Isabelle_Bisseling in De Pont_eigen foto

Isabelle Bisseling Museumdirecteur van de maand

Isabelle Bisseling, directeur van het Stadsmuseum Doetinchem © foto Stadsmuseum.
Isabelle Bisseling, directeur van het Stadsmuseum Doetinchem © foto Stadsmuseum.

Doetinchem voelde zich tijdens Koningsdag 2025 even het centrum van ons land. Met groot enthousiasme hebben heel veel vrijwilligers zich ingezet om samen een onvergetelijk feest te organiseren. Onderdeel van het feestprogramma was een quiz over Doetinchem en de Achterhoek. De collectie van Stadsmuseum Doetinchem vertelt onder andere over de  rijke geschiedenis van Doetinchem. Naast historie is hier ook plaats voor kunst, cultuur en kunstenaars uit de regio. Sinds juni 2024 is Isabelle Bisseling de nieuwe directeur van Stadsmuseum Doetinchem. Hoogtijd voor een nadere kennismaking.

Isabelle_Bisseling Doolhof van Alice in Wonderland_Disneyland Parijs © foto Isabelle Bisseling.
Doolhof van Alice in Wonderland_Disneyland Parijs © foto IB.

Wanneer en waar ben je geboren?
Was er in jullie gezin ruimte voor kunst en hoe uitte zich dat?


Isabelle: “Ik ben in 1987 in het oude ziekenhuis van Doetinchem geboren en groeide op in ’s-Heerenberg met mijn ouders en jongere zusje. We woonden naast opa en oma wat ik heel gezellig vond. Zelf dingen maken en repareren was een centraal gegeven. In het weekend werd er geklust. Opa had een werkplaats waar hij alles wat hij bedacht ook maakte. Ook voor ons: hobbelpaarden, stelten en een zelfgemaakte wipwap van steigerbuizen. En oma had een moestuin met sla, aardbeien, boontjes en asperges. Op vakantie was er ruimte voor cultuur. We bezochten Franse kastelen en gingen naar Disneyland Parijs! In pretparken beleef ik nog steeds veel plezier.”

Isabelle_Bisseling Haar favoriete speelgoed als kind was (technisch) Lego © foto I.Bisseling.
Het favoriete speelgoed als kind van Isabelle_Bisseling was (technisch) Lego © foto IB.

Had je als kind een favoriet speelgoed object?
Wat deed dit met je en heb je het bewaard?

“Vaak speelde ik lekker buiten, in de tuin of op straat. Ik hield van klimmen, in bomen en op klimrekken. Binnen was ik veel aan het tekenen of knutselen. Mijn favoriete speelgoed was technisch lego, daarvan kon je steeds opnieuw wat anders maken. Die doos heb ik zeker bewaard, sterker nog, ik denk dat ik het binnenkort weer eens oppak. Maar ik heb bijna alles van vroeger bewaard. Het doet me aan iets denken of het is met me meegegroeid: sommige potloodjes zijn bijvoorbeeld speciaal want die hebben precies de goede kleur.”

Isabelle_Bisseling Place Igor Stravinsky met Tinguely fontein © foto Wikipedia.
Place Igor Stravinsky met Tinguely fontein © foto Wikipedia.

Wat is je vroegste museumherinnering?
Waarom maakte dit zo’n indruk?

“Ik weet niet zeker of het mijn eerste museumbezoek was, maar het Centre Pompidou in Parijs maakte veel indruk op me. Vooral de buitenkant: de architectuur en natuurlijk de Strawinsky-fontein. Geïnspireerd door dit kinetische meesterwerk van Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle heb ik die zomer op het plein misschien wel honderd radslagen gemaakt. Als middelbare scholier bezocht ik het museum opnieuw en ontdekte mijn interesse voor het werk van Yves Klein en de kleur blauw. Later schreef ik er mijn masterscriptie over.”

Stadsmuseum Doetinchem, vooraanzicht met tuin © foto Wilma Lankhorst.

Sinds juni 2024 ben je directeur van Stadsmuseum Doetinchem. Hoe ben je op deze plek terecht gekomen?

“Het is in eerste instantie door die ambitie te hebben. En daarnaast door initiatief te tonen en door een sprong in het diepe te wagen. Ik heb veel verschillende rollen gehad; kunstenaar, curator en onderzoeker. Daarnaast blijf ik leergierig en wil ik steeds meer leren binnen de kunstwereld. Ik heb de kans gekregen om op mooie plekken te leren. Van Derde Wal, ruimte voor experiment tot het Kröller-Müller Museum.”

“Met een allround-opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) in Zwolle en Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast heb ik me kunnen aansluiten bij initiatieven zoals de ArtBorne in Oosterbeek van Stichting Scarabee en het  Stadsavontuur in Zutphen. Ik denk dat een combinatie van theorie en praktijk mij het beste past en dat komt in de rol van directeur van het Stadsmuseum Doetinchem nu samen.”

Buitenfilm Festival Doetinchem 2024 © foto IB.

Ben je voor deze positie verhuisd naar Doetinchem?
Wat heeft je het meest verrast in je nieuwe werkomgeving?

“Ik woon deels in Arnhem, deels in Doetinchem. Wat mij het meest verast is dat ik nu overweeg om in Doetinchem te gaan wonen. Na de middelbare school – ik zat op het St. Ludgercollege in Doetinchem – had ik dat nooit gedacht. Ik realiseerde afgelopen zomer tijdens het Buitenfilm Festival op de bleek waar One Love over Bob Marley speelde, dat ik mij hier thuis voel. Ik probeer erachter te komen waarom dat zo is, maar de ondernemende, actieve sfeer van de mensen en het leven hier maakt mij op dit moment het meest enthousiast.”

