4e woensdag van de maand: rubriek Street Art & Graffiti
Street Art Düsseldorf @Kiefernstrasse
Wie Street Art zegt in Düsseldorf zegt eigenlijk ‘Kiefernstrasse’. Als ik na wat rondvragen de ingang van deze straat heb gevonden, sta ik sprakeloos. Zover ik kan kijken zijn de gevels van onder tot boven bewerkt. Een oceaan van kleur een wereld aan indrukken. Beduusd & overdonderd sta ik daar als een kind in een snoepwinkel. Fiets op slot, camera met voldoende geheugenruimte in de aanslag, ga je mee op verkenning?
Sneak preview
De directe aanleiding om naar Düsseldorf te gaan was de tentoonstelling ‘Behind the curtains’. In verband met de nieuwe rubriek ‘street art & graffiti’ was ik benieuwd of deze creatieve stad aan de Rijn op dit vlak ook iets heeft te bieden. Dat ‘iets’ overtreft mijn stoutste verwachtingen: een straat van 180 meter lang waarvan alle huizen aan één zijde volledig zijn bewerkt door graffitischrijvers en street artists. Op het blog van mijn gewaardeerde online collega’s Lydian en Pal ontdekte ik dit walhalla van street art. Mijn besluit stond vast: als ik ‘achter het gordijn’ klaar ben, fiets ik door naar de Kiefernstrasse.
Tijdens mijn zoektocht naar deze straat kom ik achter het trein station een hoekpand tegen waar leden van de DAC crew een stukje Italië in Düsseldorf hebben geïmporteerd. De geel- terra en oranjetonen geven dit appartementencomplex een warme, zomers uitstraling. Je herkent allerlei iconen van bekende stedentrips. Na een korte stop, gaat de fietstocht verder. De aankomst op de bestemming is een zoete beloning.
Alleen aan de afbeeldingen op dit hoekpand kun je al een geheugenkaartje vol schieten met foto’s. Voor het pand staan straatlantarens, vol geplakt met stickers, de paspoorten van de graffiti-schrijvers’. Er hangt zelfs een vogelhuisje waar een poppenvoet uit steekt. Op het hoekpand ontdek ik katten, maskers, kopjes, fragmenten van spons Bob, of is het toch kaas? Er wordt een ode gebracht aan de vroegere bewoners, de familie van de melkboer die hier zijn winkeltje had.
Mensen vliegen en springen over de gevel. De stripfiguur Marsupilami krijgt hier alle ruimte. Tussen de grote afbeeldingen, kleine schrijfsels die om aandacht vragen, klimmende mens-aap figuren die langs de lange stengel naar de rode bloem klauteren. Een in de beschutting van een vossenhol, ontdek ik een klein rood huisje. Namen van kunstenaars ontbreken, je moet het hier doen met wat je oog ontdekt, en dat is heel veel als je geduldig kijkt.
Krakers en ‘Toten Hosen’
In de jaren tachtig van de vorige eeuw had de Gemeenteraad van Düsseldorf commerciële plannen met deze wijk. Winkels in plaats van woningen dat was het idee. En dat terwijl er op dat moment een groot te kort was aan betaalbare woningen. Krakers bezetten de leegstaande woningen en gaan in gesprek met het stadsbestuur. Terwijl zij praten, komt de straat op een andere manier in het nieuws. Enkele leden van de links-extremistische groepering R.A.F. (de Rothe Armee Fraction) houden zich schuil in de Kiefernstrasse,
Onrust en demonstraties zijn het gevolg. De RAF-leden worden ontdekt en gearresteerd. De krakers sluiten daarna een convenant met het Gemeentebestuur en mogen officieel tot 2008 blijven. Als deze termijn er op zit wordt het weer onrustig in de straat, het woningprobleem is er nog steeds. Uiteindelijk doet de gemeente water bij de wijn en verdwijnen de commerciële plannen. Nu wonen er ruim 800 mensen van meer dan 45 verschillende nationaliteiten in deze 180 meter lange straat. Aan de linker zijde, midden in de straat staat het kantoor van het ‘Kulturbüro K4’. Hier vind je ook de ingang tot de nachtclub AK47 waar de Duitse cult band ‘Die Toten Hosen’ eind jaren tachtig doorbrak.
Jong geleerd …
Naast bijenkorven, kruiswoordpuzzels, regenbogen, kamelen en Boeddha’s ontdek ik een kindercrèche. Dit lijkt me een heerlijke omgeving om als kind in rond te dwalen. Er is zoveel te zien. Ook de gang van de crèche staat vol met tekeningen. Düsseldorf is bekend om zijn kunstonderwijs en talrijke musea en galerieën. Zou de uitstraling van de Kiefernstrasse de creativiteit van de kinderen hier stimuleren?
Deze afbeelding doet me denken aan het werk van de Ierse street artist Conor Harrington. Ik zag zijn werk voor het eerst tijdens de straat art wandeling met Dave door Shoreditch in Londen. Er staat nergens een verwijzing naar Harrington. Wie het weet mag het zeggen.
De gevel van dit huis is een insectennest waarbij je ogen te kort komt.
Wist je dat?
- Düsseldorf een creatieve voedingsbodem is voor rock- en pop bands als Kraftwerk, La Düsseldorf & Neu!?
- De beroemde Duitse dichter en schrijver Heinrich Heine hier op 13 december 1979 werd geboren?
- De historische Altstadt hier de ‘die längste Theke der Welt (de langste bar ter wereld) ’wordt genoemd?
- Na de 1945 de Duitse kunstenaar Joseph Beuys een grote stempel op de kunstscene in deze stad heeft gedrukt?
Meer weten over (kunst in) Düsseldorf? Kijk dan hier voor meer informatie.
© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst Gebruik foto’s met dank aan alle graffitischrijvers & street artists die hun creativiteit via de Kiefernstrasse met ons delen.
Last but not least …
De vloggers van Lonely Planet hebben een gevarieerde kunstvideo over Düsseldorf gemaakt. Kijk je mee?