Freek Sanders, zaalimpressie Stratemakerstoren (2014) © foto Wilma Lankhorst

Freek Sanders in Kerkje van Persingen

Schilderijen en objecten van  Freek Sanders zijn deze zomer weer te zien.
Op 23 & 24 juli en 30 & 31 juli 2022 houdt Freek open huis
in het kleinste kerkje van ons land: Persingen (bij Nijmegen).

Kijk voor meer details op de website van de kunstenaar.

In 2014 bezocht ik een expositie van Freek Sanders in de toenmalige Museum de Stratemakerstoren in Nijmegen. Lees ter voorbereiding op je bezoek aan het kerkje in Persingen mijn ervaringen uit 2014.

F.Sanders in de Stratenmakerstoren (2014)

Freek Sanders, zaalimpressie Stratemakerstoren (2014) © foto Wilma Lankhorst
Freek Sanders, zaalimpressie Stratemakerstoren (2014) © foto Wilma Lankhorst

We schrijven december 2014: Het is bitter koud op de Waalkade als ik richting de Stratemakerstoren loop. De laatste expositie in dit museum is gewijd aan werk van Freek Sanders (Wijchen, 1972). Een kunstenaar uit de regio die in het twintig-jarige bestaan van dit museum al drie maal een tentoonstelling had. Als ik de deur open, straalt een heerlijke warmte me tegemoet. Niet alleen de verwarming staat hoog, ook het werk van Sanders straalt warmte uit. De titel van de laatste expositie in de Stratemakerstoren is ‘leegte / vorm’.
Met achtendertig werken is het nu allesbehalve leeg in de toren.

“Abstractie is voor mij de manier om uiting te geven aan mijn werk”

Freek Sanders (2014)

Freek Sanders, impressie Stratemakerstoren (2014) © foto Wilma Lankhorst.
Freek Sanders, impressie Stratemakerstoren (2014) © foto Wilma Lankhorst.
Freek Sanders en abstracte kunst

In eerste instantie overheersen de tinten oker, oranje en geel in het werk van Sanders. Ruim twintig jaar is Sanders actief op het canvas. Hij heeft een sterke hang naar abstract werk. Sanders is een zoeker op het doek, een zoeker in vorm, een zoeker in leegte. Vorm creëert op zijn beurt leegte en zo weer nieuwe vormen. Ik lees dat Sanders’ schilderijen hier het resultaat zijn van zijn ontwikkeling van expressie naar verstilling. Hij beeldt vorm en leegte uit in een minimalistische setting en creëert zo zijn eigen handschrift. Zijn schilderijen hebben geen namen maar nummers.

Freek Sanders Zwarte Mondriaan (2014) © foto Wilma Lankhorst.jpg
Nr. 20 (FS) – ‘Zwarte Mondriaan’ (titel WL) (2014) © foto Wilma Lankhorst.

Zwarte Mondriaan

Als ik de hoek omloop zie ik opeens een aantal donkere werken. Sommige doeken ademen de sfeer van een, ik noem het een ‘zwarte Mondriaan’. Het lijkt eenvoudig werk. Ik stap dichter naar de doeken en bekijk details. Sommige lijnen zijn strak, anderen juist niet. Ik zie haperingen en vraag me af of dit zo moet, of dat dit een stap is in het groeiproces, of dat het een slordig element is tijdens het inkleuren?

Freek_Sanders, Serie van 8 © Freek Sanders © foto Wilma Lankhorst.
Serie van 8 © Freek Sanders © foto Wilma Lankhorst.

Onderhuidse lagen

In de gang hangt werk nr. 31 op een donker grijze achtergrond zie ik verschillende vlakken paars en bruin. De lijnen die de vlakken scheiden van het grijs zijn deels wit en deels gekleurd. Ik zie Rik en wil graag van hem weten of hij meer weet van het werkproces van Sanders? Dat is het geval. Aan de hand van doek nr 31 legt Rik me uit dat de werken er in eerste instantie berekend en gepland uit ziet. Niets is minder waar.

