Oproep Kunsthal & Keith Haring

1 december #Wereldaidsdag

Laat je stem horen op WereldAidsDag in de Kunsthal in Rotterdam Keith Haring
Death = Silence Keith Haring (1988) © Kunsthal Rotterdam

Keith Haring roept op tot actie

De een maakt kunst omdat het mooi moet zijn, de ander vanuit een innerlijke bron. Kunstenaars als Keith Haring werkten aan een extra dimensie. Via kunstuitingen aandacht vragen voor maatschappelijke onderwerpen. Kunst opent deuren die anders vaak gesloten blijven of onnodig lang gesloten blijven. In zijn korte, actieve leven vroeg Keith Haring aandacht voor onder ander eerlijk voedsel, waakzaamheid voor onze planeet, aandacht de mensen aan leven aan de rafelranden van onze maatschappij en voor aids.

1 december een uitgelezen dag voor Keith Haring in de Kunsthal in Rotterdam © Wilma Lankhorst
Keith Haring in de Kunsthal in Rotterdam
Bezoek de Kunsthal vandaag

Dit jaar herdenken we dat de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring 25 jaar geleden is overleden. Hij werd slechts 31 jaar en overleed aan aids gerelateerde complicaties. Toen Haring wist dat hij met aids geïnfecteerd was, heeft hij In de laatste jaren van zijn leven zijn bekendheid ingezet om aandacht te krijgen voor de strijd tegen aids. Hij spreekt zich onder andere openlijk over zijn Hiv-infectie met als doel het stigma rondom deze ziekte te verminderen.

In 1989 richt hij de Keith Haring Foundation op. Deze stichting ondersteunt, tot op de dag van vandaag, organisaties die zich inzetten voor onderwijs, preventie en zorg met betrekking tot aids en Hiv-infectie.

Silence = Death

Haring maakte ook talrijke kunstwerken om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Eén van die werken hangt nu in de Kunsthal in Rotterdam: een grote roze driehoek, vol menselijke figuren die hun handen voor hun ogen, oren of mond houden. Geïnspireerd op een Japanse wijsheid ‘Horen, zien zwijgen’.

Dit werk heet Silene = Death en is gemaakt in 1988. Het is in particulier bezit, maar voor deze bijzondere tentoonstelling in de Kunsthal nu te zien in ons land.
Haring gaf zelden een titel aan zijn werk, omdat je als toeschouwer zelf mocht kijken en beoordelen. Maar bij dit werk was hij expliciet. Als je Aids en Hiv verzwijgt, werk je mee aan de dood. Ik ben zo vrij om daar aan toe te voegen dat je pas dood bent als er niet meer over je wordt gesproken.

See no evil, hear no evil, talko no evil © Keith Haring Kunsthal Rotterdam
Detail Silence = Death (Keith Haring) © Kunsthal Rotterdam

See now evil, hear no evil, talk no evil

Laat je stem horen

Vandaag, op Wereld Aids Dag, laat Keith Haring andermaal van zich horen. Het team van de Kunsthal in Rotterdam nodigt je uit om dinsdag 1 december naar het museum te komen om daar een foto (liefst een selfie) te maken) bij Haring’s werk Silence = Death.

Het team van de Kunsthal kan het erg waarderen als je dit bericht verder wilt delen. Als je tijd hebt, vinden ze het nog leuker als je ook zelf even langs komt. De Kunsthal is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Post je selfie met het werk Silence = Death op deze site en de Facebook-pagina van de Kunsthal. Laat je stem horen op  #WERELDAIDSDAG en zegt het voort! Geniet van de dag

Keith Haring_Untitled_1982 © Keith Haring Foundation Keith Haring ‘the political line’ in de Kunsthal  in Rotterdam is nog te zien tot met 7 februari 2016.

Tijdens een dagje Kunsthal met Keith kun je ook leuk cadeaus scoren voor Sint of Kerstman. De Museum POP UP Shop ligt vol leuke cadeausuggesties, zoals de ‘Stop Aids Now’ tas  . Voor € 5,00 heb jij een kekke tas en doneer je ook nog eens aan het Aids fonds.

 

© foto Wilma Lankhorst en Kunsthal Rotterdam

Hier kun je meer lezen over Keith Haring terug in Rotterdam