ik dat er veel belangstelling is voor zijn werk. Ik besluit om een audio te huren en kan op deze manier de expositie in mijn eigen tempo volgen. Theater- en podcastmaker Simon Heijmans schreef voor deze tentoonstelling een bijzonder audioverhaal. Hij noemt het een ‘Brief aan Matthew’. Met deze brief neemt hij me mee op een persoonlijke ontdekkingstocht door de tentoonstelling. Deze audiotour is een echte aanrader. Je kunt de audiotour zowel in het Nederlands al in het Engels beluisteren. Reserveren kan via deze link

Matthew Wong Zaalimpressie Matthew Wong in Van Gogh Museum © foto Wilma_Lankhorst
Zaalimpressie Matthew Wong, Painting as a last resort Van Gogh Museum © foto Wilma Lankhorst.

Mijn ervaringen met

Matthew Wong | Vincent van Gogh: painting as a last resort

Er is veel belangstelling voor deze tentoonstelling, langzaam schuifelen de bezoekers langs de vele werken;

Neem ook daarom de audio mee en luister naar de Brief aan Matthew;

In de film die aan het begin van de tentoonstelling is te zien, leer je meer over het werk van Wong;

Ik ontdek prachtige werken met intense kleuren;

Je ontdekt verschillende werken van Wong waarbij hij de dialoog aangaat met werk van Gogh;

Op de derde verdieping (Prentenkabinet) hangt in een speciale ruimte Path tot he Sea. Hier kun je je enigszins terugtrekken van de drukte en in relatieve stilte genieten van dit werk. Ervaar zelf wat dit werk met je doet als je er langer naar kijkt;

Matthew Wong was een groot muziekliefhebber. Hij hield van Nirvana, Jimi Hendrix, Joy Division en Drake. Ontdek via deze link zijn favoriete nummers.

Matthew Wong Sfeerimpressies van de Matthew Wong solo in Amsterdam © collage Wilma_Lankhorst
Sfeerimpressies van de Matthew Wong in Van Gogh Museum © collage Wilma Lankhorst

Matthew Wong | Vincent van Gogh: painting as a last resort is nog tot en  met 1 september 2024 te ontdekken in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Museumkaart is geldig. Reserveer hier op tijd online een entreekaart. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van het Van Gogh Museum,de genoemde kunstenaars en alle bruikleengevers.
Matthew_Wong Dark Reverie (2018) © Matthew Wong in dialoog met Vincent Van Gogh in Arles © collage Wilma_Lankhorst
Dark Reverie (2018) © Matthew Wong in dialoog met Vincent Van Gogh tuin in Arles © collage Wilma Lankhorst.