Kunstenaar van de maand Adrie Arendsman

Adrie Arendsman op het dakterras van het Arendsman Huis ©Isifotgrafie

Kunstenaar van de maand:
Adrie Arendsman

In het nieuwe jaar wordt het spits in de serie Kunstenaar van de maand afgebeten door Adrie Arendsman. Een veelzijdig kunstenaar die je ook als stadsgids tegen kunt komen in de wijk Roombeek in Enschede. En ja, dat is de wijk die tijdens de vuurwerkramp van 13 mei 2000 bijna geheel in puin achterbleef. Als een feniks is deze woonwijk uit haar asresten herrezen. Nu borrelt het er weer van de creativiteit en vitaliteit. En dat ervaar je ook als je in de woning annex atelier van Adrie op bezoek bent. Het is de hoogste tijd voor een verrassende kennismaking.

nieuws update juni 2018

Adrie Arendsman krijgt oeuvreprijs tijdens Jubileumeditie
van Kunst in het Volkspark in Enschede.

2018_Adrie-Arendsman-wint-Volksparkprijs-2018

In 1998 deed kunstenaar Adrie Arendsman (midden) voor het eerst mee met het project 'Kunst in het Volkspark'. Ruim twintig jaar zet ze zich in voor dit park. Deze groene oase is haar dierbaar, ze kwam hier vroeger al met haar ouders. Foto met dank aan Commissie Kunst in het Volkspark.

 Adrie Arendsman engel-_-glasobject_-in-trappenhuis-Huis-Arendsman_Enschede-2012
Glasobject – engel – in trappenhuis Arendsman Huis

Waar liggen je wortels en hoe zou je het gezin willen omschrijven waarin je opgroeide?

Adrie Arendsman: Ik ben in 1941 in Enschede geboren. Ik kom uit een hardwerkend en sober arbeidersgezin. Bij ons thuis was er in die dagen geen aandacht voor kunst, muziek of creativiteit.

Adrie_Arendsman_installatie-mix-media-oude-takken-ijzer-en-keramiek-2002
Installatie – mix media (takkern, ijzer en kermamiek) 2012

Kun je iets vertellen over je (kunst) opleiding(en) en/of je artistieke vorming?

Na de middelbare school heb ik de avondopleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede gevolgd. Daar ben ik in verschillende disciplines afgestudeerd: schilderen, grafiek en ruimtelijke vormgeving. Mede door deze veelzijdigheid, gebruik ik in mijn werk een grote verscheidenheid aan vormen en technieken. Mede hierdoor creëer ik ook een grote vrijheid in het aanvaarden én uitwerken van opdrachten. In werken van een kleiner formaat overheerst de intimiteit en de poëtische gedachte. De grotere werken van bijvoorbeeld glas of brons zijn monumentaler en hebben een kenmerkende gelaagdheid en diepte.

Adrie Arendsman Deconstructed-innocence-2014
Deconstructed innocence (2014)

Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Mij inspireert vooral het zogenaamde ‘binnenportret’. Denk daarbij aan de ongrijpbaarheid van de gedachten. Daarnaast word ik blij van oud speelgoed, het gaat me hierbij om het spelen van de jonge mens door de jaren heen.

Je zou kunnen zeggen dat al mijn werken ‘jeugd’ en ‘zelfportret’ als thema lijken te hebben. De verwondering staat daarbij altijd centraal. Dat zie ik ook terug in mijn warme interesse voor muziek, toneel, film en klassieke en moderne literatuur. Ik ben altijd op zoek naar het wezen van mijzelf én van de wereld om me heen. Daarbij probeer ik steeds opnieuw én op geheel eigen wijze uitdrukking te geven aan mijn belevingswereld. Dat doe ik zowel in kleur als in vorm.

Alle werken die dit artikel illustreren zouden ‘jeugd’ en ‘zelfportret’ als thema kunnen hebben. Kunnen hebben, omdat er natuurlijk meerdere ideeën aan ten grondslag liggen, die de kijker zelf in het werk mag ontdekken.
Voor mij heeft jeugd heeft de maken met spel, met het opgroeien en het proces van volwassen worden. Jeugd gaat ook over beschouwen en evalueren en ook over hoe iemand kunstenaar wordt. Zo maak ik de toeschouwer deelgenoot van mijn zoektocht en ben ik bereid en in staat om de binnenkant van mezelf als kunstenaar en als mens te laten zien.

AdrieArendsman_Alice-2013
Alice (2013)

Hoe ziet een atelierdag er voor je uit?

Ik ben een hele regelmatige werker. Al sinds jaar en dag ga ik ‘s morgens om 09.00 uur naar mijn atelier en dan werk ik tot ongeveer 17.30 uur door. Daarna ga naar huis voor het avondeten. Tijdens de avonduren denk ik na over mijn werk en hoe ik er de volgende dag mee verder gaan. Zondag is mijn vrije dag.

Adrie Arendsman Herdenkingsmonument-brandweer-Enschede-13-mei-2000
Herdenkingsmonument Brandweer – vuurwerkramp 13 mei 2000

Heb je ooit een prijs gewonnen en/of mee gedaan aan een expositie?

Er staan drie mooie prijzen op mijn CV. In 1998 heb ik de publieksprijs LBS Bank uit Münster (Duitsland) gewonnen. In 2008 mocht ik de prijs Kunst in het Volkspark in Enschede in ontvangst nemen. En in juni 2018 kreeg ik de oeuvreprijs Kunst in het Volkspark. Hier kun je het juryrapport lezen.

