Summer in the city ontdek Doetinchem

Doetinchem Summer_in_the_City_bloemen © foto Wilma_Lankhorst
Doetinchem, volop bloemen in de stad © foto Wilma Lankhorst.

Komend weekend barst de zomervakantie los in het Oosten (en midden) van ons land. We beginnen ons zomerse avontuur dit jaar dichtbij huis. Summer in the city maakt onder andere een poëzierondje rondom de Catharinakerk in Doetinchem. Vijftien gedichten van nationale dichters bezorgen je een Zen-moment in het centrum van de stad. Maar er is meer te doen. Wat weet jij van ‘suppen’? Lees het hier. Ik wens je een mooie zomer en zorg goed voor elkaar.

Doetinchem poëzierondje_in_Doetinchem collage © foto Wilma_Lankhorst
Poëzierondje om de kerk in Doetinchem © foto Wilma Lankhorst.

Beeldend kunstenaar Theo van Koot (1954-2015) was de man achter het poëzieproject in Doetinchem. 

“Straatpoëzie is poëzie die in schriftelijke vorm is aangebracht in de openbare ruimte.
Dit betekent dat de tekst dag en nacht gratis bereikbaar moet zijn.”

Definitie van de website straatpoëzie

 

Doetinchem Summer_in_the_City_ terrassen simonsplein_ Catharinakerk © foto Wilma_Lankhorst
Doetinchem, terrassen op het Simonsplein © foto Wilma Lankhorst.

Poëzierondje om de kerk

Ik ken de Catharinakerk in Doetinchem vanwege het carillon en de maandelijkse boekenverkoop. Vreemd genoeg zijn me de gedichten aan de lantarenpalen rondom de kerk nooit opgevallen. Blijkbaar zijn er sinds de corona pandemie steeds andere dingen die mijn oog opvangen. Zoals het gedicht ‘Mijn Vrouw’ van stadsdichter Eddy Buiting.  Buiting schreef deze dichtregels ter ere van de onthulling van de virtuele beklimming van de kerktoren (november 2020). Dit gedicht was aan een lantarenpaal bevestigd en toen ik naar beneden keek, ontdekte ik op eens de tekst ‘Geloof, hoop en liefde’ van Liselore Gerritsen (1937-2020).  Terwijl ik geniet van een poëzierondje om de Catharinakerk,  speelt de organist voluit op het carillon.

Doetinchem_Summer_In_the_City_Liselore_Gerritsen © foto Wilma_Lankhorst
Gedicht van Liselore Gerritsen © foto Wilma Lankhorst.

Geloof, hoop & liefde

Liselore Gerritsen zag in 1937 het levenslicht in het Achterhoekse Wichmond. Na de middelbare school vertrok ze voor een vervolgstudie naar Leiden. Twee Leidse medestudenten, Paul van Vliet en Floor Kist nodigden haar uit om lid te worden van het Leids Studenten Cabaret, dat zij hadden opgezet. Nadat ze met Paul van Vliet is getrouwd, heeft ze met hem en enkele collega’s Cabaretgroep PePijn (1964-1970) opgezet. Samen trokken ze zes jaar langs theaters in binnen en buitenland. Naast zangeres en schrijfster was Gerritsen ook dichteres.

Doetinchem Summer_in_the_city_Simon_Vinkenoog © foto Wilma_Lankhorst
Gedicht van Simon Vinkenoog © foto Wilma Lankhorst.

Simon Vinkenoog schreef ‘Eenvoud’

Na de ‘hoop’ van Gerritsen ontdek ik de ‘eenvoud’ van Simon Vinkenoog (Amsterdam 1928-2009)  op het Simonsplein. Vinkenoog was naast Nederlands schrijver ook dichter en voordrachtkunstenaar. Na het behalen van zijn mulodiploma kreeg Vinkenoog in 1944 een baan bij uitgeverij Querido. In 1949 begon hij met een eigen literaire uitgave ‘Blurb’. In de periode 1950-1951 verschenen acht nummers van dit blad. Als op 1 juni 1951 het laatste nummer verschijnt, schrijft Vinkenoog daarin: “Laten we het mooi houden, er vooral geen literatuur van maken.” De publications Blurb en Braak zijn de smaakmakers voor het tijdperk van de Vijftigers. Dit was een literaire beweging in ons land en in België. Zij zetten zich af tegen de kunstopvattingen van hun voorgangers. Naast zijn werkzaamheden als dichter gaat Vinkenoog steeds meer tijd investeren in zogenaamde performances, voordrachtskunst.

Doetinchem Summer_in_the_City_ De dichter gedicht © Gerrit Komrij © foto Wilma_Lankhorst
De dichter, gedicht © Gerrit Komrij © foto Wilma Lankhorst.

Dichters uit de Achterhoek

Naast Liselore Gerritsen is Gerrit Komrij de enige andere dichter van de veertien dichters, die in de Achterhoek is geboren. Zijn wieg stond in Winterswijk. Hier woonde hij van 1944 tot met einde van de middelbare school in 1963. Na zijn middelbare school verhuisde Komrij naar Amsterdam voor een vervolgstudie. Gerrit Komrij was Nederlands dichter, schrijver, vertaler, toneelschrijver en criticus. Als polemist voerde hij menige pennenstrijd met vakbroeders. In de jaren tachtig van de vorige eeuw, verliet Komrij ons land. Van 1984 tot bijna aan zijn dood in september 2012 woonde en werkte hij met zijn partner in Portugal. De laatste weken van zijn leven werd Komrij verpleegd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. In 1993 ontving Komrij de P.C. Hooft-prijs voor zijn proza.
Op het Simonsplein lees ik de regels van ‘DE DICHTER’.

