Museumnacht in Amsterdam

Rembrandt-huis-Govert-flinck-slapende-cupido-1639-particuliere-collectie
Slapende cupido, Govert Flinck (1639) nu in het RembrandtHuis

Museumnacht in Amsterdam

Aanstaand weekend is het weer Museumnacht in Amsterdam. Om je op ideeën te brengen voor dit leuke evenement, zijn we een weekend cultuur gaan snuiven. Straks heb de keuze uit meer dan 275 activiteiten in meer dan 50 musea. Naast kunst is er muziek, er zijn interviews en je kunt een biertje drinken bij de kloosterzusters op de stal. Nieuw dit jaar zijn de vele tentoonstellingen over de Hollandse Meesters en Rembrandt’s meest briljante leerlingen Ferdinand Bol en Govert Flinck. Krijg je al zin in een nachtelijke cultuur tocht?

Alvast even vooruitkijken?

Hollandse Meesters overwinteren in Amsterdam

In de Gouden Eeuw was Amsterdam wat New York nu voor de Westerse Wereld is. Een vrije stad die bruiste van de energie. Geld speelde in die dagen geen rol. De rijke reders en koopmannen bouwden hun statige grachten panden. Schilders als Rembrandt, Frans Hals, Gerard Dou Ferdinand Bol en Govert Flinck haalden de ene opdracht na de andere binnen. De Russische Tsaren waren ook dol op deze schilderijen. Tsaar Peter, Tsarina Catharina en de Tsaren Nicolaas I en II kochten scheepsladingen vol. 63 topstukken zijn nu tijdelijk weer terug in de Hermitage in Amsterdam.  Ze overwinteren in onze hoofdstad waar jij ze kunt herontdekken.

Nieuwe Meesters in Outsider Art Museum

Ja die (Oude) Hollandse Meesters konden er wat van, maar heb je al geboord van de Nieuwe (Hollandse) Meesters? Links in de grote hal van de Hermitage vind je de toegang tot een uniek museum het Outsider Art Museum.  En dat vind ik nu zo leuk van een Museumnacht, je laat je nog eens verleiden tot iets nieuws. Hier hangt werk van mensen die geen kunstopleiding hebben gehad, maar zich volledig laten leiden door hun emotie. Hier ontdek je ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond. Voor de Nieuwe Meesters portretteerde fotograaf Sander Troelstra 30 artiesten die leven met het syndroom van Down. Hun werk is authentiek, tegendraads en soms zelfs wat maniakaal. Kijk vannacht eens op een andere manier naar kunst.

 Museumnacht-Amsterdam-RembrandtHuis-het-grote-ateleir-foto-Wilma-Lankhorst.
Het grote atelier in het Rembrandt Huis

Ga eens Flinck uit je Bol

In het Rembrandt Huis  en in het Amsterdam Museum kun je deze nacht Flinck uit je Bol met de dubbelexpositie Bol & Flinck. Beiden waren leerlingen van Rembrandt Bol wat langer dan Flinck. Bij beiden liet de meester zijn artistieke sporen na. In het Rembrandt Huis ligt het accent op de leerjaren in het atelier bij Rembrandt. Wat leerden zij van de grote meester?

Museumnacht-Amsterdam-entree-Amsterdam-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

In het Amsterdam Museum kun je zien hoe de twee schilders zichzelf hebben ontwikkeld na hun leertijd bij Rembrandt. Tijdens de Museumnacht wordt er van 19.00 tot 2.00 uur ’s nachts een programma verzorgd door jonge creatieve Amsterdamse ondernemers: musici en kunstenaars nemen de regie in het Amsterdam Museum voor één nacht over.

Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar from ARTtube on Vimeo.

Museumnacht Amsterdam Museum-van-Loon-foto-Wilma-Lankhorst

Naar de Reünie bij Bol

Wist jij dat Ferdinand Bol een aantal jaren op de huidige locatie van Museum van Loon aan de Keizersgracht heeft gewoond? Sterker nog…hij was de eerste bewoner van dit statige grachtenpand. Na het overlijden van zijn eerste vrouw, trof Bol een rijke tweede bruid Anna van Erckel. Naast dat Bol zelf schilderde verzamelde het echtpaar ook kunst. Ze hadden toen al doeken van Rembrandt, Rubens en Van Ruisdael. In 1669 maakte Bol een inventarisatie van hun collectie. Op basis van deze lijst kun je nu 25 schilderijen bekijken die afkomstig zijn uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Een reünie van deze werken op de locatie waar ze ooit samen hingen, is een buitenkansje. .

Leven? of Theater?

Ben jij dit echt, of speel je een theaterstuk? Toen de jonge Duits-Joodse kunstenaar Charlotte Salomon de waarheid over haar familie vernam vroeg ze zich af is dit leven of theater? Om zich niet mee te laten sleuren door het depressieve DNA dat door haar familie tierde, begon ze aan iets totaal waanzinnig bijzonders. In 2017 herdenken we haar 100ste geboortedag. Voor het eerst zijn bijna alle 800 gouaches die haar levensverhaal verbeelden, in één ruimte zien. Geloof me, dit wil je niet missen. Je vindt ze in het Joods Historisch Museum.

