Maori terug in Leiden

De Maori zijn terug in Leiden

Patricia Steur Maori-advocaat-©foto-Patricia-Steur.j
Maori-advocaat-©foto-Patricia-Steur

Onze tegenvoeters, de Maori zijn weer in het land. Gisterenmiddag hebben zij in Leiden hun Waka (kano) feestelijk te water gelaten. Dit weekend is het Maori-weekend in Leiden en jij kunt daar bij zijn. In en om het Museum Volkenkunde kun je zaterdag 2 en zondag 3 mei de Maori cultuur opsnuiven. Zoals de Haka leren, zelf kanoën in de 14 meter lange Waka Taua of weten hoe een Hangi smaakt? Dit alles en nog meer kun je het komende weekend zelf beleven. En het leukste is dat je er dit keer niet ver voor hoeft te reizen. Een uniek stukje Nieuw-Zeeland ligt op 2 en 3 mei aan de Morssingel in Leiden. Durf jij te gaan?

Maori terug in Leiden met Nieuw-Zeelandse waka © foto Wilma_Lankhorst.
Maori terug in Leiden met Nieuw-Zeelandse waka © foto Wilma Lankhorst.

Tewaterlating Waka Taua

Nooit eerder hebben de Maori een kano gemaakt die ze daarna hebben geschonken aan een project buiten Nieuw-Zeeland. Daarnaast mochten nooit eerder niet-Maori een Waka gebruiken. Deze bijzondere eer vielen het Museum Volkenkunde in Leiden samen met de Leidse studenten Roeivereniging Njord in 2010 ten deel. De veertien meter lange Waka Taua kreeg de naam ‘To hono ki Aotearoa’ dat staat voor ‘verbonden met Nieuw-Zeeland’. Met de schenking van deze kano wilden de Maori de eeuwenlange relatie tussen ons land en Nieuw-Zeeland concreet en blijvend een vorm geven. Leidse studenten van Njord zijn speciaal opgeleid door de Maori en hebben het land ook bezocht. Deze week wordt het eerste lustrum gevierd van de aanwezigheid van Waka Taua in Leiden. De Maori zijn terug en vieren dit feest mee in Leiden. Gisteren was de aftrap met de tewaterlating van de kano. Het jubileumfeest wordt dit weekend voortgezet met een uitgebreid programma.

Maori haka voor aanvang van de waka-race © foto Wilma_Lankhorst.
De haka, traditioneel Maroi-welkom © foto Wilma Lankhorst.

Maori workshops

Je kunt de Maori in actie zien als zij zelf in de Waka Taua varen. Daarnaast delen ze hun kennis en vaardigheden graag in een serie workshops. Er zijn demonstraties houtsnijden, weven en Hangi-koken. Je kunt zelf actief meedoen in de Haka-workshop, je weet wel die stampvoetende dans aan het begin van een rugby wedstrijd. En wie wil kan leren varen in de Waka. Voor de allerkleinsten is er een workshop peddelen op het droge. Zondag 3 mei wordt er een feestelijke Hangi-maaltijd gemaakt. Hieraan kun je tegen betaling meedoen en natuurlijk aan het einde meegenieten van het culinaire eindresultaat.

Wie meer wil leren over de traditie van de Waka, kan tijdens dit weekend, meedoen aan de rondleiding in de Oceanië-zaal van het Museum. In een speciale presentatie zie je welke hechte relatie er in de afgelopen vijf jaar is opgebouwd tussen de Maori en Museum Volkenkunde. Deze presentatie is te zien tot eind mei 2015.

Het actuele programma staat op de site van Museum Volkenkunde
Dit museum is gratis te bezoeken met de Museumkaart

Maori, aankomst van de waka bij Museum Volkenkunde © foto Wilma_Lankhorst.
Aankomst van de waka bij Museum Volkenkunde © foto Wilma Lankhorst.

 Als je gaat, kun je hier een paar woordjes Maori oefenen…

Kia Ora       Hallo (wees gezond of levend’ wordt ook gebruikt bij een toast)
Aotearoa    Lange witte wolk
Pakeha       Blanke van Europese afkomst, niet-Maori (letterlijk: ‘vreemde’)
Hoa               Vriend
Manuhiri     Bezoeker, gast
Hongi          Traditionele Maori begroeting door neus tegen elkaar aan te drukken
Marae         Heilige plaats voor een ontmoetingshuis
Moko          Tatoeage
Hangi         Maaltijd gestoomd in de warme aarde

En wat veel mensen niet weten is dat het meervoud van Maori ook ‘Maori’ is zonder s dus
Dat weet jij nu lekker wel. Veel plezier en Haera Ra!  (tot ziens)

 © tekst en foto's Wilma Lankhorst