Summer in the City: 4daagse stad Nijmegen

SUMMER IN THE CITY!!

Nijmegen-Summer-Capital-foto-Wilma-Lankhorst

In de blogserie ‘Summer in the City ‘neem ik je iedere week mee naar aan andere stad. Ik deel zeven tips met je voor een bezoek aan deze stad. Deze suggesties variëren van musea en street-art tot culinair, actief en/of leuke leestips. Nijmegen bijt het spits af.

Summer_in_the_City_Nijmegen_street-art_Jozefhof_Remco_en_Naamlooz_foto-Wilma-Lankhorst

Summer in the City: Nijmegen

Nijmegen noemt zich zelf sinds enkele jaren met trots De Zomerhoofdstad van Nederland. Summer Capital Nijmegen bruist terwijl het leven in andere steden stil valt tijdens de traditionele zomervakantie. Het centrum van de actie is de vierdaagse week. Maar ook daarvoor én daarna is er in Nijmegen van alles te doen. Als lokale kenner neem ik je graag me door de Oudste stad van ons land en deel ik zeven tips met je. Maak kans op een gratis exemplaar van de klassieker ‘Mariken van Nieumeghen’.

 Summer_in_the_City_Nijmegen_street-art_Hertogstraat_Remco_en_Naamlooz_foto-Wilma-Lankhorst
Welkom in de Hertogstraat ©RemcoW.Vissers en @Naamlooz

 Tip 1: Street Art & Graffiti

Verschillende street-art en graffiti kunstenaars geven Nijmegen steeds meer kleur. Op de zogenaamde Wall of Fame bij de Vasim kunnen graffitischrijvers zich volledig uit leven. Ook het industriële Honig-terrein trekt creatieve geesten aan. Nieuw street-art werk vind je o.a. in de Hertogstraat. Hier hebben Remco Vissers en Naamlooz, op uitnodiging van de ondernemers, de straat eens flink wat kleur gegeven. De grote blikvangers hier zijn de twee gevels van Incredible. Een groot, trots hert dat in mijn belevingswereld, terug gaat naar het moment dat duurzaam Nijmegen het Groene Hert als symbool had.

Video Hertogstraat

Summer_in_The_City_2018-De-Basis-het-oude-Roosje-foto-Wilma-Lankhorst.
Bouw mee aan muziektempel De Basis

Tip 2: Bouw mee aan De Basis

Door het roemrijke muziekfort ‘Doornroosje’ nu liefkozend het oude-Roosje genoemd, waait een nieuwe wind. Muziektalent van De Staat tot aankomende bandjes hebben een droom om in het oude-Roosje een nieuwe muzikale broedplaats te creëren. Bij de plannen voor De Basis moet je denken aan een ontmoetingsplek voor lokale, nationale en internationale muziekhelden. Een plek met repetitieruimtes, opnamestudio’s, een (muziek)café en verschillende kantoren voor verschillende muziekondernemers.

 Summer_in_the_City_Nijmegen_aandeel-in-De-Basis-met-Torre-Florim_van-De-Staat
Als buurtbewoners voegden we de daad bij het woord: een aandeel in De Basis.

Neem een aandeel in De Basis

Om deze droom waar te maken, zijn de initiatiefnemers op zoek naar fans die een (financieel) steentje willen bijdragen. Op een van de opendagen in juni heb ik een aandeel in de Basis gekocht en ik vind het erg leuk om dit idee met je te delen. Wil jij ook muziekgeschiedenis schrijven? Lees dan hier verder.

Ambassadeurs van De Basis

Graag noem ik enkele namen van ambassadeurs van de Basis zodat je zelf kunt beoordelen of dit wat voor je is: Eric Corton, Frank Boeijen, de Staat, Norman Bonink (drummer van BlØf), de dames van Clean Pete en nog vele anderen.

 Summer_in_the_City_daagse_Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst.
Summer in teh City bij de Kaaij op het Waalstrand

Tip 3: Vierdaagse feesten

Het festival De Vierdaagsefeesten is het grootste gratis festival van ons land. Zeven dagen feest en plezier met een ongekend aanbod aan artiesten die hun muziek en theaterprogramma’s presenteren. De grote namen treden op in het muziekpodium op de Waalkade. Overal in de stad en op het Lentse eiland zijn unieke parels te bezoeken.
Hier mijn tips: Als je van Jazz, Funk en Soul houdt is Otis Park in het feeërieke Kronenburger Park de plek waar je moet zijn. Gooi je de beentjes graag los en heb je soepele heupen dat is het Cubaanse feest bij Hennis Latin Stage een aanrader.

