Categoriearchief: Uncategorized

Berlijnse Muur van licht

lichtgrens_5In het weekend van 8 en 9 november 2014 herdenken we dat de Muur 25 jaar geleden open ging. Mensen konden weer vrij van Oost naar West reizen. Snel na de val van de Muur zijn de Berlijners begonnen met het slopen van deze gehate betonnen scheiding tussen familie en vrienden. Op veel plaatsen in de stad is de Muur totaal verdwenen waardoor bezoekers (en bewoners) vaak geen idee meer hebben waar die Muur nu eigenlijk liep. Op 8 en 9 november a.s. wordt nog eenmaal een Muur opgetrokken in Berlijn. Dit maal een muur van licht! 12 kilometer licht herdenking door de stad. Ik kan  bijna niet wachten…! Hier alvast een beknopte vooruitblik

lichtgrens_2

Daar wil je toch bij zijn?!
Op de beurs ITB zag ik de trailer en ik wist direct: Hier wil ik bij zijn. Over een afstand van 12 kilometer worden ruim 8.000 ballonen met licht in het spoor van de muur opgesteld. Dit jaar wordt er op allerlei locaties en momenten in Berlijn aandacht besteed aan de val van de muur 25 jaar geleden. Het hoogtepunt van deze herdenking wordt ‘de lichtgrens’ een kunstinstallatie die op 8 en 9 november Berlijn extra licht. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een speciale website waarop je straks alles kunt lezen over deze grens van licht. Blijf ons lichtspoor volgen …

lichtgrens_1

 foto’s met dank aan © Kukturprojekte Berlin 2014

Ferry naar Newcastle

Schipper mag ik over varen?
Heerlijk, de koffer inpakken zonder op de kilo’s te letten. Als ik voor het vliegtuig kies , ga ik niet meer zo onbevangen op reis als enkele jaren geleden. Bij het inpakken van mijn koffer moet ik op de kilo’s letten. Dit wordt tijdens weg de reis steeds erger. Nee, dat boek kan ik niet kopen want dan heb ik straks overgewicht. Nee, die fijne wandelschoenen kan ik niet aanschaffen want er is geen plaats meer in de koffer. Neem de ferry en het blije, spontane gevoel van ‘ ik ga op vakantie en ik neem mee’ komt spontaan terug. Herinneringen aan mooie reisjes vullen mijn hoofd. Blij pak ik een extra paar schoenen in, je weet het maar nooit. Dat ik uiteindelijk al die extra kilo’s zelf mee moet zeulen is mijn ding.

01_bus dfds amsIn de voetbalbus
Recht tegenover het Centraal Station in Amsterdam, voor de deur van het Victoria hotel is de verzamelplaats voor de bus van DFDS/Brouwers Reizen. Als even later de dubbeldekker in parkeert klonteren passagiers samen voor de deur. Mijn reisgenootjes zijn er nog niet en zo rijden we even later met een andere bus, de Ajax voetbalbus,  naar IJmuiden. Het is een rit van een kleine dertig minuten (bij boeking even opgeven). Voor € zeven reis je op een ontspannen manier naar de Felison Terminal waar de ferry ligt afgemeerd.

02_ijmuiden vuurtoren stKoffer en trappen
Na een ‘welcome on board’ zoek ik naar de lift die me naar dek vijf brengt. Helaas, de liften gaan niet naar het deel van dek vijf waar mijn hut ligt. Ik kan tot zes en daarna mag ik mijn (zware) koffer via twee trappen naar dek vijf. Nog een lange gang te gaan en dan zie ik dat de een na laatste hut mijn plekje is voor deze nacht. Terwijl ik de koffer deels uitpak, maak ik via de muren al onbedoeld kennis met de buren. Onvervalste Engelse humor en hard pratende mannen. Met hoeveel zouden ze zijn?

01_kaart vertrek ijmuiden 01_kaart brug ijmuidenDe rust op de brug
We zijn uitgenodigd voor een bezoekje aan de brug. Hoe druk het in de gangen en in de openbare ruimtes is met joelende schoolkinderen, zo sereen is de rust op de brug. We worden ontvangen door de Deense kapitein en tweede officier. De kaart met de route ligt klaar, de radarschermen staan ingesteld. De winter van 2013-2014 was voor ons op het vaste land een zachte winter, geen sneeuw geen ijzel. Voor de veerboten was het een zeer onrustige winter met regelmatig storm en harde windstoten. De kapitein stelt ons gerust, voor ons ligt een meteorologisch rustige nacht.

