Deze zomer kiezen veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land. Voor mij een reden om op zoek te gaan naar het culturele aanbod in onze nieuwe woonregio: De Achterhoek. Onze leidraad is het culturele aanbod in dit deel van Gelderland. Thuis bestuderen we de regiokaart, de fietsaccu laadt zich op daarna kunnen we met volle energie op pad.
Villa Mondriaan in Winterswijk
We beginnen onze kunstroute door de Achterhoek in Winterswijk. Hier heeft Piet Mondriaan (1872-1944) zijn jeugd doorgebracht. Op zijn achtste kreeg zijn vader een aanstelling als hoofd van de christelijke dorpsschool. Oom Frits Mondriaan (1853-1932) woont en werkt in die dagen als amateurschilder in Den Haag en Rijswijk. Hij kwam regelmatig op bezoek bij het gezin van zijn broer. Frits schildert ook tijdens zijn verblijf in Winterswijk. Ook Piets vader tekent en schildert. In Winterswijk ontdekt de jonge Piet zijn passie voor het tekenen en het schilderen. Tot zijn 20ste woont hij in de Achterhoek, daarna verhuist hij voor zijn vervolgstudie naar Amsterdam.
In het voormalige woonhuis van zijn ouders is nu een sfeervolle museum Villa Mondriaan ondergebracht. In de vaste tentoonstelling leer je verschillende familieleden kennen.
Villa Mondriaan is gratis te bezoeken met de Museumkaart. Graag vooraf online een tijdstip aanvragen
Nu ook te zien in Villa Mondriaan t/m 28 februari 2021
- Tentoonstelling Horizon. Hierin worden kunstenaars uitgelicht die een eigen zoektocht houden naar de relatie van kunst met de werkelijkheid en het doel van kunst.
- Paul Kooiker (1964) met de tentoonstelling ‘Eieren en rariteiten’. De foto’s van Kooiker zijn soms herkenbaar en intiem, maar ook abstract.
- Richard Hutten (1967) No sign of Design. De meubels van Hutten zijn strak en functioneel, maar niet helemaal zonder humor. Laat je verrassen.
- Anna Feddema (1961) de Kleurkuieraar. Feddema heeft een bijna obsessieve schilderdrift en werkt elke dag aan zijn kunst. Lees hier een interview met de kunstenaar.
Welkom op Huis Bergh
Van Winterswijk gaan we naar ’s Heerenberg. We gaan eeuwen terug in de tijd met een bezoek aan Huis Bergh. Dit is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kastelen van ons land. Wie Huis Bergh zegt, zegt heren en graven Van den Bergh. Met de bouw van het kasteel werd in de 12e eeuw begonnen. Tot en met de 20ste eeuw was deze waterburcht bewoond. De laatste familie die hier woonde was het gezin van kasteelheer J.H. Van Heek. Hij had een sterke belangstelling voor de Middeleeuwen en zag kans in 1919 de Collectie Mengelberg te kopen. Deze kunstverzameling vormde de basis voor de huidige kunstverzameling van Huis Bergh. Een andere periode die belangrijk was voor kasteel en bewoners waren de jaren tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In deze tijd drukte Willen IV, graaf Van den Bergh een belangrijke stempel op de Berghse geschiedenis.
Naast de tentoonstelling Liefde voor de Middeleeuwen (t/m 27 juni 2021) biedt Huis Bergh ook gevarieerd aanbod voor de jeugd. Meisjes kunnen hier worden benoemd tot hofdame en jongens worden tot ridder geslagen. Neem ook de tijd voor heerlijke wandeling door de landerijen van Huis Bergh.
Bernard Jolink in Stadsmuseum Doetinchem
Vanuit ’s Heerenberg is het een kleine dertien kilometer, door het prachtige Montferland, naar Doetinchem. Deze derde stop is sinds kort onze huidige woonplaats. Het voormalige Postkantoor met Directeurswoning in Amsterdamse school-stijl (1920) biedt nu o.a. onderdak aan het Stadsmuseum en café restaurant Borghuis. In het Stadsmuseum worden met grote regelmaat tentoonstellingen georganiseerd.
Op de eerste etage kun je een andere kant van de zanger van de Achterhoekse rockband Normaal, Bennie Jolink, leren kennen. In de expositie ‘Beeldend kunstenaar Bernard Jolink’ leer je de frontman kennen als kunstschilder. Hij tekent en schildert, maakte o.a. ontwerpen voor lp’s, T-shirts en schoenen. Deze tentoonstelling is verlengd t/m 20 augustus 2020.Het Stadsmuseum in Doetinchem is gratis te bezoeken met de Museumkaart.
Video-impressie Beeldend kunstenaar Bernard Jolink.
100 jaar Postkantoor Doetinchem
In het kader van het 100-jarige bestaan van dit gebouw van architect Joseph Crouwel (1885-1962) is in het Kinderstadsmuseum tijdelijk een leuke tentoonstelling over de geschiedenis van de post in ons land te zien. En dit is niet alleen leuk voor kinderen…
Hanzestad Doesburg
Via de Oude IJssel komen we op onze vierde stop in de Achterhoek: Hanzestad Doesburg. Doesburg kreeg 60 jaar eerder dan Amsterdam stadsrechten. Daar zijn ze hier in het oosten héél trots op. Vanaf 1302 dreven de handelaren in Doesburg al handel met Zweden. In 1447 werd de stad officieel lid van het internationale Hanzeverbond. Als je anno 2020 door binnenstad van Doesburg loopt, ervaar je nog steeds de grandeur van toen. De VVV heeft een folder met daarin een leuke en leerzame wandelroute.
