Brigitte Bloksma: museumdirecteur van de maand

Wilma takes a break Beelden aan Zee © foto Wilma_Lankhorst
Beeldenterras van Beelden aan Zee © foto Wilma Lankhorst.

Terug van weggeweest onze populaire rubriek Museumdirecteur van de maand. Op Internationale Vrouwendag 2025 bijt Brigitte Bloksma, directeur van museum Beelden aan Zee, het spits af. Door de unieke ligging in de duinen en op korte afstand van de zee, kom ik graag op deze plek. Het tentoonstellingsaanbod in het enige museum voor de beeldhouwkunst in ons land is gevarieerd en verrassend. Mede hierdoor ben ik heel blij dat we het seizoen 2025 openen met een nadere kennismaking met Brigitte Bloksma.

Museum_Beelden_aan_Zee_Brigitte Bloksma © portretfoto Sven Bänziger
Brigitte Bloksma © portretfoto Sven Bänziger.

Wanneer en waar ben je geboren?
Was er in jullie gezin ruimte voor kunst en cultuur en hoe uitte zich dat?

Brigitte Bloksma: “Ik ben geboren in 1980 in Amersfoort. Mijn ouders waren en zijn heel geïnteresseerd in kunst en cultuur. Ze namen mij tijdens hun reizen voor werk en in vakanties mee naar musea en het theater. Mijn moeder zingt en schildert en leerde mij kijken. Dat is voor mij tot op de dag vandaag heel waardevol.”

Had je als kind een favoriet speelgoed object?
Wat deed dit met je en heb je het bewaard?

 “Ik was een kind dat vooral veel las, tekende en danste, ik was minder geïnteresseerd in speelgoed. Maar ik hield wel enorm van mijn knuffel met de originele naam ‘hondje’. Deze lag tot in mijn late tienerjaren in mijn bed.”

Museum_Beelden_aan_Zee Petite danseuse de quatorze ans (1800) ©Edgar_Degas © Collectie Museum Beelden aan Zee
Edgar Degas, Petite danseuse de quatorze ans, 1880-1881 (1922). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen © foto Tom Haartsen

Wat is je vroegste museumherinnering? 
Waarom maakte dit zo
n indruk?

“Het is misschien niet mijn eerste maar wel één van de meest belangrijke herinneringen. Op mijn 13e zag ik het beeld ‘Petite danseuse de quatorze ansin Le musée D’Orsay in Parijs. Een leeftijd waarop ik zelf nog de droom had om ballerina te worden. Degas legt met dit sculptuur op uitzonderlijke wijze de kwetsbaarheid van de jeugd en een meisjesdroom vast. Ik herkende mij ergens in haar. En in dat moment ontstond ook mijn liefde voor de beeldhouwkunst. Op 20 juni 2025 opent de tentoonstelling Ryan Gander X Edgar Degas waarin het iconische veertienjarige danseresje van Degas een dialoog aangaat met de hedendaagse ballerina’s van beeldend kunstenaar Ryan Gander. In dit internationale project komt voor mij alles samen.”

Museum_Beelden_aan_Zee-You-walk-into-a-space-any-space-Or-Poor-little-girl-beaten-by-the-game-2010-©-Ryan-Gander-Coll.-Lisson-Gallery
You walk into-a space any space Or Poor little girl beaten by the game 2010 © Ryan Gander Coll. Lisson Gallery.

Sinds 1 mei 2022 ben je directeur van Museum Beelden aan Zee? Hoe ben je op deze plek terecht gekomen? 

“Ja alweer bijna drie jaar, de tijd vliegt! Mijn voorganger Jan Teeuwisse ging na 22 jaar met pensioen. Het bestuur van museum Beelden aan Zee en ik raakten in die periode in gesprek vanwege mijn ervaring in het leiden van een particulier museum en collectie. Eerder was ik onder meer directeur van buitenplaats Kasteel Wijlre en de Hedge House Foundation. Een prachtige plek in het zuiden van Limburg, die oorspronkelijk was opgezet door het verzamelaarsechtpaar Jo en Marlies Eyck. In de gesprekken met het bestuur bleek dat er veel overeenkomsten waren in de ambitie en uitdagingen die er liggen voor musea die gesticht zijn door privépersonen. Na een officiële sollicitatieprocedure ben ik aangenomen.”