03_dfds schip zijkant stNegen dekken verkennen
Na het brugbezoek halen we een frisse neus aan dek. De ondergaande zon verspreidt een prachtig diffuus licht. Mijn smart phone vult zich met snel met foto’s. Negen dekken vragen om verkenning. Het aanbod varieert van enkele winkels, diverse restaurants tot een speeltafel met enkele gokautomaten en een filmzaal waar tijdens de overtocht maar liefst zeven films worden vertoond. Ik zie ook een kantoortje van Orca. In deze ruimte kun je van alles lezen over het  leven van de walvissen en dolfijnen. Ook laten ze zien wat voor troep we met z’n allen in de zee dumpen.
Ik vraag me af waar ik die walvissen en dolfijnen dan kan gaan kijken. Ook Remco stelt zichzelf die vraag, We komen er niet uit want de aanwezige kaart laat alleen een deel van de noordoostkust van Engeland zien. Volgens ons leven deze dieren hier  niet.

02 dfds anti pastiItaliaans eten op zee
We sluiten de eerste dag op zee af met een diner in het ‘Latitude Italian Restaurant’. De anti pasti op een lei tegel geserveerd, smaakt prima. De gnocchi die daarop volgt kan mij niet echt bekoren. ik vind gnocchi niet het meest smaakvolle gerecht uit de Italiaanse keuken. Mijn tafelgenoten laten het zich wel goed smaken. Een malse rollade met heerlijke tomaten tapanade smaakt prima. Ik geniet van de tijd die je hier hebt om ouderwets te tafelen. Je kunt toch nergens anders heen…. jawel, naar de film! Dat is voor mij deze avond geen optie. De King en kapitein varen rustig over de Noordzee, in Latitude wordt de stemming steeds vrolijker. Een ontspannen begin van de verkenningsreis naar Newcastle. Daar wacht een congres, maar nu nog even niet. Als ik tegen middernacht mijn hut op zoek, hoor ik al waar ik moet zijn. De buren zijn nog wakker. Ach, laat ik me even voorstellen want wie weet doet een goede buur wonderen. En zo pakt het ook uit. Ik stel me voor als de buurvrouw en geef aan dat ik nu graag een paar uur wil slapen. Als ik even later mijn hut in loop, hoor ik het geluid van vallende opklapbedden en daarna is het stil. Thank you guys!

06_newcastle kaartGewekt in drie talen
Om acht uur klinkt na een kort muziekje een ‘ goede morgen’ in drie talen. De King meert om 10.30 Nederlandse tijd aan in Newcastle. We hebben nog even. Na het ontbijtbuffet in het 7Seas restaurant zegt Lenneke dat we nog even terug gaan naar de brug. De kapitein wil ons graag het invaren op een mooie plek laten zien. En zo staan we voor de tweede keer tijdens deze overtocht op de brug. Ik vraag hem welke nationaliteiten de bemanning op de brug heeft. Hij is Deens, woont in Zweden, de tweede officier is ook Deens, Kamiel komt uit Polen en er is een assistent uit de Filepijnen. In totaal telt de bemanning veertien verschillende nationaliteiten. Ik wil ook graag weten hoe het met de walvissen zit in de Noordzee. De kapitein zegt dat hij dagelijks walvissen spot tijdens de overtocht. Zowel Remco als ik zijn verrast.

07_vlaggen NL-UK 06_kapitein 05-dfds logboek

Praktische informatie:
DFDS Seaways vaart dagelijks van IJmuiden naar Newcastle en terug.
Tranfers:
Vanaf Amsterdam CS rijdt een shuttlebus naar de Felison Terminal. Prijs Euro 6, opgeven bij boeking anders € 10 voor enkele reis. In Newcastle staan dubbeldekkerbussen klaar voor de transfer naar het centrum. Je kunt hier ook de Metro nemen. Eindpunt in Newcastle Central Station. Hier stap je ook weer op voor de shuttle/metro die je terugbrengt naar de haven.
Maaltijden aan boord:
Als je bij boeking je ontbijt en/of diner boekt, bespaar je 15% op de prijzen aan boord.
WiFi aan boord:
Gratis op Princess Seaways (dek 7 Bake ’n Coffee) en € 10 in de ‘Quiet WiFi Lounge’ voor 16 uur op King Seaways
Stopcontacten:
Nederlandse stopcontacten op de Princess en Uk stopcontacten op de King
Zie voor tijden, prijzen, aanbiedingen en voorwaarden de website van DFDS Seasways
 
Overtocht met dank aan DFDS Seaways

10_walviskaartOp de terugreis zie ik een kaart waarop staat dat in Noordzee en rondom Engeland maar liefst 23 verschillende soorten walvissen en dolfijnen voorkomen. Hier kun je er meer over lezen.

