Kunstenaar van de maand
Krista Burger
Krista Burger is de eerste kunstenaar van de maand na de zomerstop. Een veelzijdige vrouw die begaan is met het lot van onze aardbol en haar medemens. Ze ontwikkelt theaterproducties en schildert met kinderen in Mexico op muren en tuinhekjes. Krista is steeds opzoek naar nieuwe uitdagingen en verrast haar volgers steeds weer met onverwachte producties. De een zal haar kennen als Krista, de ander onder haar synoniem ‘Heimprofi’. Ik wens je een verrassende kennismaking.
Waar liggen je wortels?
Krista Burger: Ik ben in 1973 in het Noord-Limburgse Venlo geboren. In ons gezin was veel aandacht voor cultuur in de breedste zin van het woord. Voor dat mijn ouders getrouwd waren, gingen ze samen op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Daar kregen ze de kans om o.a. de grotten van Lascaux te bekijken. Ze werden op dat moment door de ontdekker van deze grotten persoonlijk begeleid. Dat was een hele unieke ervaring. Ze hadden de kans om een cultuur-historische vondst met eigen ogen te zien. Ik ben heel blij dat mijn ouders ons hebben geleerd om nieuwsgierigheid en gevoel voor avontuur te verbinden met culturele interesse.
Installatie op Lit du Parade ©Krista Burger. In dit project onderzocht Krista de relatie tussen objecten en de herinneringen die eraan verbonden zijn. De voorstelling lijkt voort toe vloeien uit een concrete handeling; het leeghalen van het huis van de overleden M. Koudenburg en het proces wat Burger moest doorlopen om deze opdracht te volbrengen.
Kun je iets vertellen over je (kunst) opleiding(en) en/of je artistieke vorming?
Na mijn Middelbare school heb ik de Design Academy in Eindhoven gevolgd en succesvol afgerond. Tijdens mijn laatste jaar (1998) raakte ik volledig gedesillusioneerd van het vak en wat daar allemaal mee samenhing. Denk daarbij aan aspecten zoals overproductie, kinderarbeid en milieuvervuiling. Als beeldend kunstenaar heb ik deze thematiek dan verwerkt in Live-video voorstellingen die ik samen met Nina Thibo onder de naam Powerplant maakte. Als kunstenaar zie ik mezelf als autodidact maar op de Design Academy leer je natuurlijk wel heel veel over vorm en kleur gebruik en hoe je je ideeën omzet naar een concreet resultaat. Dat zijn vaardigheden ik dagelijks gebruik en al helemaal nu ik de laatste jaren toegepast werk maak omdat ik als beeldend kunstenaar voor een aantal opera’s video’s en illustraties heb gemaakt.
Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?
Na enige aarzeling: …De buitenwereld en de architectuur die je daar tegen komt inspireren mij geloof ik het meest. Dit in verbinding met een bepaald absurdisme die je overal tegen komt in reclame slogans, de politiek of in het plot denken bij uitgekauwde Hollywoodfilms. Ik zie ons, de mens, de hele dag ijverig werken en zijn best doen met resultaat natuurlijk. Tegelijkertijd wordt ook met enige regelmaat de plank misgeslagen en dat kan iets heel komisch hebben. Dat gegeven is iets waar ik graag mee werk.
Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?
Mijn werkdagen zijn totaal verschillend. Als beeldend kunstenaar maak ik vrij werk dat ik afwissel met opdrachten voor bijvoorbeeld het theater of de opera. Bij opdrachten heb ik te maken met deadlines. Het theaterwerk is iets wat je helemaal opslokt. Dan bestaat er even niets anders meer dan het toe werken naar de dag van de première. En is er geen tijd meer om met vrienden koffie te drinken omdat ik dag en nacht aan het werk ben. Als ik vrij werk is mijn concentratie vermogen veel lager. Als ik in mijn atelier zit en op een bepaald moment merk dat er die dag niets meer uit me komt, stop ik. De volgende dag begin ik met frisse energie weer opnieuw. Juist die afwisseling tussen drukke tijden en dan weer een hele periode van vrij werken, ervaar ik als heel fijn.
Heb je ooit mee gedaan aan een expositie of een boek gepubliceerd?
In de eerste helft van dit jaar heb ik o.a. mee gedaan aan een expositie in het ACEC in Apeldoorn. Daar was werk van mij te zien samen met mijn collega’s Kenneth Letsoin en Martinus Papilaja. Ook heb ik samen met Nnamari dit voorjaar een heel bijzonder project afgerond in De Oude IJsselstreek (Achterhoek). In een oude varkensstal, die op de nominatie voor sloop stond, hebben we in 1,5 jaar verschillende muurschilderingen en installaties gemaakt. Daar hebben we een video van laten maken die dan als documentatie dient nadat de stal gesloopt is.
