Bakstenen in Bremen

Bremen reiscolumn 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERABakstenen in Bremen

Saksen in de trein! Mannen met puntige horens op hun hoofd stappen in Osnabruck op de trein naar Bremen. Altijd als ik denk het carnaval achter me te laten, word ik carnavalesk verrast. Jaren geleden had ik een weekend Athene geboekt om even weg te zijn uit Knotsenburg. En wat doen ze in Athene tijdens carnaval? Ze slaan elkaar met opblaas knuppels om de oren. En niet alleen de Grieken krijgen klappen, ook internationale gasten krijgen hun deel. Vandaag ben ik op weg naar het Noordduitse Bremen en word ik verrast door bijzondere gasten. Ik weet dat Karel de Grote slapeloze nachten had van de Saksen onder leiding van hun leider Widukind. Als ik deze man met horens zie, kan ik me daar iets bij voorstellen.

Roland de neef van Karel
Voor het station in Bremen staat de tram al klaar om me naar mijn hotel te rijden. Ik geef de voorkeur aan een wandeling na viereneenhalf uur treinen. Ik ben nog maar net op weg of ik zie tussen de gebouwen door de wieken van een molen? Een molen hier in de stad? Op de brug bij de Herder Tor zie ik rechts op een kleine heuvel in een stadspark een echte molen van het type Stellingmolen. Met één verschil deze molen heeft een romp met meerdere verdiepingen en lijkt daardoor meer op een miniflatje met wieken.
De bordjes ‘Markt’ volgend sta ik even later op het beroemde marktplein van Bremen. En kijk daar nu, een bijna tien meter hoge Roland, de neef van Karel de Grote. Karel, vadertje Europa, waarvan we vorig jaar massaal zijn 1200ste sterfdag hebben herdacht. Bremen is trots op zijn vrijheid. Volgens de legende door Karel aan hen gegeven. Bremen is een vrije stadstaat en dat willen ze weten ook.

Bakstenen straatje
Schuin achter Roland wijst een blauw bord me de richting op van de Böttcherstrasse. Dit is een uniek straatje in het centrum van Bremen. In deze straat woonden vroeger de kuipers (böttich betekent vat). Mannen die vaten maakten voor het bewaren van wijn, bier en andere  voedingsproducten. Deze gevulde vaten waren de mini containers van de scheepvaart in de Middeleeuwen. In de periode 1926-1930 heeft een zeer rijke koffiekoopman, Ludwig Roselius. Hij heeft de vervallen oude huisjes van de kuipers laten afbreken en vervangen door statige bakstenen gebouwen voorzien van art-deco symbolen.
Alle gebouwen in deze straat zijn van rode bakstenen. Ik krijg er een heel Hollands gevoel bij. De rode bakstenen komen veel voor in Hanzesteden, het gebruik van bakstenen wordt ook wel gezien als symbool van deze machtige handelssteden. In het midden van het straatje hangt tussen twee gevels, hoog in de lucht een carillon dat nog dagelijkse speelt. De klokken zijn niet van metaal, dit klokkenspel is gemaakt van Meissen porselein.
De zondagsrust in de Böttcherstrasse wordt onderbroken door carnavalslieden. Ik loop via de achter ingang mijn hotel in. Mijn eerste dag in Bremen loopt ten einde. Morgen ga ik op zoek naar de Bremer muzikanten.

Wilma Lankhorst met de trein naar Bremen, wordt vervolgd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Emile Bernard op Reis: fragment van het doek Zwei Akte van Emile Bernard – uit de collectie van de Kunsthalle Bremen. – foto Wilma Lankhorst

Radisson Blu biedt kamers met bad, dat is heerlijk relaxen na een reisdag. Morgen weer fit op.