Lichtpuntjes bij Amsterdam Light
Wat weet jij van lichtkunst?
Ik word er blij van. In Eindhoven voelde ik me gloeien tijdens Glow. En nu zet Amsterdam Light onze hoofdstad nog eens extra in de schijnwerpers. Uit 1000 aanmeldingen zijn 35 winnende lichtkunstobjecten geselecteerd en die kun je nu zien en beleven. Het thema deze vierde editie is Vriendschap & Verbinding. Twee belangrijke zaken die ik al mijn volgers toewens met het oog op de komende feestdag én het nieuwe jaar 2016. Zin in licht? Ga dan nu naar Amsterdam en voel je verlicht op de wandelroute Ulluminated.
En toen was er licht!
Vriendschap & Verbinding
In februari maakt de organisatie van Amsterdam Light het thema bekend voor het lichtfestival in december. ”Met vriendschap & Verbinding hebben we een hele goede keuze gemaakt”, zegt Rogier van der Heide, artistiek leider van dit festival. “Voor ons een goede les, want we zagen dat een concreet en aansprekend thema grote belangstelling tot resultaat heeft. Ruim 1000 kunstenaars hebben zich in eerste instantie aangemeld voor deze editie. Uiteindelijk hebben er 300 een lichtobject aan ons voorgesteld. Daaruit hebben we er 35 gekozen”, vervolgt van der Heide.
Lichtwandeling
Het festival is grofweg opgedeeld in twee routes: een over het water (Watercolors) en een op het land: lichtwandeling Illuminated. In de Plantagebuurt (achter Museum de Hermitage en de Joodse wijk) staan verspreid over de wijk 24 lichtobjecten. Van projectiekunst Canal House (12), een levend schilderij va 18 meter hoog van Irma de Vries in het Hortusplantsoen, tot feestelijk gedekte tafels in het project ‘Tafeltje dekje, een lichtsprookje’ (8) uitgevoerd door 450 schoolkinderen in de Hoftuin van de Diaconie aan de Nieuwe Herengracht 18a.
Jij brengt licht
Nationale en internationale kunstenaars verrassen je met bijzondere, liefdevolle lichtobjecten. Zo spoort de Japanner Masamichi Shimada je aan om de trekvogels vrij te laten vliegen in ‘Birds fly around with you’ (6). Als de aanwezige kinderen dit object ontdekken, rennen ze steeds enthousiaster rond waardoor de vogels steeds sneller gaan vliegen. ‘Melody Dots 21’ (18) is mijn persoonlijke favoriet. In Hortus Botanicus heeft het Duits-Japanse duo Dirk Haubrich en Yoko Seyama een lichtsprookje gecreëerd waarbij de wind gekleurde schijven in een mobiel aandrijft. De projectie is adembenemend mooi, stippen die elkaar soms vinden en daarna weer hun eigen weg gaan. Een klein stukje verderop word je onderdeel van ‘Social Sparkles’ (19) uitgevoerd door Studio Toer. In de kronen van bomen hangen onzichtbare slingers. Als je het pleintje oploopt, gaan de lampjes boven je hoofd sprankelen. Des te meer bezoek op het plein, des te meer lichtjes gaan er boven je hoofd branden. En als je stil bent, hoor je de zachte klopjes van de bamboestokjes.
Een brief op het water
Via het Wertheim Park met de interactieve video-installatie ‘Wingerd Migration’(15) van theatermaakster Judith Hofland en filmmaakster Tessel Schmidt kom ik bij ‘a Tale of two cities’ (16) van het kunstenaarsechtpaar Vendel & De Wolf. Dickens schreef dit boek in een zeer onrustige periode in het Europa van 1859 en daarin zagen de kunstenaars een parallel met onze samenleving nu. Symboliek over verval & herrijzenis zijn overeenkomsten tussen het boek als het lichtkunstwerk. Na de ontmoeting met ‘Strangers in the Light’ (21) van Ina Schmidt en Victor Engberts met muziek van Frank Sinatra, loop ik met de Spaanse kunstenares Darya von Berner naar haar ode aan de vriendschip uitgevoerd als een brief op het water: Dearest friend (1) een brief van de Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza aan zijn vriend Lodewijk Meijer.
Spinoza
Spinoza was een Sefardische Jood die als vluchteling naar Amsterdam is gekomen. Hier vestigde hij zich als lenzenslijper en filosoof. Zijn verlichte brief aan Meijer, die hier op het water drijft, is naast een ode aan de vriendschap ook een oproep tot redelijkheid en wijsheid. Met deze wijze woorden komen we terug in 2015 en spreek ik de wens uit dat we allemaal redelijkheid en wijsheid mogen ontvangen voor de komende feestdagen en voor 2016. We staan samen voor grote uitdagingen, en dat stonden vele voorouders ook. Met een gezonde portie redelijkheid en wijsheid kunnen we de vrede bewaren.
Ontdek het licht!
De Illuminated wandelingen onder leiding van een gids kun je maken tot 3 januari 2016 en zijn te boeken via de site van het festival. De wandeling duurt gemiddeld 90 minuten. Je kunt ook een boekje kopen en de route zelf lopen.
De lichttour Water Colors wordt nog tot 17 januari 2016 aangeboden. De rondvaartboten vertrekken dagelijks tussen 17.00 en 23.00 uur en de vaartocht duurt circa 75minuten. Vertrek- en eindpunt in de directe omgeving van het Centraal Station.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan Amsterdam Light Festival 2015