Hercules van Kassel viert 3e eeuwfeest
Hercules van Kassel viert dit jaar zijn 300ste verjaardag. Wat Mariken is voor Nijmegen en Bartje voor Assen is Hercules voor het Duitse Kassel. De halfgod staat fier op een imposante achthoekige sokkel in Bergpark Wilhelmshöhe. Zijn huis staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit park staat ook Schloss Wilhelmshöhe dat onderdak verschaft aan het Museum van Kassel. Dit museum is vooral bekend om de Schilderijengalerij van oude Meesters. In dit cultuurhuis wordt deze zomer de 300ste verjaardag van Hercules gevierd met een ode van hedendaagse kunstenaars aan deze beroemde halfgod. Zin in een feestje?
TiP
Combineer dan deze zomer een verjaardagsbezoek aan Kassel met dOCUMENTA14.
Wie is Hercules?
Voordat we naar het verjaardagsfeest gaan, frissen we de herinneringen even wat op. In de Griekse mythologie is Hercules, een zoon van de oppergod Zeus, en zijn minnares Alkmene. Hij was een sterfelijke halfgod, met enorme kracht. In zijn wieg wurgde het dappere ventje al twee slangen. Hera, de jaloerse echtgenote van Zeus, was niet zo blij met dit buitenechtelijk kind. Zij zon regelmatig op wraak.
De wraak van Hera
Met zijn vrouw Megara kreeg Hercules drie zonen. Door toedoen van Hera werd Hercules op een dag door een golf van waanzin getroffen. Het gevolg hiervan was dat hij zijn drie kinderen eigenhandig doodde. Om zichzelf te beschermen tegen de wraakzuchtige Hera, trad hij in dienst treedt bij Euristheus, de koning van Tiryns (Mykene). Van deze veldheer krijgt hij twaalf bijzondere, zware opdrachten.
Hercules was ook een van de zogenaamde Argonauten. Onder leiding van Jason hebben deze Argonauten, met hun schip de Argo, allerlei avonturen mee gemaakt en verschillende heldendaden verricht. Veel kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door één of meerdere werken en/of avonturen van Hercules.
l. schets uit 1727 van grottencompolex en Hercules piramide r. portret Landgraaf Carl von Hessen ©collectie Schloss Museum
Hercules nu icoon van Kassel
Vanuit de mythologie maken we nu een sprong naar Kassel. In 1701 gaf de toenmalige landgraaf Carl von Hessen-Kassel de Romeinse architect Guernico de opdracht een grottencomplex met waterbassin op de Karlsberg aan te leggen. Naast deze cascaden wilde de landgraaf ook een achthoekige bouwwerk met daarop een piramide voor een beeld van Hercules. De halfgod Hercules werd gezien als beschermer tegen allerlei vormen van kwaad en narigheid. De verering van de goddelijke Hercules werd in de 6e eeuw door Griekse kolonisten naar Zuid-Italië verspreid.
Afb Hercules van Farnese
Waarna hij ook onderdeel wordt van de Romeinse geschiedenis. Onder de naam Hercules werd hij in de Romeinse mythologie als een god vereerd en aanbeden.
In Kassel is hij sinds 300 jaar één van de iconen van de stad. Reden genoeg om een feestje voor hem te organiseren.
Hercules viert zijn 300ste verjaardag
Als je naar het verjaardagfeestje van Hercules wilt, moet je in Schloss Wilhelmshöhe in het Bergpark zijn. Op de begane grond vind je allerlei informatie en archeologische voorwerpen uit de Griekse geschiedenis. Aangevuld met de restauratie van het Hercules monument in het park. Hier krijg je ook een korte toelichting over het beroemde beeld van de zogenaamde Hercules van (Palazzo) Faranese (1546).
Het echte verjaardagsfeest is op de tweede verdieping. Hedendaagse kunstenaars zijn uitgenodigd om hun visie op de wedergeboorte van Hercules te geven. Het begint op de tweede etage met een begroeting van Hercules (2010) door de Duitse kunstenaar Markus Lüpertz.
Drie x Hercules door Rainer-G.-Mordmüller (2016) © foto's Ute Brunzel.