Zicht-op-Nijmegen-vanaf-Lent-foto-Wilma-Lankhorst
Genieten van de Vierdaagse feesten op het Eiland

Als je even uit de drukte wilt is het Oerol-achtige festival op het Eiland een fijne plek. Hier vind je het hele programma aanbod.

Met een prachtig uitzicht op Nijmegen ontdek je hier theater, muziek en lezingen. Hier kun je heerlijk pootje paden, zandkastelen bouwen & chillen.

blog-intro-street-art_header_Honig-complex-Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst

Ontdek de Honig

Op de zuidelijke oever van de Waal, ligt net buiten het feestgedruis het oude Honing-complex. Hier kun je lokaal bier proeven bij Brouwerij Oersoep,  culinaire genieten bij de Meesterproef of de beste koffie in Nijmegen drink je bij First things First. Ook op dit complex vind je allerlei variaties van street-art- en graffiti zoals de afbeelding met de beer.

Nijmegen_De_Bastei-Waalzijde-noordgevel-foto-©-Mertens-Bouw
De Bastei vanaf de Waalzijde foto ©Mertens Bouw

Tip 4: De Bastei 

In mei is het nieuwste museum van Nijmegen geopend: De Bastei. Maar de Bastei is meer dan een museum het is ook centrum voor natuurhistorie. De collectie van het voormalige Natuurmuseum is nu ondergebracht in een multifunctioneel gebouw met o.a. een bezoekerscentrum. Binnen kun je van alles leren over de natuur, buiten kun je het zelf allemaal beleven, ruiken en voelen.

 Nijmegen_De_Bastei_doorsnede-gebouwHet jongste museum van Nijmegen, laat de oudste sporen van bewoning zien. Vanuit de glazen hangkamer op de tweede verdieping wordt de verbinding met de omgeving gelegd. Vanuit deze glazen box en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de Waal, de kade, de Spiegelwaal en de vele Waalstrandjes. Ook fijn om te weten, binnen is het heerlijk koel, ook als het buiten 30˚C is.

Nijmegen_de_Bastei_nijmeegsemeestersNijmeegse Meesters

Op de 2e verdieping kun je de verhalen zien en beluisteren van Nijmeegse Meesters. Twaalf bekende inwoners van de Oudste stad van ons land delen hun persoonlijke ervaringen met je. Van Burgemeester Bruls tot kunstenaars, schippers en wetenschappers. Ze geven allemaal hun persoonlijke visie op de stad, de rivier en de natuur.

 Nijmegen_De_Bastei_2018_pep8996opening_bastei.De expositie Nijmeegse Meesters is nog t/m 2 september te zien in het centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei.

 

Een bezoek aan De Bastei is gratis voor mensen met een Museumkaart.

 

Summer in the City Gilde_Valkhof_museum

 Tip 5: 99+1 in Museum Het Valkhof

Aan de grens van het Museumplein ligt Museum het Valkhof. Naast een schat aan Romeinse kunst presenteert dit museum regelmatig exposities van hedendaagse en moderne kunst. Voor de tentoonstelling 99+ 1 heeft componist, pianist en beeldend kunstenaar Nico Huijbregts. Volgens Huijbregts werken er in Nijmegen en de regio een kleine 400 kunstenaars, verborgen in hun ateliers. Hij deed een oproep voor zijn plan om een boek te maken van dit creatieve talent. Uit alle reacties heeft Huijbregts 99 kunstwerken geselecteerd. Fotograaf Inge Hondebrink heeft van alle geselecteerde artiesten een portret gemaakt. Nico schreef er de teksten bij en Pascale Companjen maakte er een mooi boek van. Het boek zelf is zo het honderdste kunstwerk.

De tentoonstelling 99+1 is t/m 16 september 2018 te zien in Museum Het Valkhof.

Tip 6: Afrika Museum – Afrotopia

Met de tentoonstelling AFROTOPIA heeft het Afrika Museum in Berg en Dal een wereldprimeur in huis gehaald. In Mali wordt sinds 1994 met grote regelmaat de Pan Afrikaanse fotobiënnale gehouden. Voor het eerst is nu de hele expositie in het buitenland te zien. Je ontdekt hier Afrika door de ogen van de Afrikaanse inwoners. En ik durf best te beweren dat je hier een heel ander, een heel verfrissend Afrika leert kennen. Ontdek deze zomer Afrika door de ogen (lens) van de Afrikaanse bewoners. Laat je verrassen én inspireren door hun Afrikaanse Utopia.

