The American Dream in Assen & Emden

 The American Dream Moring-Sun-1952-©Edward-Hopper-Drents-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Morning Sun (1952) van Edward-Hopper, nu in het Drents Museum.

The American Dream in Assen & Emden

Tijdens de Vakantiebeurs hebben veel bezoekers hun eigen American Dream. Wat velen zich nu niet realiseren is dat die droom op dit moment dichterbij is dan ooit. Teams van het Drents Museum en de Kunsthalle in Emden (Noord-Duitsland) hebben de belangrijkste kunstuitingen van The American Dream voor ons opgehaald. Tot en met 27 mei 2018 kun je lekker dichtbij van de Amerikaanse Droom genieten. Ja, zelfs zonder vermoeiende intercontinentale vlucht, lekker ontspannen met de NS. Happy dreams!

Stukje van de Amerikaanse Droom in Assen

 The-American-Dream-Kunsthalle-Emden-Roberts-Stone-Grand-Central-Terminal-2009-2012
De reis begint op Grand Central terminal (2009-2012) ©Stone Roberts

Dromen waar maken

Hoe leuk is het als je droom uit komt?
De teams van het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle in Emden maken een grote artistieke droom waar. Na jaren van voorbereidingen hebben zij het voor elkaar gekregen. The American Dream is waarheid geworden. Met ruim 200 werken nemen ze ons mee op een gevarieerde ontdekkingsreis door de Amerikaanse kunstgeschiedenis. Het avontuur begint in het Drents Museum in 1945. De wereldvrede is hersteld, kunstenaars barsten van de energie en creativiteit. Het Amerikaanse realisme viert dan hoogtij.

Welke kunstenaars mag je o.a. verwachten?
Alice Neel, Andy Warhol, Edward Hopper, Roy Lichtenstein, Alex Katz, John Moore, Idelle Wber, Stephen Shore en Cindy Sherman.

The American Dream wandeling-door-New-York-in-het-Drents-Museum-foto-Wilma-Lankhorst.

Het begin van de droom…

Deze internationale dubbeltentoonstelling The America Dream in Assen en het Noord-Duitse Emden omvat de periode van 1945 tot 2017. In het Drents Museum ligt de focus op de eerste twintig jaar (1945-1965). Zoals je van dit museum mag verwachten is er weer veel tijd besteed aan een bijzonder expositie ontwerp. Op mini-formaat is hier het zo kenmerkende stratenpatroon van New York nagebouwd. Centraal door de expositie loop je als het ware over Fifth Avenue. Een tijdlijn, videobeelden, tekeningen en geluidsfragmenten nemen je mee terug in de tijd.

Ga op ontdekking door de zijstraten

In de zijstraten hangen de kunstwerken. De vele verschillende werken (schilderijen, beelden en muziek) laten allerlei stijlen uit de kunstgeschiedenis zien: pop art, fotografie, hyperrealisme, zeefdrukken en installaties. De verbindende factor is figuratieve kunst!

The American Dream Peter-Saul__Quak-Quak-Trump-2017-Kunsthalle-EmdenQuak, Qauk Trump (2017 ) ©Peter Saul in Kunsthalle Emden

De geschiedenis van Amerika

Aan de hand van de meer dan 200 kunstwerken in Assen en Emden, loop je als het ware door de naoorlogse Amerikaanse geschiedenis. Je maakt de première mee van het theaterstuk ‘Death of a salesman’(1949) van Arthur Miller, de opkomst van Marilyn Monroe (1950, Elvis Presley (1956) en Chuck Berry (1958). Ook zwarte pagina’s uit de geschiedenis komen aan bod zoals het begin van de Koude Oorlog (1945) de Korea oorlog (1950), de Cubacrisis (1962), de Vietnamoorlog (1964) en de moord op President John F. Kennedy (1963). In Emden gaat het verhaal verder van 1965 tot aan 2017. Het meest recente werk daar is een kleurrijke parodie van Peter Saul op de huidige twitterende Amerikaanse president (Quak Quak, Trump 2017).

Eerlijk gezegd kunnen wij Amerikanen nog veel
leren van deze dubbeltentoonstelling. Zo uitgebreid
is het Amerikaans Realisme in eigen land
nog nooit vertoond.

Citaat Peter Trippi (Amerikaanse kunsthistoricus en project adviseur van The American Dream)
 The-American-Dream-Ethel-Scull-1963-©Andy-Warhol-nu-in-Drents-Museum-Assen-foto-Wilma-Lankhorst
Ethel Scull (1963) ©andy Wahol te zien in Drents Museum Assen.

