Categorie archieven: België

Bourgondisch leven in Hof van Busleyden

 Hof_van_Busleyden_vooraanzicht_foto-Sophie-Nuytten
Hof van Busleyden officieel geopend! foto Sophie Nuytten

Bourgondisch leven in
Hof van Busleyden @Mechelen

De Vlaamse stad Mechelen heeft er een nieuw museum bij: Hof van Busleyden. Het voormalige stadspaleis van de humanist Hieronymus van Busleyden is nu een museum. Hier wordt het verhaal van het Bourgondische Rijk en het Bourgondisch leven verteld en uitgebeeld. Een sterke vrouw speelt een hoofdrol in de geschiedenis van Mechelen. Margareta van Oostenrijk, de tante van Karel V, liet hier haar sporen na. Via een wandeling kun je nu zelf in Margareta’ s voetsporen stappen. Dompel je onder in je rijke geschiedenis en geniet daarna op een terras van het Bourgondische leven van nu.

Sneak preview

Lees verder Bourgondisch leven in Hof van Busleyden

Kerst 1944 in Bastogne Barracks

Herinneringen aan kerst 1944

tafel kerstdiner Bastoge Barracks 1944 © Wilma Lankhorst
Feestelijke kerstdis Bastogne Barracks 1944 © Wilma Lankhorst

Kerst is in alle fasen van een mensenleven en in alle omstandigheden die hij ervaart een moment van reflectie. In de Westerse cultuur wordt kerst grootst gevierd en bezongen. Zo bouwen we een ‘Glazen Huis’ om de medemens te helpen. We organiseren voedselacties en waar gevochten wordt, is er even rust door het instellen van een ‘kerstbestand’.

Na Operation Market Garden (september 1944) keken veel Nederlanders uit naar een vredige kerst. Dat het die Hongerwinter anders liep, kun je lezen in de vele oorlogsdagboeken die er zijn geschreven. Deze dagboeken geven ons een kijkje in het privé leven van tieners, onderwijzers, huisvrouwen, winkeliers, burgemeester en artsen. Hier volgt een rondje kerst 1944 aan de hand van de oorlogsdagboeken van Trees Schretlen, Johanna Wycoff-de Wilde en Corrie ten Boom. Aangevuld met de ervaringen van de mannen van de 101 Airborne Divisie, Band of Brothers in de Belgische Ardennen.Vier maal Kerst 1944 ben je er klaar voor?

Lees verder Kerst 1944 in Bastogne Barracks

Koekoeksjong van Koekelare

deel 1 drieluik Käthe Kollwitz

Vladslo treurende ouderpaarHet koekoeksjong van Koekelare

In de Vlaamse Westhoek ligt bij het plaatsje Vladslo een Duitse begraafplaats. Deze plek is wereldberoemd geworden door het beeld van ‘het treurende ouderpaar’. Wat begon als een persoonlijke zoektocht om het verlies van een zoon een plek te geven, monde uit in de creatie van een nationaal symbool. Käthe Kollwitz had 18 jaar nodig, dezelfde tijd als haar zoon op deze planeet leefde om zijn verlies een waardige vorm te geven. Nu trekt deze  beeldengroep jaarlijks duizenden bezoekers naar de Vlaamse Westhoek. Ouders die troost zoeken bij het verlies van een kind, of familieleden die rouwen om een geliefde die in de oorlog is omgekomen. Een bewonderaar van Kollwitz liet na zijn dood zijn collectie schetsen, een oude brouwerij, geld en plannen na voor een expositie over haar werk. Het Gemeentebestuur van Koekelare zag de potentie en gaf opdracht tot de realisatie van de Käthe Kollwitz Toren in de oude brouwerij in het hart van de stad.

Lees verder Koekoeksjong van Koekelare