Amy Winehouse in Amsterdam
Na de grote Bowie-tentoonstelling in Groningen is het podium nu voor Amy Winehouse in Amsterdam. De originele tentoonstelling ‘Amy Winehouse: A family portrait’, is een samenwerking tussen het Jewish Museum in Londen en Amy’s broer Alex. Zowel Amy als Bowie zijn in Londen geboren en beide artiesten waren meer dan zangers/muzikanten. Hun kledingkeuzes inspireerden menige fan. Beiden waren tijdens hun leven verslaafd aan drugs. Bowie kon zich hiervan bevrijden, het leidde bij Amy helaas tot haar zelfgekozen dood. Aan het begin van de tentoonstelling lokt Amy’s herkenbare stemgeluid je een Pop-up concert zaal in. Haar verhaal eindigt met twee lege vogelkooien.
Joodse wortels
Amy Winehouse is op 14 september 1983 geboren in Londen. Ze heeft Joodse familiewortels. Hier in de tentoonstelling vind je dat terug in de familiestamboom, de kleine menora en het Joodse kookboek dat broer Alex haar in 2002 als verjaardagscadeau heeft gegeven. Op een handgeschreven kaartje geeft Alex haar het advies dat wanneer ze het niet meer weet ze pagina 75 moet opslaan. Daar staat het antwoord op de vraag: Hoe maak ik Joodse kippensoep. Naast een koffer vol familiefoto’s zie ik hier een schoolfoto en de blauwe trui van haar schooluniform.
foto: Amy Winehouse als tiener op het balkon bij haar oma © Jewish Museum
Ik droom ervan…
Als jong meisje droomt Amy er al van om beroemd te worden. Op de wanden staan verschillende citaten van haar uit het opstel dat zij heeft geschreven voor haar toelatingsexamen voor de Sylvia Theater School.
foto links: Amy Winehouse blauwe cocktal jurk ontwerp Luella Bartley collectie Jewish Museum London
Een tekst die diepe indruk op me maakt is:
”Ik droom ervan om heel beroemd te worden, om op het podium te werken. Ik wil dat mensen mijn stem horen en hun zorgen voor vijf minuten vergeten”.
Ik denk dat die wens zeker is uitgekomen want haar muziek wordt ook nu nog door alle generaties veel gedraaid. Ik vind het wel jammer dat ze zelf haar zorgen niet kon vergeten bij het componeren en ten gehore brengen van haar bijzondere liedjes.
Back to black
In het laatste deel van de expositie zien wie Amy zoals het grote publiek haar kende: de singer-songwriter die menige prijs won voor haar muziek. Meer dan levensgrote foto’s en een blauwe glitter jurkje met naaldhakken vormen de opmaat naar het einde. Na een gouden Grammy resten ons twee lege vogelkooien. Op 23 juli 2011 stapte la Winehouse uit het leven.
Het laatste lied dat Amy voor me zingt is: ‘Back to Black. Een 4.15 minuten durende muziekvideo van een optreden in Ierland is de laatste glimp die ik van haar opvang. Aan de muur hangen blauwe Post it memo’s waarop bezoekers hun persoonlijke herinnering aan la Winehouse hebben verwoord: Best singer ever!
Mijn ervaringen
Het is een relatief kleine tentoonstelling die je een interessant beeld geeft in de jonge jaren van Amy. De tijd vóór de mediagekte. Je ziet een deel van haar vinyl- en CD collectie. Volgens Alex heeft ze het merendeel van hem ’gestolen’. Ik vind het leuk om meer te lezen en te zien van haar voorliefde voor de muziek van de zestiger jaren en kleding van de vijftiger jaren uit de vorige eeuw.
Een carrière in het theater is het niet geworden, of het moet haar aansluiting zijn bij de 27 Club. De persoonlijke teksten van haar broer Alex maken deze tentoonstelling erg intiem.
Amy Winehouse: A Family Portrait is nog tot 4 september 2016 te zien en te horen in het Joods Historisch Museum in Amsterdam . Gratis met de Museum- en Rembrandtkaart.
Het Joods Historisch Museum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Hiertoe behoren ook het JHM Kindermuseum, De Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg.
© tekst Wilma Lankhorst © foto’s met dank aan Joods Historisch Museum Amsterdam & Jewish Museum London
- Popcollege op zondag 19 juni 2016 om 13.30 door muziekliefhebber Leo Blokhuis
- Film – Zondag 3 juli 2016 om 14.30 The day she came to dingle (2012)
De film laat niet alleen Amy zelf zien, maar ook de muzikale genieën die haar geïnspireerd hebben om haar eigen jazz/pop stijl te kunnen ontwikkelen. Engelstalige film (gen ondertiteling) duurt 65 minuten.
Gratis deelname voor jongeren met hun ouders op vertoon van je entreebewijs JHM
Aanmelden hiervoor is verplicht via evenementen@jhm.nl
foto boven: Amy Winehouse poseert in haar huis in Camden London voor fotograaf Mark Okoh ©