Wat weet jij van musea in de Achterhoek? De grootste provincie van ons land heeft een gevarieerd aanbod aan musea. Voor een zomervakantie in eigen land geef ik je graag enkele tips voor leuke exposities. Denk aan de Museumkaart, die is bijna overal geldig. Fijne kunstzomer toegewenst.
De eerste kus in ALMEN
In het centrum van het dorp Almen vind je Museum STAAL. De letters STAAL staan voor STAring ALMen. Verken hier de expositie ‘De eerste kus’. Weet jij het nog van wie je je eerste kus kreeg en waar dat was? De tweede vraag in deze tentoonstelling is Hoe romantisch is de Romantiek? Met het beantwoorden van deze vraag wordt de verbinding gelegd naar de tijd waarin de naamgever van dit museum, Anthony Christiaan Winand Staring (1767-1840) leefde. Naast klassieke werken bevat deze tentoonstelling veel hedendaags werk zoals reuze bloemen van Linda Nieuwstad (1974), wolkenfotografie van Joost de Groot (1992), werken op textiel van Kim Rijntjes en kleurrijke schilderijen van Janet Timmerije.
De eerste kus is tot en met 30 maart 2025 te zien in Museum STAAL in Almen. Kijk hier voor alle details en de extra publieksactiviteiten. Lees hier mijn ervaringen met De eerste kus.
40 jaar Tussen kunst & Kitsch in Kasteel Ruurlo
In de lommerrijke bossen ligt Kasteel Ruurlo- Museum MORE. Deze zomer kun je 40 jaar tussen kunst & kitsch (her)ontdekken op dit fraaie landgoed. Tussen Kunst & Kitsch is al veertig jaar op de buis en nagenoeg in hetzelfde format. ‘Never change a winning team’ geldt ook voor dit programma. Maar voor de 40ste verjaardag is er een feestje buiten de studio georganiseerd. Maite van Dijk heeft met haar team en de medewerkers van AVRO TROS zo’n tachtig objecten gekozen die nu te zien zijn in Ruurlo. Voor de gelegenheid hebben de kasteelruimtes nu eigen thema’s zoals de slaapkamer (met poppenhuis), de eetkamer (uitgebreid porseleinen servies), de bibliotheek en de Wunderkammer. Hierin bijvoorbeeld een ets van Rembrandt. Welk object en welk verhaal kun jij je nog herinneren van Tussen Kunst & Kitsch?
40 Jaar tussen Kunst & Kitsch is tot en met 3 november 2024 te zien in Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Het museum is gratis voor Museumkaarthouders.
Altijd te zien in Kasteel Ruurlo
-
- Een selectie uit de grote collectie van schilder Carel Willink
- Enkele kledingstukken uit de rijk gevulde kledingkast van Mathilde Willink
La vibration des couleurs in Villa Mondriaan
De tentoonstelling in Villa Mondriaan La vibration des couleurs, Mondriaan, Slijters en Gestel is een explosie van kleur. Als je de deur van de speciale tentoonstellingsruimte opent, knallen de kleuren je tegemoet. Je ontdekt hier de manier waarop deze drie tijdsgenoten elkaar in Amsterdam hebben geïnspireerd en beïnvloed. La vibration des couleurs geeft een goed beeld van het ontstaan van het Amsterdamse luminisme. De visionaire blik van Piet Mondriaan (1872-1944), Jan Sluijters (1881=1957) en Leo Gestel (1881-1941) ebben de moderne kunst voorgoed veranderd.
La vibration des couleurs is nog tot en met 3 november 2024 te zien in Villa Mondriaan in Winterswijk. Lees hier alle details. Ook dit museum is gratis voor Museumkaarthouders.
Hommage aan Mondriaan
De tweede tentoonstelling in dit museum is Hommage aan Mondriaan. 37 Kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben zich laten inspireren door het leven en werk van Piet Mondriaan. Het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan komt weer tot leven door de aanwezigheid van 37 tafels, stoelen en krukken. Het is alsof je opnieuw bij de familie kunt aanschuiven waarbij je kunt laten inspireren door niet alledaagse meubels in strakke lijnen, met of zonder kleur.
Hommage aan Mondriaan, het woonhuis van de familie Mondriaan anno nu is tot en met 3 november 2024 te ontdekken in Villa Mondriaan in Winterswijk. Museumkaart geldig.
Nu ook te zien in de Achterhoek
Gelikt door de golven in Museum MORE in Gorssel
Dit artikel verscheen al eerder op dit museumblog. Lees hier mijn ervaringen.
SPEKTAKEL in Stadsmuseum Doetinchem
Dit artikel verscheen al eerder op dit museumblog. Lees hier mijn ervaringen.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van de genoemde musea, kunstenaars en alle bruikleengevers.