Een zoektocht met verf en vorm

Sanders zoekt met verf en vorm op het doek. Er valt vals licht over het donkere doek in de gang en ik zie andere vormen naar voren komen dan de kleurvlakken die Sanders uiteindelijk heeft gekozen. “Dat vind ik dus zo mooi aan zijn werk”, zegt Rik. “Het werk is daarmee organisch en je ziet het wordingsproces in het eindresultaat. Dit is mijn favoriete doek”, besluit Rik. Ik loop verder en bekijk beneden nog een aantal werken. Er hangt een groot doek in oranje en een serie van drie kleinere werken.

Freek_Sanders, nr 31 © Freek Sanders © foto Wilma_Lankhorst.
Nr 31 © Freek Sanders © foto Wilma Lankhorst.

Kleurenspel voor je ogen

Er zijn een aantal werken waarin ik de combinatie tussen vorm en leegte en de nieuwe vorm door leegte als een leuk spel voor mijn ogen ervaar. Persoonlijk ben ik niet zo van de abstracte kunst omdat ik vaak een verhaal, een beleving mis. Ik voel wel het enthousiasme waarmee Sanders zijn composities opzet en uitwerkt. Het kleurgebruik en de kleurcombinaties spreken me aan. Als je in de koude decembermaand op de Waalkade loopt, verwarm jezelf dan in de ambiance van de Stratemakerstoren, drink er een glas thee of koffie en laat je ogen dwalen door vorm & leegte.

“Mijn werken ontstaan op een intuïtieve manier,
waarbij expressie, kleur en compositie zich vormen
tot een geheel tijdens het ontstaansproces”.

Freek Sanders (2014)

Kerkje in Persingen © foto Wilma_Lankhorst.
Freek Sanders in juli 2022 te zien in het Kerkje in Persingen © foto Wilma Lankhorst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Freek Sanders Leegte/Vorm te zien in het Kerkje van Persingen op 23 en 24 juli 2022 en 30 en 31 juli 2022.

De expositie is open van 11.00 tot. 17.00 uur

Bastei vooraanzicht © foto Wilma_Lankhorst
De Bastei is de nieuwe naam van Museum Stratemakerstoren © WilmaL.
Nu te zien in De Bastei

Naar het Rijk der Fabelen is de nieuwste wisseltentoonstelling in Museum de Bastei (sinds 2016 de nieuwe naam van Museum de Stratemakerstoren). Dieren spelen al heel lang een rol in  fabels, sprookjes en andere verhalen. Denk hierbij aan De vos Reynaerde, Mijnheer de Uil uit de Fabeltjeskrant of de grote boze wolf die Roodkapje te grazen neemt. Naar het Rijk der Fabelen,  is een vrolijke beestenparade waarin je feiten en fabels ontdekt van bekende dieren uit de regio. 

Ook toegankelijk voor blinde en slechtziende bezoekers

Deze multi-zintuigelijke tentoonstelling is zo ingericht dat hij ook toegankelijk is voor blinde en slechtziende bezoekers. Naar het Rijk der Fabelen is een volgende stap in het beter toegankelijk maken van museum De Bastei.

Bastei Nijmegen impressie Nijmeegse geschiedenis © foto Wilma_Lankhorst
Impressie Nijmeegse geschiedenis in de Bastei © foto Wilma Lankhorst.

Ontmoeting van stad, rivier & cultuur …

De Bastei is in 2016 ontstaan door de fusie van De Stratemakerstoren met Natuurmuseum Nijmegen. In deze opzet doen ook Staatsbosbeheer, IVN Rijk van Nijmegen en Milieu Educatie Centrum Nijmegen mee.  Het is een ontmoetingspunt tussen de stad, de rivier en cultuur. In de Bastei brengen alle partijen hun kernwaarden in. Je ziet de vaste collectie van het voormalige Natuurmuseum  en wisselexposities. Voor Staatsbosbeheer is de Bastei hét bezoekerscentrum voor het natuurgebied de Ooijpolder en het vertrekpunt voor wandel- en fietstochten door de omgeving.  De voetgangersbrug over ’t Meertje verbindt de stad (Waalkade) met de stadswaard ( Ooijpolder).
Meer weten over de Bastei? Kijk hier voor de details. 

Bastei, vanuit het Valkhof-park © foto Wilma_Lankhorst
Bastei, vanuit het Valkhof-park © foto Wilma_Lankhorst

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© schilderijen Freek Sanders – met dank aan Museum de Stratemakerstoren/De Bastei.