Joods-Cultureel-Kwarties-Hollandsche-Schouwburg-foto-Wilma-Lankhorst

De Hollandsche Schouwburg

Nee, vannacht is er geen voorstelling in de Hollandsche Schouwburg. Wie zich even terug wil trekken uit het museale krachtenveld, vind hier even een moment voor bezinning. Ooit was dit een plek waar mensen zich veilig voelden, maar het liep zo anders af. Onze bureaucratische inslag heeft hier een zware tol geëist. Dat mag nooit meer gebeuren. Een wandeling (over dag) door het Joods Kwartier van Amsterdam is zeker de moeite waard. Het is geen vrolijke tocht, maar wel een die je inzicht geeft in onze geschiedenis.

Een kijkje op zolder bij Ons ’Lieve Heer

Willem van Oranje legde in de 16 eeuw al de basis voor ‘vrijheid van geloven en de vrijheid van geweten’. In de tijd van de Reformatie was het voor geloven anders dan het protestantisme niet mogelijk om een kerk te hebben. Daar werd natuurlijk wat op gevonden en dat fenomeen kennen wij als schuilkerken. Van buiten een huis of bedrijf, van binnen een kerk waar mensen bijeen kwamen om de Heilige mis te vieren, om te trouwen of om zich te laten dopen. Een uniek voorbeeld van zo’n schuilkerk is Ons’ Lieve Heer op Solder op de Wallen in Amsterdam. Dit weekend ook ’s nachts te bezoeken.

Anne Frank Huis Amsterdam kamer Anne zonder mensen Anne Frank Huis de boekenkast

l. Anne's kamer en r. de boekenkast met toegang tot het Achterhuis

Bij Anne Frank op zolder

Een kijkje bij Anne Frank op zolder. Over dag staan er altijd lange rijen langs de Prinsengracht. Misschien heb je vanavond meer geluk en kun je gewoon doorlopen? Ook samen wachten op deze plek heeft iets bijzonders, zeker in de nachtelijke uren. Misschien ben je er al eens geweest. Steeds al ik hier weer kom, word ik even stil. De vraagt blijft in mijn hoofd hangen: ‘Als Anne toen had geweten dat haar vader nog leefde, zou ze dan misschien meer kracht hebben gehad om nog door te leven?’. Het antwoord op deze vraag zullen we nooit weten, maar haar levenslust in haar dagboek geeft nu nog veel mensen kracht.

Dromen in de Nieuwe Kerk

Dromen horen bij de nacht. Maar er zijn ook dagdromers én er zijn dromen die in ons collectief geheugen zitten. Als ik zeg: ”I have a dream”, zeg jij: “Martin Luther King”. Als ik zeg: “Walk to Freedom”, zeg jij: “Nelson Mandela”. Loop een stukje met Gandhi mee en leer alles over zijn ideeën voor een betere wereld. Luister deze nacht naar de dromen van Mandela, King en Gandhi in De Nieuwe Kerk. Vanaf 22.00 uur kun je aanwezig zijn bij de gesprekken van Bas Heijne over moed , onverzettelijkheid en humaniteit. Voor deze tentoonstelling schreef Heine het essay “De Wereldverbeteraars. Misschien een idee voor een ‘even nog wat lezen voor je gaat slapen boekje?

Tassenmuseum cup cake     Tassenmuseum-20-jaar-Champagnetas

Tas in de vorm van een cup cake en champagne koeler. Coll Tassenmuseum

Een pareltje onder de musea

Onder de meer dan vijftig musea die mee doen aan deze nacht zitten enkele bijzondere pareltjes. Een ervan is het Tassenmuseum Hendrikje. Wat ooit begon met de koop van een schildpaddentas tijdens een reis door Engeland, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een unieke collectie. Een grachtenpand vol handtassen, schoudertassen, clutchen en zelfs tassen voor mannen. Laat je verrassen aan de Herengracht en pas op met je credit card in de verleidelijke museumwinkel.

Zeng-Fanzhi-Van-Gogh-probeersel-campagne-beeld-Van-Gogh-MuseumZeng-Fanzhi-Van-Gogh-probeersel-campagne-beeld-Van-Gogh-Museum-gespiegeld

Zeng Fanzhi geeft zijn creatieve visie op Vincent van Gogh

Stukje China in Van Gogh

Van Gogh inspireert al jaren lang kunstenaars over de gehele wereld. In China is Zeng Fanzhi een van zijn grootste bewonderaars. De directie van het Van Gogh Museum vroeg hem om zes variaties te maken op portretten van Vincent. Fanzhi ging gretig aan de slag en de resultaten geven je nachtelijke tocht gegarandeerd een energie-impuls. Ik wens je een mooie nacht.

WaterColors-Amsterdam-Light-Amsterdam-ervaring-in-Look-Out-foto-Wilma-LankhorstMuseumnacht Amsterdam zaterdag 4 november 2017 van 19.00 tot 2.00 uur
Kijk hier voor het hele programma en de link naar de kaartverkoop .
Voor € 20,79 per persoon kun je in principe alle deelnemende musea tijdens de museumnacht bezoeken.
Let op: afgelopen dinsdag was ruim 80% van de kaarten al verkocht!

Als extraatje mag je tot 31 december 2017 je favoriete museum nog een keer gratis bezoeken, op vertoon van je museumnacht-kaart.

Vijftien ambassadeurs hebben een routevoorstel gemaakt waarin ze hun persoonlijke selectie met je delen. Doe je tegoed aan de vele tips en maak er een leuk weekend van. Hier vind je alle suggesties. Ik wens je een mooie, onvergetelijke nacht.

© tekst en video’s Wilma Lankhorst
 © gebruik afbeeldingen met dank aan de genoemde musea en kunstenaars.