Na de inspirerende opening van deze rubriek door Maite van Dijk (Museumdirecteur Museum MORE) is het podium deze maand voor Esther Ruesen, directeur van Stadsmuseum Doetinchem. Als ik Esther uitnodig voor deze rubriek zit ze nog volop in de verbouwing van haar museum en de VVV Doetinchem. Tussen alle voorbereidingen, stofwolken en creatieve aanpassingen in de verbouwplannen, vond ze tijd om haar verhaal met ons te delen. En dat moment loopt mooi synchroon met de opening van de verbouwde VVV (7 april) en de heropening van het Stadsmuseum Doetinchem op 19 april a.s..
Wanneer en waar ben je geboren? Was er in jullie gezin ruimte voor kunst en cultuur en hoe uitte zich dat?
Esther Ruesen (1971): “Mijn wieg stond in Dinxperlo, een grensdorp in de Achterhoek. Met een twee jaar jongere zus ben ik opgegroeid in een echt ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een groot confectiebedrijf in Dinxperlo en net over de grens in Duitsland (overkant van de straat). De zaak was er altijd, 24 uur per dag zeven dagen per week en mijn beide ouders werkten in dit bedrijf. Hierdoor was er binnen het gezin niet veel tijd voor andere zaken zoals kunst & cultuur. We gingen één keer per jaar samen op vakantie, drie weken naar Italië. Daar ontwikkelde zich mijn liefde voor kerken, gebouwen en straatkunst. Nadat ik op mijn 18de, vertrok uit de Achterhoek, kwam ik in de stad meer in aanraking met kunst & cultuur”.
Wat is je vroegste museumherinnering? Waarom maakte dit zo’n indruk?
“Mooie vraag! Dan moet ik even goed nadenken. Het Mauritshuis maakte veel indruk op me. Kastelen en landgoederen (waarbij ik ook altijd een ‘museum’ gevoel krijg) zijn al van jongs af aan plekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De bouwstijlen, pracht en praal, de tuinen en de ziel die vaak op deze plekken voelbaar is, naast de historie, zijn voor mij een mix van ingrediënten die elke keer weer indruk maken”.
Sinds 1 februari 2018 ben je directeur van de Stichting Stadsmuseum Doetinchem? Hoe ben je op deze plek terechtgekomen?
“Ik mag nu vijf jaar directeur van het Stadsmuseum Doetinchem zijn & de VVV Doetinchem. Deze twee organisaties zitten bij elkaar in één gebouw en behoren tot dezelfde Stichting. Destijds werd ik voor gevraagd om als interim wat zaken op orde te brengen. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik de kans om te blijven met twee handen heb aangegrepen”.
Ben je voor deze positie verhuisd naar Doetinchem?
Wat verrast je het meest in je woonplaats?
“Op mijn 18de ben ik voor studie naar Arnhem verhuisd. Daarna heb ik in Breda gestudeerd en gewoond. Daarna volgde Texel. Na vijf jaar op Texel ben ik terugverhuisd naar de Achterhoek. Mijn bed staat in Dinxperlo maar in de praktijk verdeel ik mijn tijd tussen Doetinchem en Dinxperlo. Dinxperlo is een dorp waarin de laatste jaren meer zelfstandige, plaatselijke, ondernemers een zaak beginnen. Dát geeft zo’n andere sfeer in het centrum, daar word ik erg blij van. In Doetinchem (mijn opa komt uit Doetinchem) word ik steeds opnieuw blij verrast door wat de plaatselijke ondernemers, vanuit hun bezieling en passie, doen in en voor de binnenstad. Maar ook daarbuiten zijn zoveel initiatieven van mensen die de Doetinchem een stukje mooier maken. Ik hou ervan”.
Wat is je grootste uitdaging voor je museum in de komende jaren?
