Op wereldreis door eigen land
Altijd al eens een wereldreis willen maken?
Dat kan deze zomer heel gemakkelijk in eigen land!
Het aanbod van tentoonstelling in musea in ons land is deze vakantieperiode erg gevarieerd. Als je even een online zoekmachine gebruikt, stel je in een avond een inspirerende culturele wereldreis samen. Ik ging op expeditie met de trein en ontdekte o.a. Midden-Mongolië, kunst uit Japan, Zuid-Afrika, Canada, zelfs de Stijl op Curaçao en RAVAGE in Arnhem. In Zaandam kwam alles bij elkaar in Streets of the World. Verken deze zomervakantie uiteenlopende culturen van onze wereld in zeven musea. Zin om mee te gaan?
De STIJL in de Tropen in Drachten (1)
We beginnen onze culturele wereldreis in STIJL in Museum Dr8888. Tijdens het jubeljaar van De STIJL worden allerlei facetten van deze nieuwe, revolutionaire kunststroming belicht. Hier in Drachten is een expositie samengesteld rondom projecten die Gerrit Rietveld op het eiland Curaçao heeft uitgevoerd, zoals Villa Stroomzigt. Naast interieurontwerpen van de villa maak je hier kennis met het werk van het kunstenaars echtpaar Lucila en Chris Engels. Chris was zowel huisarts op het eiland als een talentvol beeldenkunstenaar, componist en dichter. Hij was de oprichter van het Curaçaos Museum. Zijn vrouw was zowel kunstenares als lerares. Hun persoonlijke adviseur was Willem Sandberg, toentertijd directeur van het Stedelijk in Amsterdam.
De Stijl en expressionisme in de tropen zijn nog t/m 17 september 2017 te zien in Museum Drachten
Midden-Mongolië ligt in Assen (2)
Altijd al eens naar China gewild? Dat kan deze zomer heel eenvoudig, zonder visum, zonder inentingen en zonder uren lange wachttijden op Schiphol. Midden-Mongolië ligt deze zomer in de Assen. In het Drents Museum maak je kennis met The Great Liao. Een 360 graden foto van het Mongoolse landschap en een speciaal steppen-vloerkleed creëren samen met de vele spiegels een echt reisgevoel. Je waant je tijdens het bezoek, echt even in de Chinees-Mongoolse sfeer.
video
The Great Liao Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië is nog t/m 29 oktober 2017 te zien in het Drents Museum in Assen.
Europa & RAVAGE in Arnhem (3)
Vanuit het hoge Noorden reis ik terug naar Arnhem en ontdek daar een Europese RAVAGE. In Museum Arnhem maak je een reis in retrospectief door het creatieve leven van het Nederlandse kunstenaars duo RAVAGE. Dit staat voor Clemens Rameckers (1949) en Arnold van Geuns (1949). Beiden studeerden in 1972 af aan de modeafdeling van ArtEZ in Arnhem. Direct na hun afstuderen openden zij de eerste Nederlandse Mode Galerie in Arnhem. Daarna vertrokken ze naar Parijs waar ze de wereld kennis lieten maken met hun eigen mode, design en autonome kunst. Alles begint bij de heren met een tekening. In een recensie werd dit duo omschreven als fröbelende kinderen van 67. Ontdek de Europese mode, design en kunst van RAVAGE deze zomer in Arnhem. Ik vond het heel inspirerend!
RAVAGE nog t/m 15 oktober 2017 in Museum Arnhem
Japan in Den Bosch & Leiden (4)
Na Europa wordt het weer tijd voor een Aziatische verrassing. Mijn keuze viel op Japan en dan zijn er deze zomer weer twee opties. Samen met het team van Museum Volkenkunde in Leiden ga je op ontdekkingsreis door COOL JAPAN. Japan staat bekend om haar eeuwenoude tradities, maar is daarnaast ook hip & happening. Je ziet hier wereldberoemde beeldiconen zoals Pokémon, Hello Kitty, Uki en samoerai. Japanners hebben een fascinatie voor robots en wij zijn op onze beurt weer geïnteresseerd in Japanse robots. In Leiden kun je de menselijke robot Pepper ontmoeten.
COOL JAPAN is nog t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden
In het Noordbrabants Museum in Den Bosch staat de schijnwerper op één kunstenares: Chihura Shiota. Tijdens haar klassieke schilderopleiding begon ze haar zoektocht. Het canvas was haar te vlak, ze wilde lijnen trekken in de ruimte. In Den Bosch vult een rode draad bijna een hele zaal. Dit werk, Uncertain Journey, heeft ze ter plekke gemaakt met meer dan 2.000 bollen rode wol en 10.000 nietjes om het web op zijn plaats te houden. Uncertain Journey gaat over de reis van ons leven. We kunnen de eindbestemming van deze reis niet zien. Als je onder het rode web door loopt, is het net of je onder een rood wateroppervlak door loopt. Wie ooit heeft gesnorkeld, zal dit gevoel vast herkennen.
