Chocolade avontuur in Keulen

Keulen_Chokolade-atelier_in het Schokoladenmuseum foto Schokolandemuseum KoelnChocolade avontuur in Keulen

Waar denk jij aan bij een museum voor chocolade?
Door mijn hoofd flitsen beelden van Willy Wonka in zijn chocoladefabriek. Repen, overal repen en wikkels én proeven natuurlijk. Dat er een speciaal museum is voor deze populaire lekkernij vind ik zo wie zo al bijzonder. In Keulen aan de Rijnkade worden 4000 jaar oude chocolade-geheimen onthult en er wordt dagelijks nog chocolade gemaakt. Er is zelfs een bescheiden rol weggelegd voor onze eigen chocolade man Casparus van Houten.

Hier krijg je een vingerkoekje met warme choco uit de chocoladefontein en maak je een reis door het land van de Maya’s. In dit Chocolade museum ontdek je allerlei leuke weetjes over het bruine goud, je kunt er zelf een reep maken. Krijg je al trek?

video-smaakmaker


Keulen_ zicht vanaf de Rijn op het Chocoladenmuseum foto museum
Nieuw en oud komen samen in het Chocolademuseum in Keulen aan de Rijn

Glazenschip op de kade

Er is altijd wel iets te doen aan de gezellige Rijnkade in Keulen. Je kunt er fijn wandelen, joggen en fietsen, of even relaxen op een bankje en de wereld aan je voorbij laten gaan. Zomer en winter liggen hier riviercruiseschepen, verhalen varen voorbij, ervaringen worden gedeeld. Vanaf de Hohenzollern Brug (ja die met die bogen en al die hangslotjes) lopen we stroomopwaarts richting de Kraangebouwen. Drie architectonische blikvangers die doen denken aan de kranen die hier vroeger stonden om de bemanning van de rivierschepen te helpen bij het laden & lossen. Hier komen oud en nieuw op een inspirerende manier samen. Op de vooruitstekende punt van de pier ligt een glazen schip, dit is een deel van het Chocolademuseum. Als je de historische ijzeren draaibrug oploopt is het net of je terug loopt in de tijd. Wil jij weten hoe de chocolade hazen lopen?

blog chocolade entreebewijsChocolade entreebewijs

Om in de juiste stemming te komen, krijg je bij je entreebewijs alvast een chocolaatje in goud papier gewikkeld. Terwijl mijn smaakpupillen worden geprikkeld, maak ik kennis met Alexander van Humboldt. Tussen 1799 en 1804 heeft hij per zeilschip o.a. Midden en Zuid-Amerika bezocht. Daar had hij contact met de lokale bevolking. Aan boord waren allerlei wetenschappelijk disciplines aanwezig waardoor zijn aankomsten in de verschillende landen en het contact met de lokale bewoners veel informatie opleverde over hun culturen, religies en eetgewoontes. Een voorbeeld hier van is de cacaoboon. Van groei tot bloei en toepassingen in de religie tot in de keuken. In de tropische kas in het museum, kun je de cacaoplant in het echt zien.

wereldkaart met overzicht cacaoproductie Chocolademusuem KeulenOp de grote wereldkaart zie je waar de cacaoproductie plaats vindt. Tweederde van alle bonen komt uit West-Afrika, Indonesië staat op een goede tweede plaats. Alle aspecten van de productie worden besproken, ook de kinderarbeid en de roep naar ‘duurzame chocolade’.

chocolade vingers proeven Chocolade museum KeulenChocoladevingers

En dan lopen we het glazenschip in dat we vanaf de kade zagen liggen. Hier wordt chocolaatjes gemaakt, je kunt er proberen en repen met eigen receptuur bestellen. In de punt staat de grootse chocolade kathedraal die ik ooit heb gezien, schuin voor me ln de stad ligt het origineel. De combinatie van geschiedenis, de echte cacaoplanten zien, chocolade maken op locatie èn proeven, maken dit museum tot een interessant bezoek voor alle leeftijden.

Heb je ooit van de chocoladeschool gehoord?
In dit museum kun je smakelijke lessen volgen als je met een groep bent.