“Op het moment van dit interview zijn zowel het Stadsmuseum als de VVV tijdelijk gesloten. We gaan beide onderdelen verder door-ontwikkelen, voorzien van meer lagen. Er komt veel bij kijken om er straks voor te zorgen dat de bezoekers meer verhalen, interactiever en via prik-keling van verschillende zintuigen gemotiveerd worden. We streven ernaar dat de bezoekers meer kennis- en inspiratie op doen over Doetinchem en de regio, zowel op toeristisch als op historisch gebied. De VVV opent als Inspiratiepunt op 7 april en het Stadsmuseum heropent op 19 april.
Welke vrouwelijke kunstenaar zou je graag ontmoeten of ontmoet hebben en waarom?
“Oh dat zijn er zoveel! Ik ontmoet in mijn dagelijkse werk zoveel inspirerende vrouwen (ook mannen overigens hoor!) die ieder vanuit eigen verhaal en bezieling bezig zijn met kunst. Dat ontroert en raakt me elke keer weer. En wanneer is iemand een kunstenaar? We hebben net een tentoonstelling gehad van “outsider art” kunstenaars. Mensen die vanuit een persoonlijk verhaal door middel van kunst iets willen vertellen. Nou veeg mij maar op bij deze tentoonstelling: zoveel persoonlijke, indringende verhalen dat elke vorm van uiting hiervan kunst te noemen is”.
Wat is favoriete museum, boek …..?
Esther: “ik hou niet van ‘meeste’, ‘fijnste’, ‘leukste’, ‘mooiste’ enzovoort.
Er zijn zoveel mooie musea, boeken (ik ben niet zo’n lezer), films, eten en mogelijkheden waarop ik mijn vrije tijd graag invul. Ik noem er een aantal maar het zijn niet mijn “favorieten”
- Het mooiste boek dat je hebt gelezen; De Kleine Prins
- de beste film die je hebt gezien; haha dat zijn er te veel om op te noemen. Ik heb jaren de filmprogrammering gedaan van Filmhuis Barghse Huus en zoveel pareltjes voorbij zien komen.
- je lievelingsgerecht; ik houd niet van koken. Wel als er voor me wordt gekookt en ik ga graag uiteten. En dat kan van Italiaans, tot curry worst tot Thais zijn. Je maakt me met allerlei eetvariaties blij.
- Je favoriete vrijetijdsbesteding? Reizen. Onderweg zijn. Natuur. Fotografie. Zee. Afspreken met vrienden en / of even (als me dat al lukt) helemaal niks doen.
Mijn relatie met de museumdirecteur
Net als Esther ben ik in de Achterhoek geboren en heb ik deze groene oase op mij 18de voor studie verlaten. Een ander knooppunt op onze levenslijn is de studie aan het NWIT (nu Breda University) in Breda. Niet gelijktijdig, ik studeerde er een kleine tien jaar eerder dan Esther. Ons derde knooppunt is de terugkeer naar de Achterhoek. Beiden investeren we nu in het promoten van deze mooie regio. Esther doet dat via haar vele initiatieven voor het Stadsmuseum, de VVV, politiek café Piment om er een paar te noemen. Naast dit alles schrijft ze ook hele mooie gedichten. Onze eerste ontmoeting vond plaats, hoe kan het ook anders, in Stadsmuseum Doetinchem. Voor mij een bekend gebouw, het oude Postkantoor van Doetinchem, gebouwd in Amsterdamse Stijl. Hier kwam ik tijdens mijn weekend- en vakantiewerk tijdens de middelbare school vaak om post af te geven.
Welke expositie mogen we in 2023 verwachten in je museum?
“We gaan vanaf 20 april een prachtige bloemlezing houden van kunstenaar Frans Storm (Amsterdam, 1905 – Doetinchem 1998). Hiervoor heeft het Stedelijk Museum Zutphen ons meer dan 45 werken van Storm geschonken. Dit is een geweldige aanvulling van zijn werk in onze eigen collectie. Met dit gezamenlijke aanbod kunnen we nu een prachtige bloemlezing van zijn werk laten zien. Welkom!”
© tekst Wilma Lankhorst
© afbeeldingen met dank aan Esther Ruesen, Stadsmuseum Doetinchem en Stan Bouman.