Museum_Beelden_aan_Zee Buitenplaats © foto Studio Gerrit Scheurs
Buitenplaats museum Beelden aan Zee © foto Studio Gerrit Scheurs.

Ben je voor deze positie verhuisd naar Scheveningen?
Wat  verrast het meest in je nieuwe woonplaats? 

“Ik woon zowel in Den Haag als in Maastricht. Pendelend tussen de zee met de duinen en het Limburgse heuvellandschap. In Scheveningen woonde mijn oma, met haar bracht ik als kind regelmatig dagen door op het strand. Den Haag verbindt stad en natuur op een prachtige manier. Het is een voorrecht om na het werk te kunnen uitwaaien aan zee of met je voeten in het zand naar de ondergaande zon te kijken.”

Joan_Miro Zaalimpressie Sculptures © Joan Miro © foto Wilma_Lankhorst
Zaalimpressie Sculptures © Joan Miro © foto Wilma Lankhorst.

Wat is je grootste uitdaging voor het museum ?

“Museum Beelden aan Zee is als museum zonder overheidssubsidie afhankelijk van de steun van de Vriendenloterij, fondsen, begunstigers en de opbrengsten uit entrees, winkel en café. We zijn een ondernemend museum dat actief nationale en internationale partners betrekt bij haar tentoonstellingsprogramma. We werken onder meer samen met Fundació Joan Miró, Fondation Giacometti en Stiftung Arp om de moderne beeldhouwkunst op een vernieuwende manier aan het publiek te tonen,” aldus Bloksma.

Museum_Beelden_aan_Zee – After Hours invites The Grey Space in the Middle © Francie van der Wansem.
After Hours invites The Grey Space in the Middle © Francine van der Wansem.

After Hours

“Daar ligt ook onze belangrijkste uitdaging; we willen als het enige museum voor de beeldhouwkunst in Nederland relevant blijven voor jonge generaties. Voor deze doelgroep hebben we ons programma After Hours opgezet. Hierbij geven we jonge talenten uit verschillende kunstdisciplines een podium tussen de moderne grootmeesters als Henry Moore, Joan Miró, Jean Arp en Alberto Giacometti. Zo verbinden we verschillende leeftijden en achtergronden aan een kunstdiscipline die voor iedereen aansprekend is,” besluit de museumdirecteur.

Welke vrouwelijke kunstenaar zou je graag ontmoeten of ontmoet hebben en waarom?

“Ik had graag beeldhouwer Phyllida Barlow (1944) ontmoet. Zijn stierf in 2023 op 78-jarige leeftijd. Vorig jaar kreeg museum Beelden aan Zee door een schenking een prachtig werk van haar. Barlow brak pas op latere leeftijd door bij het grotere publiek door haar deelname aan de Biënnale van Venetië in 2017. Ze was toen al 73 jaar. Ze bouwde als jonge moeder van vier kinderen een succesvolle carrière op. Ondanks dat haar docenten op de academie zeiden dat als ze als vrouw beter jam kon leren maken dan beelden.

Non-monumentaal

Haar indrukwekkende sculpturen, die zij zelf non-monumentaal noemde, herinneren aan de gevolgen van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog waarin zij als jong meisje in opgroeide. Ze combineerde in haar beschilderde beelden zware materialen als cement en staal met lichte huis-tuin-keukenmaterialen als purschuim en papiermarche. Samen tarten deze materialen in haar beelden de zwaartekracht. Barlow toonden met haar sculpturen de cyclus van het leven, waarin verval en bloei hand in hand gaan.”

Wat is er in 2025 in Beelden aan Zee te zien?

Programma Grote Zaal

Museum_Beelden_aan_Zee Ana-Oosting_Filmstill-13 © foto Studio Gerrit Schreurs
Breaking Waves, Filmstill-13 © Ana-Oosting © foto Studio Gerrit Schreurs.