 Nijmegen_Piersonstraat-foto-Wilma-Lankhorst Nijmegen_Piersonstraat-foto-Wilma-Lankhorst-

Tip 7: Gekraakt, de nieuwste 4daagse

Rudy Dek heeft al 10 Vierdaagse Thrillers op zijn naam staan. Met Gekraakt presenteert hij op 4 juli zijn elfde geesteskind. Vierdaagse loper en oud buschauffeur Rogier Hoofs leidt een tweede leven als Nijmeegse stadsdectective. Alle verhalen die Dek in deze serie schrijft zijn gebaseerd op een historische feit uit de Nijmeegse geschiedenis. In Gekraakt zijn dat de Piersonrellen uit 1981. Rogier was tijdens deze rellen een puberende scholier van 15 en hij was ook betrokken bij de strijd van de krakers tegen de parkeergarage.

Nijmegen_Zieglerhof_Piersonstraat-foto-Wilma-Lankhorst-
Beeld op Zieglerhof, ter herinnering aan rellen in de Piersonstraat februari 1981

Rogier Hoofs detective tegen wil en dank

Het prive leven van Rogier loopt steeds als een rode draad door zijn speurtochten. In één van de vorige verhalen ontdekte hij het bestaan van zijn biologische vader. Terwijl senior op sterven ligt, graaft Rogier steeds dieper in het verleden van de stad én in zijn eigen geschiedenis. In Café de Plak komen steeds meer herinneringen boven. Ieder hoofdstuk heeft de titel van een pop-hit uit de jaren 80. Pas op eenmaal begonnen, blijf je lezen!

 Nijmegen_Rudy-Dek_cover-GekraaktGekraakt! – Rudy Dek
QV Uitgeverij (Nijmegen)
320 pagina’s
ISBN 9789492435095
Prijs € 14,95

 

Summer in the City_Street-Art-Nijmegen-Waalbanddijk-colectief-Verfbaar-foto-Wilma-Lankhorst

Krijg al zin in Nijmegen?

Wil je meer ewten over de mogelijkheden voor een bezoek aan Nijmegen, lees dan hier verder.
In 2018 vieren we ook het Mariken-jaar in Nijmegen. Het is nu vijf eeuwen geleden dat Mariken van Nieumeghen aan haar (duivelse) avontuur begon.

Summer in the City I hou van Nijmegen

Maak kans op een gratis boek Mariken van Nieumeghen.

Wat moet je daar voor doen?

  • Laat in een korte reactie onder aan dit artikel weten, wat je het meest aanspreekt in Nijmegen.
  • ‘Like’ daarna mijn Facebook-pagina en deel dit bericht met je volgers.

Vóór 15 augustus 2018 hoor je dan of je een van de drie gratis boeken hebt gewonnen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd, de voucher is niet inwisselbaar tegen contant geld.

 Green-capital-wolk-Nijmegen-jpg.
Green Capital Wolk Nijmegen 2018

Daarnaast is Nijmegen in 2018 uitgekozen tot European Green Capital. Allerlei initiatieven zijn én worden nog steeds ontwikkeld om van de Oudste stad van ons land ook de Groenste stad te maken. In het speciale Bezoekerspaviljoen op het Kelfkensbos kun je terecht voor inspiratie, Groene Routes en informatie over allerlei (groene) evenementen en de Green Capital Challenges.

 Nijmegen_B&B_St.Anna_Van_Gogh_kamer-foto-Wilma-Lankhorst.
Heerlijk genieten in de Van Gogh kamer met privé balkon.

Een van de meest duurzame accommodaties in Nijmegen is B&B St. Anna aan de St Annastraat (Via Gladiola). Een perfect uitgangslocatie om de stad, de omgeving én muziektempel De Basis te bezoeken. Wij sliepen in een ruime, schone kamer met prive badkamer. Het brood wordt in huis gebakken, de jam zelf gemaakt van regionaal, seizoens fruit. De overheerlijke kaas komt van de biologische kaasboerderij Ravenswaard.  In de keuken van de B&B heeft street art kunstenaar Remco W.Vissers een prachtige muurschildering en gedicht van een imker gezet.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst

.