ArtZUID 2015 beelden kijken in Amsterdam

ARTZUID met werk van de Ierse kunstenaar Michael Craig-Martin en de Nederlander Klaas Gubbels foto Wilma Lankhorst
Plan Zuid, tijdelijk beeldentuin met werk van Michael Craig-Martin en Klaas Gubbels

Deel een van tweeluik

ArtZUID gratis beeldentuin in Amsterdam

De komende weken kun je gratis twee prachtige beeldencollecties bekijken in Amsterdam. In deel een van dit tweeluik neem ik je mee nar ART ZUID. In deel twee gaan we de tuinen rondom het Rijksmuseum verkennen. ARTZUID is nog te zien tot 20 september 2015, dus pak de fototoestel en trek je wandelschoenen aan en verken Amsterdam Zuid op z’n mooist.

Mimmo Paladio tijdens ARTZUID 2015 in Amsterdam foto Wilma Lankhorst
De Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladio presenteert zich met verschillende sculpturen

ARTZUID 2015

De vierde editie van ARTZUID is samengesteld door Rudy Fuchs (voormalig directeur van het Stedelijk in Amsterdam) en Maarten Bertheux (tentoonstellingsmaker). Om het jaar organiseert Amsterdam Zuid deze bijzondere kunstroute. 70 Beelden gemaakt door 21 kunstenaars staan opgesteld in en 2,5 kilometer langer route langs de Apollolaan, de Minervalaan en de Amsterdamse Zuidas. De samenstellers proberen met hun tijdelijke beeldentuin ook jongeren te interesseren voor kunst. In de afgelopen maanden hebben meer dan 100 scholen in en om Amsterdam de tentoonstelling bezocht. In die doelstelling zijn ze dus goed geslaagd. Ook internationale bezoekers laten zich, net als ik, verleiden tot een bezoek nadat zij in de vijver bij het logo iAmsterdam de twee vrolijke gasten van KAWS hebben ontmoet.

Infobord ARTZUID op Museumplein in Amsterdam
Op het Museumplein stond ik oog in oog met Along the way van KAWS

Aanzet op Museumplein

Op het Museumplein werd mijn ogen getrokken naar de vijver bij het Rijks. Hierin staan twee zwarte figuren van straatkunstenaar KAWS. De twee vrienden kregen van hem de titel ‘Along the Way’. In Amsterdam Zuid staan nog twee creaties van hem: ‘At this time’ en ‘Better Knowing’. Vrolijke beelden die me dwingen om even stil te staan en na te gaan waar de figuren naar kijken. Vanaf het Museumplein rijd ik met min blauw-gele OV-fiets naar de Apollolaan. Daar val ik met de neus in de boter. Een feest van beelden, gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Van brons tot composities van houtblokken, van ceramiek tot kunststof. Mijn hart maakt een extra sprongetje als ik mijn favoriete beeldenmaker Klaas Gubbels in de line up zie staan.

ARTZUID Klaas Gubbels is met vier werken aanwezig © Klaas Gubbels
Op de koffie bij Klaas Gubbels aan de Apollolaan

Op de koffie bij Klaas Gubbels

Gubbels (1934)  gebruikt in zijn lange creatieve loopbaan vooral alledaagse dingen als motief voor zijn schilderijen en beelden. Hij is voornamelijk bekend geworden door zijn enorme collectie koffie- en theepotten. Ik vind het fascinerend dat zo’n eenvoudige vorm een artiest jaren kan blijven uitdagen om tot steeds weer nieuwe en verrassende sculpturen en afbeeldingen te komen. Ik heb gelukt want Fuchs en Bertheux hebben maar liefst vier werken van Klaas Gubbels uitgekozen voor ARTZUID 2015.

Aan het einde van de Minervalaan staat een rode sculptuur waarin ik vier koffiekannen herken. In de groene zoom langs de Apollolaan staat een gedekte blauwe tafel met daarop een blauwe koffiekan en een glas met daarin een roze peer. Even verderop in de straat zie ik een van zijn reuze kannen uitgevoerd in Corten staal. Het koffiepraatje, een dialoog tussen twee reuze kannen staat tussen de kantoren in Amsterdam Zuid.

Mijn ervaring
Het aanbod in deze tijdelijke beeldentuin is heel divers. Vanaf verschillende bankjes heb ik meerdere malen even gepauzeerd om in alle rust naar de beelden de kijken. Het is ook leuk om te zien wat de beelden met de bezoekers doen. Zo dagen de beelden uit tot het maken van ludieke selfies en geven anderen een aanzet tot een gesprek. Allemaal in een heel ontspannen sfeer.

En het allerleukste is dat dit museum niet sluit. Je kunt tot 20 september 24/7 blijven genieten.

ARTZUID ontwerpt is nog te zien tot 20 september 2015
Het informatiepaviljoen ARTZUID aan de Minervalaan 1 is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Hier kun je koffie drinken, een route of catalogus kopen en met gratis Wifi kun je de ARTZUID app downloaden. De kunstroute zelf is tot 20 september 2015 dagelijks 24 uur per dag vrij toegankelijk. Via het NS Station Amsterdam Zuid en Tram 2, 5, 6 en 24 kom je vanzelf bij het Minervaplein en/of de Apollolaan.

Berlage ontwierp in opdracht van de Gemeente Amsterdam Plan-Zuid
ARTZUID ligt in Berlage’s Plan-Zuid een ontwerp uit 1917

Plan Zuid van Berlage

Het kloppend hart van de tijdelijke beeldentuin is Plan Zuid waarvoor architect Berlage in 1896 de opdracht kreeg. In 1907 presenteerde hij zijn eerste ontwerp voor dit geannexeerde nieuwe deel van Amsterdam dat oorspronkelijk behoorde tot de gemeente Nieuwer Amstel in Zuid. Berlage heeft zelf geen woningen  getekend voor dit plan, alleen de Berlage brug over de Amstel die toegang geeft tot deze wijk is van zijn hand. In zijn ontwerpplan pleit Berlage er voor dat niet alleen het huis, maar ook de straat, het plein en het stadsgedeelte als een esthetische geheel moet worden gezien.

Kijk eens naar de huisnummers, de scharnieren van de deuren en het ijzer bij de ramen. Al deze details maken een wandeling in deze wijk tot een extra feest voor het oog.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s van de beelden met dank aan de kunstenaars en © JW Kaldenbach

Wist je dat?
  • De Ierse kunstenaar Michael Craig-Martin (1941) de schakel is tussen Pop Art en Concept Art? Hij geeft eenvoudige dingen weer door alleen de contourlijnen aan te geven (foto 1).
  • De Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladio (1948) beelden ontwerpt waarin hij figuren, dieren en symbolen verbindt met mythen, verhalen en voorstellingen uit verschillende culturen? (foto 2).