Welkom bij Das Leben am Haverkamp

Das-Leben-am-Haverkamp-wat-ben-ik-foto-Wilma-Lankhorst.
Weet jij wat ik ben?

Welkom bij Das Leben am Haverkamp

Als ik bij Das Leben am Haverkamp binnenloop, flitst het geel en rood voor mijn ogen. Er ontvouwt zich een museumexperiment dat nieuw voor me is. Vier jonge kunstenaars hebben op basis van verhalen van bezoekers objecten gemaakt. De resultaten zijn verbluffend, vernieuwend, inspirerend en soms zelfs surrealistisch. Maar ook voor niet-museumgangers is Das Leben am Haverkamp in het Zeeuws Museum een unieke belevenis. Tot 5 mei 2018 ben je van harte welkom in Middelburg. Laat je inspireren, ga ontdekken én geniet!

sneak preview Das Leben am Haverkamp

Das-Leben-am-Haverkamp-Zeeuws-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Een kijkje in zaal twee ©foto Wilma Lankhorst

Fantasierijk fluisterspel

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Het is roze en heeft manen. Nee joh, het is rood en lijkt op een driepoot van een fotograaf met windscherm. We lopen door twee zalen met voorwerpen die we niet kennen, alles uitgevoerd in roze, geel, rood of turkoois-groen. De voorwerpen die hier liggen zijn stuk voor stuk het resultaat van wat het meest lijkt op een fluisterspel uit mijn jeugd. Je kent dat wel, je zit in een kring. De eerste persoon krijgt een tekst te zien en fluistert die in het oor van zijn buurman-vrouw. Die fluistert het weer door en de laatste zegt hardop wat hij of zij zich herinnert. Zelden komt het laatste overeen met de oorspronkelijke tekst. Wat een combinatie van concentratie, geheugen en persoonlijke associatie allemaal kan opleveren. Verbluffend.

Das Leben am Haverkamp neemt collectief afstand van de
denkbeeldige afscheidingen tussen traditionele (kunst)disciplines.
Samen creëren ze een nieuwe context die nodig is voor hun
onbegrensde manier van denken & werken.

Das Leben am Haverkamp de-4-ontwerpers-foto-Wilma-Lankhorst
Maak kennis met de vier ontwerpers en ontdek hun kleur.

Creatief collectief

Vier afgestudeerde modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag) hebben hun krachten gebundeld. Alle vier hebben ze een eigen, individuele ontwerppraktijk. Als het op presenteren aan komt, kiezen ze voor een gezamenlijk optreden. Dit collectief, dat geen collectief is hebben ze Das Leben am Haverkamp gedoopt. Deze niet alledaagse naam verwijst naar het adres van het hoofdkwartier van hun creatieve laboratorium. Mijn eerste kennismaking met deze creatieve geesten, gaat terug naar de meest recente editie van de Dutch Design Week in Eindhoven (2017). In een witte stand stonden vier zuilen met daarop een roze, rood, geel en groen-turkoois voorwerp. Ik had geen idee waar ik naar stond te kijken. De antwoorden liggen nu voor me in het Zeeuws Museum in Middelburg.

28 BZ05_OB07 – Bezoeker 5, Object 7
Uhm.. ik zie een heel mooi patroon, heel ingewikkeld uhm… wat uhm…
gemaakt is denk ik daarin uhm … het is me niet duidelijk wat ‘t is uhm kan mij wel iets bij voorstellen eh… uhm …’t ziet er eh …
afb overzicht depot

 Das-Leben-am-Haverkamp-4-ontwerpen-van-een-object-foto-Wilma-Lankhorst.
Een duik in het depot. Hier een object met 4 labels en dus 4 ontwerpen

Depot duik

Het Zeeuws Museum heeft, net als elk ander museum, een enorme schatkamer gevuld met kunstwerken, verzamelde en geschonken attributen. Maar liefst 30.000 voorwerpen telt het depot in Middelburg. Daaruit hebben de conservatoren op verzoek van de vier kunstenaars zo’n, zestig voorwerpen gekozen. Daarna werd aan bezoekers gevraagd om een beschrijving te geven van het voorwerp dat voor hen lag. Ze mochten de naam van het object niet noemen. De kunstenaars hebben alle geluidsfragmenten beluisterd, ze kregen de voorwerpen niet te zien. Op basis van het gesproken woord, hebben ze alle vier keuzes gemaakt. De beschrijving van de bezoekers was dus de enige houvast voor de artiesten. In twee zalen zijn de resultaten van dit creatieve ontwerpproces te zien. Tenslotte was er nog één beperking. Iedere kunstenaar mocht zijn ontwerp maar in één kleur uitvoeren.

30 BZ11_OB10_Bezoeker 11, Object 10
Het voorwerp dat voor mij op tafel ligt, is nou echt een voorbeeld van…
simpelheid, iets dat in het dagelijks leven gebruikt kan worden….
hele eenvoudige stof… maar omdat het voor een vrouw is,
maak je er iets meer van…

 Das-Leben-am-Haverkamp-indruk-zaal-1-foto-Wilma-Lankhorst
Alle kunstwerken staan op een pratende pilaar

Pratende pilaren

De creaties van Anouk van Klaveren (1991), Christa van der Meer (1988), Dewi Bekker (1990) en Gino Anthonisse (1988) staan op zuilen te pronken. Via een druk op de knop, kun je de beschrijving van de bezoeker beluisteren. En dan begin het spel: wat zie ik, welk voorwerp ligt hier aan ten grondslag? De antwoorden liggen in de derde ruimte. Achter tralies ontdek je hier de die originele objecten. Alle voorwerpen hier zijn gelabeld. Kleur en nummer verwijzen naar één corresponderend ontwerp. Soms liggen er wel vier labels met vier verschillende kleuren. Dat wil zeggen dat vier verschillende bezoekers het betreffende object met hun eigen woorden hebben besproken. Op hun beurt hebben de vier kunstenaars hun idee uitgewerkt. Het resultaat: totaal verschillende objecten die je als bezoeker verder in de war brengen. Dit is wat je noemt een interactief museumbezoek pur sang.

Das-Leben-am-Haverkamp-wat-maak-ik-in-je-wakker-foto-Wilma-Lankhorst
Wat maak ik in je wakker?

Handige hulpmiddelen

Als museumbezoeker krijg je een aantal hulpmiddelen aangereikt in het zoekproces. De gesproken tekst in de zuilen, een handleiding waarin alle teksten zijn uitgeschreven én de suppoost. Vooral die laatste hulpbron is van grote waarde. Met groot enthousiasme loopt Adrienne keer op keer met ons op en neer. Het enige jammere is dat bij de originele objecten in de derde ruimte geen context staat en/of wat de functie van het voorwerp is. Ook als je de goede combinatie hebt gevonden, blijft het soms onduidelijk naar wat voor soort object je staat te kijken.

Das Leben am HaverkampJe kunt Das Leben am Haverkamp nog t/m 5 mei 2018 ontdekken in het Zeeuws Museum in Middelburg.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan het Zeeuws Museum en de vier kunstenaars van het collectief Das Leben am Haverkamp.