Doetinchem_Summer_in_the_City sfeerbeeld © foto Wilma_Lankhorst
Stadsmuseum Doetinchem, street art @RoosArt © foto Wilma Lankhorst.

Mijn zomerse tips voor een bezoek aan Doetinchem

Tip 1: Stadsmuseum Doetinchem

Het is een klein maar leuk museum het Stadsmuseum van Doetinchem. je vindt het in het oude postkantoor van Doetinchem, een fraai voorbeeld van de Amsterdamse school. Het gebouw is in 1920 gebouwd en is een ontwerp van Joseph Crouwel. Naast een grote maquette van het ‘ei van Doetinchem’, het historisch centrum van de stad uit 1830 vind je hier een historisch klaslokaal, een wisselende kinderexpositie en jaarlijks wisselende exposities. T/m 1 augustus 2021 kun je 75 jaar vrijheid in de kunst nog zien. Op de begane grond van het Stadsmuseum is een fijn café met terras. In café en restaurant het Borghuis word je enthousiast geholpen door een bijzonder team.

Doetinchem stoffenmarkt op dinsdag © foto Wilma Lankhorst
Doetinchem stoffenmarkt op dinsdag © foto Wilma Lankhorst

Tip 2: Wekelijkse stoffenmarkt bij het Stadhuis

Elke dinsdagochtend wordt van 8 tot 13.00 uur de grootste stoffen- en lapjesmarkt van Oost-Nederland in Doetinchem gehouden. Naast een keur aan stoffen, zijn er kramen met fournituren waar je knopen, risten, garen, boordband enzovoort kunt kopen. Voor de liefhebbers zijn er ook kramen met groenten, fruit, gebakken vis, kip aan het spit, broodjes en bloemen. In totaal telt de dinsdagmarkt meer dan 50 kramen. Op zaterdag is er een kleinere markt met levensmiddelen en bloemen.

Tip 3: Doetinchem ’s Wandelkwartet

In het voorjaar van 2021 heeft de VVV Doetinchem samen met Toerisme Achterhoek enkele nieuwe wandelroutes ontwikkeld. Vier nieuwe wandelingen zijn gebundeld in een kwartet. De routes variëren van 5, 10, 11 tot 12 kilometer. De langste route, route Kemnade start en eindigt bij recreatieplas Stroombroek in Braamt. Meer informatie over het Wandelkwartet Doetinchem vind je op de website van de VVV. 

 

Doetinchem Summer_in_the_City_Achterhoek_sup © foto Sietse Arendsen
Doetinchem, Achterhoek-sup op de Oude IJssel © foto Sietse Arendsen.

Tip 4: Verken met Achterhoek Sup de Oude IJssel

Sinds 12 juli jl. kun je met een sup de Oude IJssel rondom Doetinchem verkennen. Startpunt voor deze sportieve tocht is de Bleek in het centrum van de stad. De jongste ondernemer van Doetinchem, Sietse Arendsen, heeft zijn droom omgezet in een eigen onderneming. Noem het ‘de kunst van het jonge ondernemen’. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor deze sportieve uitdaging. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen en de dichtregels met dank aan alle genoemde dichters.
Nic.Jonk Doetinchem_De Wachter (2001) collage_catharinakerk_Grutstraat © foto Wilma Lankhorst
De Wachter (2001) © Nic.Jonk, Doetinchem bij de Catharinakerk © foto Wilma L.

Dichters rondom de kerk

Rondom de grote kerk vind je vijftien gedichten van o.a. Remco Campert (1929),   Jean Pierre Rawie (1951),   Simon Vinkenoog (1928-2009), Gerrit Komrij (1944-2012),  Elly de Waard (1940), Nel Benschop (1918-2005), Liselore Gerritsen (1937-2020),  Diana Ozon (1959), Hanny Michaelis  (1922-2007),  Fleur Bourgonje (1946),  Carla Bogaards (1947),  Gerrit Kouwenaar (1923-2014), Jan Kal (1946),  H.H. ter Balkt (1938-2015) en Rogi Wieg (1962-2015). 

RoosArt Doetinchem 75 jaar vrijheid (2020) bij Stadsmuseum © RoosArt © foto Wilma Lankhorst
Doetinchem 75 jaar vrijheid (2020) bij Stadsmuseum © RoosArt © foto Wilma L.

Meer weten over kunst op straat?

Wil je meer ween over (gratis) kunst op straat, lees dan het proefschrift van Kila van de Starre  (1988). Op 12 februari 2021 promoveerde Van der Starre aan de Universiteit van Utrecht op het onderwerp ‘Poëzie buiten het boek, De circulatie en het gebruik van poëzie.’
In haar project wilde Van der Starre twee onderzoeksvragen beantwoorden. Ten eerste, hoe is onze ervaring van poëzie aan het veranderen? En ten tweede, zegt dit iets over onze ervaring van kunst?

Voor liefhebbers is het proefschrift ‘Poëzie buiten het boek’ als E-book gratis te downloaden op deze pagina op de site van de universiteit. 

Doetinchem Summer_in_the_City volop wandelmogelijkheden o.a. Slangenburg Brunsveldweg © foto Wilma_Lankhorst
Doetinchem kent volop wandelmogelijkheden in en om de stad © foto Wilma L.