Pasen in Museumpark Oriëntalis

-Afbeeldingen-Fotos-Pasen_2013-Ochtendwandeling
Paasochtendwandeling in Museumpark Orientalis

Pasen in Museumpark Oriëntalis

Dit jaar wilden we iets anders met Pasen. Niet naar de hoogmis maar vroeg in de ochtend uit de veren en zelf op zoek naar het graf. Vrijwilligers van Museumpark Oriëntalis hebben voor de vierde keer een Paasochtendwandeling georganiseerd. Als we om kwart over vijf aankomen rijden, branden er vuren bij de ingang. Een half uur later zijn we met ruim dertig mensen. Marie Christine heet ons welkom en daarna volgen we Gonnie die een toorts draagt en ons zo door het donkere bos leidt. Het is volle maan en dat geeft dit samenzijn een speciaal karakter. Een haan kraait drie keer…

Het decor van deze Paaswandeling is het Museumpark Oriëntalis. Een historische plek waar 100 jaar geleden een kopie van het Heilige Land werd ontworpen. Bouwkundig tekenaar, beeldhouwer, schilder en katholiek in hart en nieren Piet Gerrits (1878-1957) heeft van 1915 tot 1931 de wereld geschapen waarin wij deze ochtend lopen.

De Bron Floriade paviljoen low resPasen en Pesach

Historisch gezien bepaalt de stand van de maan jaarlijks wanneer wij Pasen vieren. Ook voor de Joden bepaalt de maanstand wanneer zij Pesach herdenken. Deze nacht vallen beide data samen en dat is volgens onze begeleidster een bijzonder moment. Zij heeft het in haar leven nog nooit meegemaakt. Wat de bronnen wel vermelden is dat in 33 na Christus, in het weekend waarin Jezus is gestorven en herrezen, dit moment ook samenviel met Pesach. Tijdens Pesach herdenken de Joden de uittocht uit Egypte waar ze veertig jaar in ballingschap hebben geleefd. Daarnaast wordt het woord als synoniem gebruikt voor het Joodse Paasfeest.
Het is muisstijl, we horen alleen onze voetstappen. We zijn op weg naar ‘Het hof van Olijven’. Daar beschijnt Gonnie de tuin en zien we de drie slapende leerlingen en even verderop Jezus op een kale rots. Opeens horen we in het duister een gitaar en een warme zangstem. Het verhaal gaat … wordt voor ons gezongen. Een mooi moment op deze vroege ochtend. Daarna merken we dat de vogels ontwaken en zich laten gelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Joodse Hoge Raad

We lopen verder, komen langs de Joodse Hoge Raad en betreden daarna naar het plein in Jeruzalem. Hier trof Jezus eerst Pilatus en later Herodus. Hier wordt het vonnis tot kruisiging over hem uitgesproken. Via enkele staties uit de kruisweg komen we op Golgotha. Met een kaarsje in de hand lopen we deze schedelplaats op. Als we boven oog in oog staan met het kruis, dooft de wind in een keer alle vlammen. Wij zijn stil. Tegenover de berg ligt het graf waarin Jezus is neergelegd. De steen is opzij gerold en Marie Christine vertelt het laatste deel van het Paasverhaal.
Voor we naar de Romeinse Herberg gaan voor het Paasontbijt, brengen we nog een bezoek aan het graf van Piet Gerrits, in de zijflank van het lege graf van Christus. Na het ontbijt lopen we nog een uur door het museumpark. Officieel opent het park pas om 11.00 uur. De zon schijnt volop, wij genieten van de stilte, de vogels en dit mooie moment.

Arabisch vissersdorp low res
Arabisch dorp
Volop Paasactiviteiten

Museumpark Oriëntalis (Heiliglandstichting bij Nijmegen) biedt beide Paasdagen een gevarieerd programma. Er zijn rondleidingen in het Joodse dorp. Om 13.00 en 15.00 uur kun je verhalenverteller Netty Gebbing volgen in het spoor van het Lijdensverhaal. Van 15.00 tot 16.30 uur is de prachtige Cenakelkerk (ook ontworpen door Piet Gerrits) geopend. Je kunt in de Romeinse straat ook kuikens maken van wol, leren vilten en weven. Eieren schilderen kan in het binnenmuseum, hier is ook een verzameling Paaseieren te zien. Kijk voor alle details op de site van het museum.

Vrolijk Pasen

Joodse dorp low res
Joods dorp

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Foto van de dageraad, met dank aan Museumpark Oriëntalis