Installatie-voor-Volkspaerkprijs-Enschede-©Adrie-Arendsman
Een van de vele installaties die Adrie in de afgelopen twintig jaar voor het Volkspark heeft gemaakt.

Geen prijs, maar wel een enorme eer viel me te beurt toen ik werd gevraagd om een monument te maken voor de vier brandweerlieden die omkwamen bij de vuurwerkramp in 2000.

In de vele mooie jaren die achter me liggen, heb ik aan ontelbare exposities deelgenomen. Soms waren dat groepstentoonstellingen en soms solo-exposities. In mijn Arendsmanhuis heb ik nu een aparte verdieping waar ik zelf tentoonstellingen in richt. Zowel van eigen werk als van kunstenaars van buiten.

Enschede_zicht-op-Roombeek-vanaf-dakterras-Arendsmanhuis-foto-Wilma-Lankhorst-
Zicht over Roombeek vanaf dakterras Arendsman Huis

Welk museum heb je recent bezocht en waarom zou je mij een bezoek hieraan willen aanraden?

Ik kom graag bij ‘mijn buren’ het Rijksmuseum Twenthe Enschede.  Hier tref je altijd goede tentoonstellingen. Ook de vaste collectie is bijzonder, ze hebben er zowel modern als klassiek.

Adrie_Arendsman_uit-de-serie_Progressive-angels-2015  Adrie-Arendsman-sculptuur.

Adrie werkt graag met verschillende matrialen

Welke film zou je me willen aanbevelen en waarom?

Zoals ik al zei, ik lees veel en bekijk ook met grote regelmaat films. Ik kan helaas geen keuze maken, er zijn te veel boeken en films die ik goed vind.

Mijn relatie met de kunstenaar

Via een excursie met het NVOB Cultuurfonds Nijmegen kwamen we in Hengelo (Overijssel) en Enschede terecht. De laatste stad roept bij veel mensen direct een herinnering met de vuurwerkramp van 13 mei 2000 op. Het verwoeste terrein is opnieuw opgebouwd en je kunt nu door Roombeek een wandeling maken en de bijzondere verhalen horen van bewoners. Onze gids was Adrie Arendsman, een veelzijdig kunstenaar die nu haar woning en atelier in het herrezen Roombeek heeft.

Hier kun je het werk van Adrie Arendsman in 2018 zien.

Adrie_Arendsman_meisje-2016De hele maand mei 2018 is de solotentoonstelling ‘Free spirit’ te zien in de tentoonstellingsruimte, op de eerste verdieping van het Arendsmanhuis in Enschede

Als je mijn Facebook account een like geeft, blijf je actief op de hoogte van het laatste nieuws rondom Adrie arendsman.

 

l. Meisje (2016) ©Adrie Arendsman

 

Wordt vervolgd…

Kunstenaar van de maand februari is beeldhouwer Margot Homan

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan Adrie Arendsman, foto Adrie Arendsman op dakterras met dank aan Isifotgrafie en Roombeek magazine.

Video: laat je eens verrassen door Enschede

3 Tips van Wilma

Tip 1: Aard der Dingen

In mijn altijd durende zoektocht naar vrouwelijke kunstenaars zag ik dat in Adrie’s favoriete museum nu de expositie Aard der Dingen te zien is. Hier kun je werk ontdekken van negen hedendaagse kunstenaars. Zeven van hen zijn vrouwelijke kunstenaars 😉

Een tipje van de sluier:

De negen kunstenaars in Aard der Dingen focussen niet op het grotere geheel. Ze laten zich leiden door specifieke motieven die voor hen betekenisvol zijn. Ze onderzoeken deze motieven en verkennen zo nieuwe werelden. De deelnemende kunstenaars richten zich allemaal op motieven ontleend aan de natuur. Sommigen laten planten en dieren letterlijk terugkomen in hun werk, anderen vertalen de invloed van de natuur vooral in het gebruik van organische vormen.

Enschede stad-van-Willem-Wilmink-foto-Wilma-Lankhorst-2017
Enschede is ook de stad van Willem Wilmink

Tip 2: Willem Wilmink

Tijdens ons bezoek aan Enschede werden we op allerlei manier en op verschillende locaties geconfronteerd met de literaire erfenis van de Enschedese dichter, auteur en scenario- en liedjesschrijver Willem Wilmink (1936-2003). Titels en citaten van zijn boeken en gedichten kom je in Enschede overal tegen.

Buiten

Buiten gaat alles voorbij,
Daar is de straat, die ik soms mis.
Binnen blijft alles zoals het is,
En buiten gaat alles voorbij.

@ Willem Wilmink

Video Arendsmanhuis deel 1

Tip 3: Het Arendsmanhuis

Het persoonlijke huis dat Adrie Arendsman zelf in de woonwijk Roombeek liet bouwen, doopte za na voltooiing ‘het Arendsmanhuis’. Aan de buitenkant is het bescheiden, eenmaal binnen, lijkt het of het huis per verdieping groter en groter wordt. Ook hier zit de verrassing vooral aan de binnenkant.

Op de begane grond is het atelier van Adrie, op de eerste verdieping een eigen tentoonstellingsruimte. Adrie woont privé op de tweede etage en boven haar hoofd is een groot dakterras. De ramen in het trappenhuis zijn versierd met glaskunst, uiteraard ook van Adrie zelf. Als het donker wordt en binnen het licht aangaat, gloeit het trappenhuis als een vuurtoren in Roombeek.

Video Arendsmanhuis deel 2