Isabelle_Bissling Sfeerbeeld van het centrum van Doetinchem voor de bombardementen in maart 1945 © foto Stadsmuseum Doetinchem.
Sfeerbeeld van het centrum van Doetinchem voor de bombardementen in maart 1945 © foto Stadsmuseum.

Wat is je grootste uitdaging voor je museum?

“Met ons kleine team, grootse dingen voormekaar te krijgen is een uitdaging. Veel Doetinchemmers weten nog niet dat het museum bestaat, dat moet natuurlijk veranderen! Gelukkig hebben we veel vrijwilligers die ons daarbij helpen. We proberen de rol van een Stadsmuseum in deze tijd volledig te benutten. Ik wil laten zien dat een museum niet alleen een plek is voor kunstliefhebbers, maar dat er voor iedereen iets te beleven is en zij daarop inspraak hebben. Zo is er naast de grote tentoonstelling een projectruimte ingericht waar we maatschappelijke initiatieven uit Doetinchem en omgeving in het zonnetje kunnen zetten. Ook wil ik graag in gesprek met boeren en milieuactivisten, slagers en veganisten over voeding, dieren, landbouw en een groene omgeving. In het klimaatdebat kunnen ze van de Achterhoekers heel wat leren.”

Laure_Prouvost (r) tijdens de artist talk in Museum de Pont © foto Wilma_Lankhorst
Laure Prouvost (r) tijdens de artist talk in Museum de Pont © foto Wilma Lankhorst.

Welke vrouwelijke kunstenaar zou je graag ontmoeten en waarom?

“Ik ben erg onder de indruk van het werk van Laure Prouvost. Haar onderzoekende houding ten opzichte van alles dat leeft, vindt ik inspirerend en liefdevol. Hoewel het de problematische staat van de wereld erkent, geeft haar werk mij hoop en maakt me vrolijk. De tentoonstelling in De Pont was als een pretpark waar alle zintuigen een rondje in de achtbaan maakten (en dat bedoel ik alleen maar positief).”

Welke expositie(s) mogen we in 2025 verwachten?

Stadsmuseum Doetinchem Misset drukkerij in oorlogstijd © foto-Wilma_Lankhorst.
Stadsmuseum Doetinchem, Misset drukkerij in oorlogstijd © foto Wilma Lankhorst.

Nu te zien

Op dit moment is Misset, drukkerij in oorlogstijd te zien. In deze tentoonstelling staat het verhaal van familiebedrijf Misset centraal. Hiermee sluiten we aan op het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid. Als Cornelis Misset in 1873 vanuit Haarlem naar Doetinchem verhuisd begint hij in de Achterhoek een eigen drukkerij. Zonen Henk en Kees bouwden dit bedrijf later uit tot één van de grootste drukkerijen van Nederland. De broers richten ook het streekmuseum, de voorloper van het Stadsmuseum, op. Het familieverhaal wordt vormgegeven in een decor van de rood, geel, blauw en zwart. In de gele ruimte staat hun handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Na afloop kan de bezoeker zijn ‘oordeel vellen’ over Misset.
Misset, drukkerij in oorlogstijd is nog tot en met  31 augustus 2025 te zien. Kijk hier voor de details. MK = geldig.

Isabelle_Bisseling-Oranje-Boven-i.s.m.-Zozijn-©-foto-Wilma_Lankhorst
Oranje Boven i.s.m Zozijn © foto Wilma Lankhorst.

Oranje Boven

De komst van de Koninklijke familie naar Doetinchem en het 25jarig jubileum van restaurant Het Borghuis waren de aanleiding om samen met creatieve makers van de Stichting Zozijn een project op te zetten. Dit is de eerste project in de nieuwe Projectruimte van het Stadsmuseum. In dit nieuwe onderdeel van het museum wordt ruimte gegeven aan sociale initiatieven en schoolklassen. Oranje Boven is tot en met 22 juni 2025 te ontdekken.

Verwacht

Op 8 mei aanstaande opent langs de Oude IJssel de openluchttentoonstelling Stroom van Vrijheid, Vrijheidsstroom. Ook hierbij vormde 80 jaar vrede en vrijheid de aanleiding voor de Duitse stad Bocholt en Doetinchem voor een grensoverschrijdend kunstproject. Kunstenaars uit beide landen hebben sculpturen gemaakt voor deze expositie in de buitenlucht. ‘Stroom van Vrijheid, Vrijheidsstroom’ duurt tot en met 8 november 2025. Kijk hier voor meer details.

Na de zomer opent Huis van de wereld

Op dit moment wordt in de Achterhoek door talrijke artistieke zielen gewerkt aan een groot project met als rode draad de vraag ‘Waar kom je vandaan’? Hiervoor kunnen opdrachten gemaakt worden op drie verschillende media: papier, textiel en fotografie. Iedereen die mee doet aan de textielopdracht krijgt als basis een wit huisje van origineel boerenkatoen. Mensen worden uitgenodigd om met materialen die ze thuis hebben op dit huisje te laten zien waar hun wortels liggen.

Ik (Wilma) doe ook mee aan het textielproject dat gecoördineerd wordt door Lang Leve Kunst van Amphion. Tijdens dit proces worden verschillende werksessies georganiseerd. “Wat ik daar zag is echt heel bijzonder. Ik ben heel benieuwd naar het gezamenlijke eindproduct. Maar ik moet net als u, mijn lezer wachten tot de onthulling op 13 september.”

Huis van de wereld, is van 13 september 2025 tot en met 11 januari 2026 te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Kijk hier voor de details. MK = geldig.

© tekst Isabelle Bisseling, eindredactie Wilma Lankhorst
© foto’s zijn geselecteerd door Isabelle Bisseling.