Er is nog nooit een heel boek van mij of over mij gepubliceerd. Wel is mijn werk gepubliceerd in catalogi van een festivals of als illustraties in een tijdschrift. In de herfst ga ik aan de slag met het illustreren van een kinderverhaal ”Die doppelt gekrönte Prinzessin’” geschreven door Lisa Sommerfeldt. De publicatie van dit boek is in het voorjaar van 2019. Dat zal dan mijn eerste publicatie zijn. Ik heb heel veel zin om daar de komende tijd mee aan de slag te gaan.
Welk museum heb je recent bezocht en waarom zou je mij dit willen aanraden?
Ik ga graag naar historische en biologische musea. Het natuurkundig historisch museum in Berlijn is geweldig. Ik houd van de etsen die ze daar vaak hebben hangen en allerlei preparaten op sterkwater te zien in bijvoorbeeld het Anatomisch Museum in Leiden.
En ik wil nog steeds naar het Teylers Museum in Haarlem dat staat al heel lang op mijn lijstje. Echt heel raar dat ik daar nog niet geweest ben.
Welk boek, film of festival zou je me willen aanbevelen en waarom?
Als boek zou ik je ‘De verdonken aarde’ van JG Ballard willen aanbevelen. En als festival ‘Into the great wide open’. Dit is een heel fijn festival met goeie muziek op Vlieland. Tijdens dit festival komen alle goeie dingen bij elkaar. Het vindt plaats eind augustus-begin september. Ze hebben daar, om de een of andere reden, bijna altijd goed weer.
Mijn relatie met de kunstenaar
Tijdens de Slotmanifestatie van Museum Arnhem in november 2017 zag ik Krista aan het werk. Ik kende haar toen nog niet, maar vond het leuk om een kunstenaar te spreken die op de locatie actief was. Op een grote witte muur creëerde ze een collage. Verschillende technieken van spuiten en plakken werden hierbij gecombineerd. We kwamen in gesprek en ik werd geraakt door Krista’s visie en aanpak. Ze vertelde me dat ze na dit project naar Mexico zou afreizen om daar enkele weken te gaan werken met kinderen in o.a. Tulum.
Een stukje van mijn hart ligt in Mexico, we appten tijdens haar reis en ze liet me foto’s zien van het werk daar. Tussen die afbeeldingen zat ook een foto van een shirt met een gave print. Ook dat is een van de vele artistieke werkzaamheden van Krista, het ontwerpen van prints voor kleding. Ik heb er direct een bij haar besteld. Na haar reis hebben we onze Mexicaanse ervaringen gedeeld. Daarna werd ik de trotse eigenaar van een uniek shirt, dat ik met heel veel plezier draag.
Impressie Ibug Urban Festival 2018
Van hergebruik tot upcycling
Krista werkt graag met materialen die ze in een specifieke omgeving vindt. Ze verwerkt ze in collages waarbij ze verschillende technieken gebruikt. Ook eigen werk hergebruikt ze om nieuwe creaties te maken. Het idee hier achter is het idee van steden als plaatsen voor overdracht of uitwisseling van energie. Het bijzondere aan Krista Burger is dat ze zowel tekent, als live video’s maakt, installaties ontwerpt, grafische afbeeldingen en illustraties ontwerpt, maar ook street-art en performancekunst beheerst. Op het IBug Festival voor Urbane Kunst kon het publiek weer genieten van haar creaties. Voor dit evenement heeft ze o.a. een installatie gemaakt. Haar collega’s Kenneth Letsoin en Nnamari waren ook uitgenodigd om op dit festival te komen werken.
Waar is het werk van Krista Burger te zien?
Zowel op haar Facebook-pagina Heimprofi-Burger als via haar Instagram account (heimprofiburger) deelt Krista haar meest recente werk.
Big Draw Nijmegen 2018
Van donderdag 6 tot en met zondag 9 september 2018 wordt in Nijmegen wederom de publieke tekenwedstrijd ‘The Big Draw’ georganiseerd. Nationale en internationale kunstenaars, striptekenaars en illustratoren maken gratis kunst op straten, op pleinen en op etalageruiten. Het thema in Nijmegen is dit jaar ‘tekenen en duurzaamheid’. Nijmegen is in 2018 ‘Green Capital’, de groene hoofdstad van Europa.
© tekst en video Big Draw Wilma Lankhorst © gebruik afbeeldingen met dank aan Krista Burger
Videobeelden van eerdere versie van de Big Draw in Nijmegen