 

Van Houten Cacao Chocolade museum KeulenChocoladepers van Van Houten

In een hoekje weg gestopt staat de uitvinding van onze Nederlandse chocolademan: Casparus van Houten Sr. (1770-1858). Hij is de uitvinder van de chocoladepers. Tot die tijd werden de cacaobonen door menskracht vermalen en onder andere met melk aangelengd voor chocolademelk. Casparus ontwikkelde in zijn chocoladefabriek in Amsterdam een hydraulische pers waarmee hij het vet uit de geroosterde cacaobonen kon persen. De chocoladekoek die daarna overbleef was veel gemakkelijker te hanteren en om te zetten in allerlei chocoladeproducten. Deze chocoladekoek kon relatief gemakkelijk worden verpulverd tot cacaopoeder, waarna het diende als basis voor allerlei chocoladeproducten. Zonder noemenswaardig smaakverlies kon de cacaopoeder worden vervoerd naar andere chocolade verwerkende landen.

het bruine goud en de Maya's zaaloverzicht Chocolademuseum KeulenHet bruine goud

Naast het witte goud (asperges), het gele goud (saffraan) en het zwarte goud (steenkool) maak je hier kennis met het bruine goud. Op de derde etage is een sfeervolle en veelzijdige expositie ingericht over de Maya’s in Midden-Amerika (Mexico & Guatemala). Hier ontdek je welke belangrijke rol de cacao speelde in het leven van dit volk. Cacao werd in die dagen zelfs als betaalmiddel gebruikt. In het dagelijks leven van de Maya’s werden cacao en chocolade in eerste instantie gebruikt bij religieuze handelingen. Later werd het ook gedronken, waarbij de lauwwarme variant favoriet was.

Volg het cacaospoor van de Maya’s

Als de ontdekkingsreigers de cacaobonen later in Europa introduceren, ontwikkelt zich hier een totaal nieuwe industrie. Chocolade al traktatie, als snoep en als teken van rijkdom. In het laatste deel van deze verkenningsreis kom je weer terug in het nu met ‘Kindersurpirse’ en de paarse Milka-koe. De trap leidt ons, heel slim, via de chocoladewinkel naar de uitgang. Het is tijd voor koffie of zo je wilt warme chocolademelk met Drie-Koningen-chocoladetaart.

Keulen_ productie van holle chocoladefiguren_SchokoladenmuseumSchokoladenmuseum Keulen Rijnkade
Entreeprijs € 9 p.p. Families met kinderen tot 16 jaar betalen samen € 25
Je mag gratis naar binnen als je jarig bent of jonger dan 6 jaar.

Wil je meer weten over de Maya’s, bezoek dan het Drents Museum in Assen. Tot 4 september 2016 is daar de tentoonstelling Maya, heersers van het regenwoud te zien

Slaap er eens een nachtje … over

Keulen is een levendige en actieve stad. In alle jaargetijden is er volop activiteit en vertier. Van interessante musea, tot musicals en theater, van tochten op de Rijn tot stadswandelingen. Als je er een nachtje wilt blijven slapen, kan ik je De Deutsche Jugendherge in Köln Riehl van harte aanbevelen. Naast de traditionele Jeugdherberg-formule kun je hier comfortabele tweepersoonskamers met privé badkamer boeken. Met tram lijn 18 ben je binnen tien minuten in het centrum. Met de fiets peddel je over de brede Rijnkade in een kwartier naar de DOM.

blog_Milka koe in chocolademuseum KeulenAls je via dit blog een boeking maakt in Köln Riehl,  ontvang je als VIP-gast een gratis kop koffie in de speciale koffiehoek en een Kölsch (biertje) in de hotelbar. Vul bij boeking het woord ‘VIP’ in op het boekingsformulier.

Meer weten over Keulen? Lees dan hier verder .

Keulen beschikt over een uitgebreid aanbod aan openbaar vervoer. Met de Köln Card  kun je één of meerder dagen naar keuze onbeperkt van deze opties gebruiken maken. Houders van de Köln Card krijgen ook korting op een groot aantal musea en attracties.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
  gebruik van de foto’s met dank aan het Schokoladenmuseum Köln
Selfie Wilma Lankhorst reisblogger met Käthe Kollwitz in Keulen © Wilma LankhorstEerder verschenen over Keulen op dit blog

Overweeg een bezoek aan het Käthe Kollwitz Museum in Keulen