Na een korte inleiding over Hercules, wie, wat en waarom, breekt de creativiteit los. Johannes Grützke schilderde in 1971 ‘Herkules am Scheideweg’. Een compositie op basis van drie zelfportretten van Grützke. Hier recht tegenover hangt de versie van Harold Metzkes waarin hij ons Herukles laat zien tussen twee vrouwen (1979).
Till Mette Drieluik van de Familie Kulus v.l.n.r. Vrouw - Heer & Hond Kulus (2016) © foto's Ute Brunzel.
De Familie Kulus
Cartoonist Till Mette (1956) laat je kennis maken met de Familie Kulus. Een bijzonder geestig drieluik met links Frau Kulus, in het midden Herr Kulus en rechts Hond Kulus. Alle drie op een achthoekige sokkel.
Hercules als kind (l) en Hercules steelt een appel (r) © Gerhard Glück (2016) foto Ute Brunzel.
Rudi Hurzlmeier heeft een dertiende opdracht aan de heldenwerken van Hercules toegevoegd. Een ploeterende held die de strijd aan gaat tegen de slakken in een bed vol sla.
Ik ontdek nog een vrouwelijke kunstenaar Anna Katharina Hesse. Zij heeft haar variatie gemaakt op de Hercules van Farnese. Haar ‘Jeune jolie Farnese (2012) is een houten beeld van een vrouw die haar rechter arm achter haar rug houdt. Onder de oksel van haar linker arm heeft ze een tas vast geklemd. Ze draagt een korte rok met jasje en lage laarsjes en ze steunt op een koffer. De Hercules van Farnese staat in een soortgelijk houding en steunt op een knuppel met een leeuwenvel.
Het aanbod varieert van verjaardagskaarten tot affiches van Udo Lindenberg uit 2011 met daarop een Hercules die een lekkende Titanic vasthoudt en de tekst: “Keine Paniek auf der TITANIC.
Links: een kleurrijke kaart van Otmar Alt
Ich binn immer bei dir
(ik ben altijd bij je) (2016)
© foto Ute Brunzel
Het verjaardagsfeest Herkules 300, de wedergeboorte van een held is nog tot en met 8 oktober 2017 te beleven in de speciale tentoonstelling in Schloss Wilhelmshöhe in het Bergpark. Dit museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10 tot 17.00 uur en op woensdagavond zelfs tot 20.00 uur. Volwassenen betalen € 6, kinderen t/m 18 jaar zijn gratis. Een audiotour kost € 3 p.p.
#documenta14
In het kader van #documemta14 kun je hier in het Ballhaus de filminstallatie Le fort des fous (2017) van Narimane Mari ervaren. Dagelijks om 11.00 en 14.00 uur wordt dit 140 minuten durende programma aangeboden. Kaarten kun je reserveren via de website van documenta14.
@ tekst & foto’s Schloss Wilhelmshöhe, video #documenta14 Wilma Lankhorst Voor de afbeeldingen van de expositie was ik helaas afhankelijk van het aanbod van de organisatie. @ foto’s expositie Herkules 300, met dank aan Schloss Wilhelmshöhe, Museum Hessen-Kassel en fotograven Bernd Schoelzchen & Ute Brunzel.
De twaalf werken van Hercules
Het doden van de enorme Nemeïsche leeuw; 2. Het doden van de Hydra, de negenkoppige slang; 3. Het vangen van het Erymanthische everzwijn; 4. De jacht op de hinde van Cerynea; 5. Het reinigen van de stal van Augias; 6. Het doden van de Stymphalische vogels; 7. Het vangen van de Kretenzische stier; 8. Het temmen van de mensenetende paarden van Diomedes; 9. Het stelen van de gordel van Hyppolyte; 10. Het stelen van de runderen van Geryon; 11. Het roven van de gouden appels der Hesperiden en 12. Het weghalen van Cerberus uit de Hades (onderwereld).
Amphora met afbeeldingen van Hercules en de Nemeïsche leeuw (540 v. Chr.) collectie Antiek Schloss Wilhelmshöhe
Het totale aanbod van cultuur in Kassel vind je op de site van Kassel Kultur 2017
De Hemelbestormer is de tweede icoon van Kassel.Wilt u meer weten over vakantiemogelijkheden deze zomer in Duitsland-Kassel kijk dan hier. Fijne zomer toegewenst.