De groeten van Joep

Joep 7 winkelpuiAls je in Breda woont dat weet waarschijnlijk wie Joep uit de Boschstraat is. Ik ben op hem geattendeerd door Soren Kaplan, een van de internationale docenten aan de Imagineering Academy in Breda. Joep hanteert als tientallen jaren een zeer eenvoudig en zeer effectieve marketingbeleid. Als je voor het eerst zijn drogisterij bezoekt en een praatje met hem aangaat, deelt hij geluk met je. Je gaat daarna met een lach op je gezicht de winkel uit en ook nog eens twee cent rijker.

Joeop naam op vloerEen bijzondere ontmoeting
Ik was in Breda met het idee het MoTi te bezoeken. Toen ik de Boschstraat in fietste dacht aan het verhaal dat Soren ons vier jaar geleden vertelde tijdens een college over ‘transformatie’. Hij liet een dia zien van de voorpui van een drogisterij en vertelde erbij dat het in Breda was. De Joep in mijn masterjaar herkende de winkel direct en riep, ‘dat is de winkel van drop van Joep’ aan de Boschstraat. Soren vertelde over de bijzondere ontmoeting met de hoog bejaarde ondernemer Joep. Een van de mooiste herinneringen was de cent die hij van Joep kreeg, voor Soren het beste besteedde marketingbudget dat je maar kunt bedenken. Door die cent bleef hij altijd aan Joep denken. En steeds als hij weer naar Breda komt, brengt hij een bezoek aan drogisterij ‘De blauwe winkel’.

Joep_1Geluk deel je
Voor ik het MoTi in loop, ga ik op zoek naar De Blauwe Winkel. Die tref ik aan op nr 82-84 in de Boschstraat. De linker etalage ligt vol spreuken, foto’s en dierbare herinneringen van Joep. In de kleine rechter etalage liggen drogisterij artikelen die je nergens meer kunt kopen, een soort mini-museum. Als ik de deur open, zie ik groot op de vloer voor me de letters ‘JOEP’. Zelf komt hij van achteruit de winkel naar me toe. Ik zie de mooie glazen dropflessen en koop lekkere ouderwetse honingdrop. Nadat ik al mijn inkopen bijeen heb, raken we aan de praat. Joep, ik mag geen mijnheer zeggen, neemt me mee naar een tafel achter in de winkel en daar staat een kist met allemaal kleine zakjes drop. Als extraatje mag iedere klant een mini zakje dropjes uitkiezen. Ik zie de originele groene grutjes en mijn keuze is bepaald. Dan komt Joep met een tweede kistje. Dit is het kistje met de beroemde centen waarover Soren het had. Joep vraagt naar mijn geboortejaar en even later heb ik een cent uit 1960 in mijn handen. Daarna vraagt hij naar het geboortejaar van mijn partner en geeft me een zakje met een tweede cent. Als hij me deze cent aanreikt, zegt hij: ‘geluk geef je niet, geluk deel je’.

joep 2 dropdoosHeb jij nog centen voor Joep?
Voor ik ga, vraag ik Joep of hij nog centen nodig heeft voor zijn centendoos. Hij kijkt me aan en begint te lachen ‘ja, centen zijn altijd welkom, zeker als het exemplaren zijn van voor 1948’. Dat laatste kan ik hem niet beloven, ik zeg hem toe dat ik een oproep op mijn blog zal plaatsen voor centen voor Joep. Zeg nu zelf ‘geluk geef je niet, geluk deel je ’.

OPROEP
Heb je nog centen in een kaart-pot of spaarvarken? Stuur ze naar Drogisterij De Blauwe Winkel, Boschstraat 82-84, 4811 GJ BREDA en deel je geluk met Joep. Alvast bedankt!