Ana Oosting – Breaking Waves 

Dit is de eerste museale solotentoonstelling van Ana Oosting (1985). Ze is niet alleen kunstenaar, maar behaalde ook een bachelor in neurobioloog. Deze combinatie typeert de kern van haar werk. Oosting bekijkt de wereld door de bril van zowel kunst als wetenschap.
Ana Oosting, Breaking Waves 14 maart t/m 9 juni 2025.

Ryan Gander X Edgar Degas – Pas de Deux

Vanaf 20 juni is een tentoonstelling te zien die het werk van de Britse beeldend kunstenaar Ryan Gander (1976) en de Franse kunstschilder en beeldhouwer Edgar Degas (1834 – 1917) met elkaar in dialoog brengt. Sinds 2008 werkt Gander aan een conceptuele serie waarin hij het wereldberoemde beeldhouwwerk Petite Danseuse de Quatorze Ans (1880-1881) van Degas herinterpreteert en in een hedendaagse context plaatst.
Ryan Gander X Edgar Degas – Pas de Deux, 20 juni 2025 t/m 4 januari 2026.

Programma Kabinet/Zeezaal

Musseum_Beelden_aan_Zee Joseph Roth (badkuip) © Emo Verkerk © foto Emo_Verkerk
Joseph Roth (badkuip) © Emo Verkerk © foto Emo Verkerk.

Emo Verkerk – Hilaritas

Schilder, tekenaar en beeldhouwer Emo Verkerk (Amsterdam, 1955) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen decennia. Hij is vooral bekend geworden met zijn geschilderde portretten van door hem bewonderde schrijvers, filosofen, musici en beeldend kunstenaars.
Hilaritas, Emo Verkerk, 14 maart t/m 9 juni 2025.

Museum_Beelden_aan_Zee The Divers © Tania Kovats © Collectie Parafin Gallery
Divers (Oceanic) © Tania Kovats © Collectie Parafin Gallery.

Tania Kovats – Oceanic

Tania Kovats (Brighton, 1966) maakt sculpturen, tekeningen en grootschalige op tijd gebaseerde installaties die onze ervaring en begrip van de natuurlijke wereld onderzoeken. Ze is geïntrigeerd door thema’s die zich bevinden op het snijvlak van natuur en cultuur zoals geologische processen en groeipatronen en onderzoekt de relatie tussen de menselijke ervaring en de natuur, de Kosmos, en de elementen.
Tania Kovats – Oceanic, 20 juni 2025 t/m 4 januari 2026.

Programma Zuidzaal

Museum_Beelden_aan_Zee - Voici mon Coeur (2018-2022) © Khaled Dawwa © foto Khaled Dawwa Collectie Mucem.
Voici mon Coeur (2018-2022) © Khaled Dawwa © Collectie Mucem.

Khaled Dawwa – Voici mon cœur

In het kader van 80 jaar Vrijheid presenteert Museum Beelden aan Zee de zes meter lange installatie Voici mon cœur (Ziehier mijn hart), 2018-2022,Dit werk is gemaakt door de in ballingschap levende Syrische kunstenaar Khaled Dawwa (1985).
Khaled Dawwa – Voici mon cœur, 4 april t/m 2 november 2025.

Museum_Beelden_aan_Zee Raket naar de Maan (1970) © Erwin de Vries © Erwin de Vries
Raket naar de Maan (1970) © Erwin de Vries © Erwin de Vries.

Erwin de Vries

 In het kader van 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname volgt in november een retrospectieve expositie met werken van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (Paramaribo, 1929 – 2018). Dit alles binnen de historische context van vijftig jaar onafhankelijkheid Suriname, een gebeurtenis die komend najaar met verschillende activiteiten in Nederland en Suriname wordt gevierd.
Erwin de Vries, 7 november 2025 t/m 1 maart 2026.

@ tekst Brigitte Bloksma, eindredactie Wilma Lankhorst
@ gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van museum Beelden aan Zee, genoemde kunstenaars, alle bruikleengevers en fotograaf Sven Bänziger.
Een van de Sprookjesfiguren die je de wegwijst naar Museum Beelden aan Zee © foto Wilma_Lankhorst
Een van de Sprookjesfiguren die je de weg wijst naar museum Beelden aan Zee © foto Wilma Lankhorst