Je kunt met gemak een hele dag in Doesburg doorbrengen. Naast de Hanze-geschiedenis zijn er ook de Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek, Museum Lalique (tentoonstelling Koninklijk Licht) , muurgedichten en street-art van de Doesburgse street art kunstenaar Rosalie de Graaf. Sluit je bezoek af op de IJsselkade en zie waar de IJssel en Oude IJssel samenkomen.
Hanzenstad Zutphen
Zo’n twintig kilometer stroomopwaarts aan de IJssel ligt ons volgde reisdoel: Hanzestad Zutphen.Net als in Doesburg kun je bij de VVV in Zutphen een Hanzewandelroute kopen. Op deze 4,5 kilometer lange tocht werden we ook hier enorm verrast door de veelzijdigheid van de Torenstad Zutphen. Lekker verkoelend tijdens deze warme dagen is een tochtje met een fluisterboot.
Sneakpreview: Ontdek de Zutphense Musea
Ontdek de Zutphense Musea
In het historische gebouw het Hof van Heeckeren aan het ’s Gravenhof zijn sinds enkele jaren het Stedelijk Museum Zutphen en het voormalige Museum Henriette Polak samen ondergebracht. Deze bijzondere plek in de historische handelsstad is nu het knooppunt van geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit. Het gevarieerde tentoonstellingsaanbod deze zomer laat dat goed zien.
- Freckles & More van fotograaf Judith Minks (1969) is hier te zien t/m 27 sep 2020.
- Code geel & Zonnig: tien werken vankunstschilder Wim Oepts (1904-1988). Ik kreeg hier een vrolijk ‘Van Gogh in Arles-gevoel’. Code Geel & Zonnig | Wim Oepts is hier t/m 27 sep 2020 te zien.
- Verhalen van vrijheid. Het mooie van deze tentoonstelling is dat naast de historische belangrijke Bevrijding in mei 1945, ook de actualiteit aanbod komt door allerlei werken van Zutphense kunstenaars waaronder verschillende asielzoekers die anno 2020 in de stad wonen. De Verhalen van Vrijheid/Tales of Freedom zijn nog t/m 22 november 2020 te zien en te lezen in dit museum.
Museum MORE in Gorssel
De één na laatste stop op deze uitgebreide kunstroute door de Achterhoek is Gorssel. Met de komst van Museum MORE werd nieuwe energie in dit Achterhoekse dorp geblazen. Naast een groentejuwelier is het dorp met de komst van Museum MORE (2015) een internationale kunstschat rijker. De focus bij de collectie van Museum MORE ligt bij het genre modern realisme. De huidige collectie van Hans en Monique Melchers is grootste in ons land op het gebied van Modern realisme. Naast de tentoonstelling ‘Uitgelicht’ met 120 werken van 40 verschillende kunstenaars uit de eigen collectie kun je deze zomer ook de jubileumexpositie ‘Jan Mankes, de werkelijkheid niet’ zien.
Jan Beutener: After All
Het was een bijzondere eer om begin dit jaar de schilder Jan Beutener (1932) te ontmoeten in Museum MORE. Beutener kijkt met ogen op steeltjes naar de wereld om hem heen. Niet alleen ver af, neen vooral de wereld van dichtbij. Hij pakt uit alles beelden die hij ziet, wat hij kan gebruiken en stelt hiermee zijn eigen nieuwe realiteit samen. In de korte film aan het eind van de tentoonstelling legt hij uit hoe hij kijkt, de wereld ervaart en hoe hij te werk gaat. Mijn suggestie, begin achter aan in deze tentoonstelling.
Jan Beutener: After All is nogt/m 20 september 2020 te zien in Museum MORE in Gorssel.
Carel Willink in Kasteel Ruurlo
De laatste stop voor we teruggaan naar Doetinchem is Ruurlo. Net buiten dit dorp staat één van de acht kastelen van de populaire kastelenroute door de Achterhoek. Kasteel Ruurlo is sinds 2017 de tweede kroonjuweel van Museum MORE. Kunstverzamelaars Monique en Hans Melchers zijn grote bewonderaars van het werk van dé Nederlandse schilder van het magisch realisme Carel Willink (1900-1982). Ze hebben de grootste collectie Willink’s in ons land: ruim 50 schilderijen en rum 100 werken op papier.
Met de aankoop van Kasteel Ruurlo, stond hen een ding helder voor ogen: dit wordt het nieuwe onderkomen van Willink. Naast werk van de schilder zelf, ontdek je hier ook werk en portretten van zijn drie vrouwen Wilma Jeuken (1905-1960), Mathilde de Doelder (1937-1977) en zijn derde en laatste echtgenote Sylvia Quiël (1944).
Tip: vraag naar de speciale duo-korting als je zowel Museum MORE in Gorssel als Kasteel Ruurlo Museum MORE wilt bezoeken. Ik wens je veel plezier in de Achterhoek.
© tekst, foto’sen video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van het beeldmateriaal met dank aan de genoemde musea, kunstenaars, fotograaf Eva Broekema en alle bruikleengevers.