Dromen worden verbonden

De verhaallijn van deze dubbeltentoonstelling wordt in beide musea op een eigen manier verbonden. In Assen ontdek je de verschillende tussen artistieke uitingen uit de periode 1945-1965. Af en toe, hnagt er als een verbinding met Emden, een werk tussen van recentere datum. Zo ontdekte ik in Assen ‘Meisje op een stoel van George Segal (1970), zeefdrukken van Andy Warhol en een verlaten vrouw (Derelict Woman 1973) van Duane Hanson die normaal haar schuilplek heeft in het Centraal Museum in Utrecht.

 Weerzien met oude bekenden

Na aankomst in Emden, begint het bezoek met een weerzien van ‘oude bekenden’ uit Assen. Hier word je welkom geheten door o.a. Edward Hopper, Diane Arbus en Alex Katz. Daarna loop je door een flitsende video- en muziekgang en begint de periode 1965 – 2017.

 The-American-Dream-zaaloverzicht-Emden-Audrey-Flack-foto-Wilma-Lankhorst
Zaaloverzicht Kunsthalle Emden met enkele werken van Audrey Flack.

Indeling op thema in Emden

De opstelling in Emden wijkt compleet af van het stratenpatroon in Assen. Hier is gekozen voor een indeling op genre. Per thema hangen hier de werken van verschillende kunstenaars uit verschillende periodes gebroederlijk naast elkaar.

 The-American-Dream_Cut-Meringue-1961-©Wyne-Thieband-in-Drents-Museum.
Je ruikt de suiker als je voor deze stukjes meringue staat van Wyne Thieband

Een zonnige middag in Central Park

Zo loop ik van het dagelijks leven in Amerika met beelden van Gordon Parks door naar de Amerikaanse landschappen. Even later ontdek ik de miniatuur stadsgezichten van Dee Shapiro en het prachtige dakraam (Window 2001) van John Moore. Neem de tijd voor de stillevens van o.a. Alice Neel (Black Bottles 1977) en de uitnodigende schaal met stukjes meringue (1961) van Wyne Thieband.

The-American-Dream-Duane_Hanson_Cowboy-with-Hay-1984-1989-Kunsthalle-Emden   The-American-Dream-Duane-Hanson-verlaten-vrouw-1973-coll-Centraal-Museum-Utrecht

Duane Hanson, links de cowboy in Emden, rechets 'gevallen vrouw' in Assen

Bijna aan het einde van de reis in Emden, sta ik oog in oog met de cowboy met hooi (1984-89) van Duane Hanson. Van hem zagen we in Assen de verlaten vrouw in de museale goot. Ik vraag me dan af “welke dromen hadden de cowboy en deze verlaten vrouw?”

The-American-Dream-Amsterdam-Dinner-1980-Ralph-Going-in-Drents-Museum-foto-Wilma-Lankhorst.
Weerzien met Amsterdam Dinner (1980) van Ralph Going

De Amsterdam Diner (1980) Ralph Goings, een mooi weerzien na de tentoonstelling Hyperrealism in de Kunsthal in Rotterdam

The-American-Dream-excursiebus-foto-Wilma-Lankhorst

 

De internationale dubbeltentoonstelling The American Dream kun je nog t/m 27 mei 2018 zien in het Drents Museum en de Kunsthalle in Emden.

 

 American-dream-catalogus-Wbooks

Uitgeverij W-Books heeft samen met beide musea een prachtige catalogus uitgeven. Door de goede achtergrondverhalen en de vele afbeeldingen leest het als een reisjournaal van een prachtige rondreis door de Verenigde (kunst) Staten van Amerika.

TIP: Via #TAD kun je alle droom-nieuws volgen op Social Media.

Visit the American Dream

Speciaal voor deze dubbeltentoonstelling is er een aparte website ontwikkeld waarop je het hele programma kunt zien. Hierop worden o.a. lezingen, familiezondagen, workshops, opa en oma dagen, Amerikaanse kostuumshows, excursies een Drive-In bioscoop aangeboden. Iedereen kan zo op zijn eigen manier deze ontdekkingsreis maken. Mijn voorstel: Dream Big!

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Drents Museum, Kunsthalle Emden, alle bruikleengevers en de genoemde kunstenaars.
Schilderijen om van te smullen- Hyperrealisme Queen-1976-@Audrey-Flack-Kunsthal-Rotterdam-foto-Wilma-Lankhorst.
Queen (1976) van Audrey Flack, als smaakmaker voor het vervolg op #TAD