Between the Lines nog t/m 15 oktober 2017 in het Noordbrabants Museum in Den Bosch
Volg de rode draad van Chiharu Shiota
Canada in Wassenaar (5)
Vanuit Den Bosch vervolg ik de culturele wereldreis verder richting de kust. In Museum Voorlinden in Wassenaar betreed je een stukje Canada in de tentoonstelling That’s not me. Kunstenaar Rodney Graham heeft zichzelf herhaaldelijk de vraag gesteld: “Wat zou ik zijn geworden als ik geen kunstenaar was geweest?. In deze zoektocht kroop hij in de huid van een stukadoor, een sous chef, een krantenman, een vuurtorenwachter, antiquair en amateur kunstenaar. Hij bouwde decors en liet zich zelf er in fotograferen. Hij presenteert de foto’s in meer dan mensgrootte lichtbakken. Je blijft kijken, want een ding is zeker: er klopt veel niet als je goed kijkt. Maar wie zie je dan wel?
Wie is Rodney Graham?
That’s not me is nog t/m 17 september 2017 te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar
Zuid-Afrika in Amsterdam (6)
De zesde bestemming op deze ontdekkingsreis is Zuid-Afrika. In het Stedelijk Museum in Amsterdam kun je deze zomer kennis maken met het actiewerk van Zanele Muholi. Ze is een sociaal betrokken fotograaf en noemt zichzelf liever een visueel activist dan een kunstenaar. Ze onderzoekt, verbeeldt én documenteert de identiteit van de zwart LGBTQI (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, questioning (twijfelend) en interseksen) gemeenschap in het Zuid-Afrika van nu. In de eerste zalen zie je een serie zelfportretten, waarin zij zich zelf bevraagd. Net als bij Rodney Graham kom je tot de conclusie “That’s not me.”
Het bijzondere aan het werk van Zanele Muholi vind ik dat zij haar foto’s maakt vanuit een zogenaamde ínsider positie’. Ze is een van hen en komt zo heel dicht bij de mensen die zij portretteert. Naast de krachtige beelden, documenteert zij ook met haar werk. Dit is een extra krachtige dimensie in haar optreden. De beelden in de twee films aan het begin van de expositie spreken boekdelen. Over deze reisbestemming blijf je nog lang nadenken…
Het verhaal van Zanele Muholi
Het veelzijdige werk van Zanele Muholi is nog t/m 15 oktober 2017 te ontdekken in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Alles komt bij elkaar in Zaandam (7)
Alle reisbestemmingen van deze culturele wereldreis langs 7 musea in ons land, komen samen in de tentoonstelling ‘Streets of the World’. Fotograaf Jeroen Swolfs bedacht in een wat aangeschoten bui op een terras dat hij alle hoofdsteden van de wereld zou bezoeken en overal een foto zou maken. Na zeven jaar is zijn plan voltooid. 195 foto’s van evenzoveel hoofdsteden, gebundeld in een vuistdik fotoverslag ‘Streets of the World’. Op het Hembrugterrein in Zaandam is een ideale locatie gevonden om een selectie van zijn foto’s met ons te delen in het Streets of the World Photo Museum
In huidige tijd lijkt het dat we steeds meer aandacht besteden aan het uitvergroten van de verschillen tussen mensen. Jeroen wil ons de overeenkomsten laten zien tussen verschillende mensen, landen en culturen. Het resultaat is een beeldverhaal over hoop en verbondenheid.
“Om wat we delen via foto’s zichtbaar te maken, heb ik alle foto’s ze op dezelfde manier gemaakt. Ik heb overal dezelfde camera instelling gebruikt en alle situaties vanuit dezelfde hoogte vast gelegd”, aldus Swolfs.
Het resultaat is verbluffend. Hier in Zaandam zijn de beelden groot: twee bij vier meter. Daardoor heb je het idee dat je zelf op straat, op de markt, of op de kermis tussen de mensen staat.
Streets of the World kun je nog zien t/m 1 april 2018 in Zaandam.
Op de expositie website kun je per werelddeel zien waar Jeroen zijn foto’s heeft gemaakt.
Vakantie voorpret? bekijk deze video
© tekst, diverse You Tube video’s en foto’s Wilma Lankhorst © gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en kunstenaars. © afbeeldingen uit het boek Streets of the World Jeroen Swolfs
Ik wens je een mooie zomer!