Deze zomer is het grasveld naast het Vrijheidsmuseum in Groesbeek het toneel van The Colorfield Performance 2025. Tijdens de duur van dit gratis kunstproject werken ruim driehonderden kunstenaars ter plaatse, in de openlucht aan een kunstwerk. Dit jaar worden 336 panelen beschilderd. Van woensdag tot en met zaterdag zijn vijf kunstenaars op de locatie aan het werk in Groesbeek. Begin september zijn alle kunstwerken klaar. Je kunt er vanaf nu dagelijks (gratis) naar toe om de schilders te ontmoeten en hun werken te bekijken.
Wat is The Colorfield Performance?
The Colorfield Performance is een openlucht evenement dat in 1992 begon als landartproject tijdens Oerol. De Friese beeldend kunstenaar Dirk Hakze is de man achter dit project. Het concept is anno 2025 nog steeds hetzelfde. In de openlucht staan enkele honderden panelen van 1,22 bij 1,22 meter. De houten schilderpanelen staan in een driehoek opgesteld en worden op locatie beschilderd door honderden kunstenaars uit binnen- en buitenland. Na Oerol op Terschelling streek Hakze twee jaar later op het strand van Vlieland neer. Sindsdien is The Colorfield Performance een tweejaarlijks reizend kunstevenement waarvoor kunstenaars in de rij staan. Ook kunstliefhebbers zijn enthousiast. Naast kunst kijken is het een gewilde plek om kunst te kopen.
Kennismaking in Sloten
Mijn eerste kennismaking met dit landartproject was in 2018 in het Friese Sloten tijdens ‘Leeuwarden (Friesland) culturele hoofdstad van Europa’. Daarna heb ik in 2021 een editie in Park Lingezegen gezien in Elst (Gelderland). Nu staan Hakze en ruim driehonderd kunstenaars tot medio september naast het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het thema van deze editie is 80 jaar vrijheid. Een betere combinatie tussen het Vrijheidsmuseum en The Colorfield Performance 2025 kan ik me niet bedenken.
Om mee te doen kunnen schilders zich aanmelden, iedereen betaalt een inschrijfbedrag. Hakze zorgt voor panelen, verf, drankjes en een lunch. De schilders krijgen één dag om hun werk op het paneel van 1.22 bij 1.22 meter te maken en ze mogen geen zwart gebruiken. Voor de rest zijn er geen regels en is iedereen vrij om zijn invulling te geven aan het vooraf opgegeven thema. Alle werken zijn te koop, maar blijven te zien tot het einde van de expositie.
80 jaar vrijheid
In het hele land worden sinds september 2024 tot eind 2025 tentoonstellingen en evenementen georganiseerd in het kader van 80 jaar (Europese) vrijheid. Recent hebben we dat kunnen horen tijdens de NAVO-top in Den Haag. In steden groot en klein zijn exposities georganiseerd zoals een speciale Vrijheidswandeling langs sculpturen in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Bij de toegang tot de beeldentuin ligt een (gratis) boekje met daarin de route en uitleg bij de beelden. In Stadsmuseum Doetinchem kun je ‘Misset, Drukkerij in oorlogstijd’ nader verkennen. In het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten is de wisseltentoonstelling Dutch National Battalion. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek vertelt het verhaal over de Inheems bevrijders. In The Colorfield Performance laten kunstenaars hun kwasten spreken.
Waarom 336 panelen?
In het themajaar 80 jaar vrijheid was het voor organisator Hakze duidelijk dat vrijheid hét thema moest zijn voor deze editie. Het aantal van 336 panelen is bewust gekozen omdat dit het aantal dagen is tussen D-Day (6 juni 1944) op de Franse stranden en de capitulatie van Nazi-Duitsland (7 mei 1945) in het Franse Reims. De gekozen vorm voor de opstelling van de panelen is een V van Vrijheid. Ruim 300 kunstenaars uit 19 landen doen mee en ieder van hen geeft op een persoonlijke manier weer wat vrijheid voor hem/haar betekent. Wandelend over het grasveld met de honderden panelen (deels nog wit, wachtend op een kunstenaar) zie ik de bekende vredessymbolen als de witte duif en het V-teken. Zo zijn bollende surfzeilen (surfing surfing) voor Marlene van Alphen het ultieme beeld voor vrijheid.
Een raketje eten in de zon
Schilder Dido de Beer https://www.didodesign.nl/ heeft ‘Een raketje eten in de zon’ geschilderd in de oude jas van haar vader. Dit lees ik op de achterkant van het werk. Op de voorkant zie ik een pop art dame met een ijsje (een raketje). Het werk is een ode aan haar vader en dat zij (Dido) zelf in vrede leven mag. Chantal Buytendijk heeft zich voor haar werk laten inspireren door het boek (2006) van John Boyne (en de film uit 2008) ‘Boy in strippend pyjama’. Haar versie heet ‘Boy in strippend pyjama’s rises’. Tegen de achtergrond van een bos staat een jonge man in een gestreepte pyjama, in zijn rechter hand heeft hij het kamppetje en zwaait daarmee naar ons, de kijker.
The Colorfield Performance is nog tot en met 17 september 2025 te ontdekken naast het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Toegang is gratis. Kijk hier voor de details.
De namen en dagen waarop de schilders op het terrein aanwezig zijn, vind je in dit overzicht.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst.
© gebruik van de foto’s met dank aan en met toestemming van Dirk Hakze/The Colorfield Performance en de deelnemende kunstenaars.

© foto’s Wilma Lankhorst.