Museumagenda najaar 2018

Museumagenda najaar 2018

Museumagenda Wilma Lankhorst-mUSEUMKURHAUS-kLEVE-ZOMER-2018
Het was volop genieten deze zomer in koele musea (werk ©Andreas Schmitten MKK).

Alstublieft dé museumagenda voor de komende herfst. Terwijl wij hebben genoten van een spectaculaire zomer waren de conservatoren van de Nederlandse musea volop aan het werk. Het resultaat een indrukwekkende agenda voor dit najaar.   Vandaar dat we na het zomerreces vooruitblikken naar de hersft en tevens even knipogen naar 2019.

September 2018

De zindering van de zee – De Mesdag Collectie in Den Haag
14 september 2018 t/m 6 januari 2019

Sneak preview

In de tentoonstelling De zindering van de zee, maak je kennis met het werk van internationale kunstenaars als Bill Viola, Nan Goldin en Jan Fabre. Zij gaan de dialoog aan met werken uit De Mesdag Collectie. Wat deze hedendaagse artiesten bindt, is de grootsheid en de onstuimigheid van de zee.

Odes aan de performance In Search of the Miraculous van de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader (1942-1975) vormen de rode draad in de tentoonstelling. Ader verdween in 1975 toen hij de Atlantische Oceaan over wilde zeilen. In de hommage aan Aders kunstenaarschap zie je de verlokking en het mysterie van de zee.

 

Oktober 2018

Beatrix-de-Rijk-1883-1958-De-eerste-Nederlandse-vrouw-met-een-vliegbrevet-in-Frankrijk-behaald-in-1911-Amsterdam-Museum
Beatrix de Rijk, de 1e Nederlandse vrouw met een vliegbrevet (1911) coll. Amsterdam Museum

1001 Vrouwen in de 20ste eeuw – Amsterdam Museum
4 oktober 2018 – 10 maart 2019

De tentoonstelling 1001 vrouwen vertelt en toont verhalen van inspirerende, beroemde en beruchte vrouwen. Onderzoeker en schrijver Els Koek, schreef er een boek over. Het team van het Amsterdam Museum heeft uit deze lange lijst 125 bekende ne minder bekende vrouwen geselecteerd.
Ze hebben alleemaal, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. De verhalen geven een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw.

&

Van-Gogh-Museum-Landschap-op-Martinique-©Laval-op-martinique-1887-188
Landschap op Martinique © Charles Laval (1878-1888)

Gauguin & Laval op Martinique  – Van Gogh Museum Amsterdam
5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019

Na de Tv-serie Krabbé zoekt Gauguin gaat het verhaal verder in het Van Gogh Museum. De tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique vertelt over twee Franse kunstenaars die in 1887 samen naar Martinique reisden. In slechts vier maanden maakten zij daar een serie kleurrijke kunstwerken die allesbepalend zouden zijn voor hun artistieke ontwikkeling. Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling aan deze belangrijke periode in de carrières van Gauguin en Laval wordt gewijd.

metahaven__eurasia__questions_on_happiness___still__2018._met_dank_aan_metahaven
Eurasia, questions on happiness (2018) still met dank aan Metahaven

Vinca Kruk en Daniel van der Velden – Metahaven:Earth – Stedelijk Museum
6 oktober 2018 t/m 24 februari 2019

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert het eerste museale overzicht en première van de nieuwe filminstallatie Eurasia (Questions on Happiness). De ontwerpen van Metahaven (Vinca Kruk en Daniel van der Velden) zijn internationaal bekend door dat ze de grenzen tussen kunst, design en film overschrijden. In het Stedelijk gaat ook het nieuwe filmwerk Eurasia (Questions on Happiness) in première. Dit werk is gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum en het Institute of Contemporary Arts, Londen (ICA), en zal tegelijkertijd op beide locaties te zien zijn.

Metahaven:Eart(Amsterdam) wordt parallel georganiseerd met de tentoonstelling Metahaven: VERSION HISTORY in Londen. Deze laatste expositie is van 3 oktober 2018 tot 6 januari 2019 te zien bij het Institute of Contemporary Arts in Londen.

 Paul_de_Lussanet-in-zijn-atelier-2018
Paul de Lussanet in zijn atelier (2018)

Paul de Lussanet | La joie de peindre – Museum More Gorssel
7 oktober t/m 9 december 2018

Paul de Lussanet (1940), is schilder in hart en nieren. In zijn werk ervaar je het schilder plezier, ‘la joie de peindre’. In Museum MORE exposeert hij zijn nieuwe oogst Het pure schilderplezier spat er van af. De Lussanet, is één van de laatste Larense bohémien-schilders Hij ontwikkelt al ruim een halve eeuw een expressief, poëtisch en kleurrijk universum. Het vrouwelijk naakt is een steeds terugkerend thema in zijn werk. Een ander geliefd element in zijn werk is het zorgeloze en zonovergoten leven in Zuid-Frankrijk.

_Ik-Maria-van-Gelre-Museum-Het-ValkhofIk, Maria van Gelre

Museum Het Valkhof – Nijmegen

13 oktober 2018 – 6 januari 2019

 

Velen kennen Museum Het Valkhof van de prachtige tentoonstelling van de Getijdenboeken gemaakt door de Gebroeders van Limborch. Jonkvrouw Maria van Gelre gaf opdracht tot het maken van een persoonlijk gebedenboek. In de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek maak je kennis met de Máxima van de 15de eeuw! Haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, is één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten. Stap deze herfst in Nijmegen terug in de 15e eeuw.

November 2018

Wereldvrouwen-Marianne-van-Gaalen-_-Lunteren

Wereldvrouwen – Museum Lunteren
Vanaf 9 november 2018  – 9 februari 2019

Portretschilder Marianne van Gaalen heeft DIT NAJAAR haar eerste solo expositie in Streekmuseum Lunteren. In 24 indrukwekkende olieverf portretten maak je kennis met fascinerende wereldvrouwen. Het verhaal van de vrouwen wordt verder versterkt met sieraden, kleding en diverse gebruiksvoorwerpen uit hun cultuur. De officiële opening voor genodigden is vrijdag 9 november. Vanaf zaterdag 10 november staan de deuren gastvrij open voor iedereen.

 

Jan-Sluijters-1881-1957-op-de-achtergrond-het-schilderij-Bal-Tabarin-Fotocollectie-RKD-Nederlands-Instituut-voor-Kunstgeschiedenis-Den-Haag
Portret Jan Sluijter (1881-1957) – fotocollectie RKD

De wilde jaren’ van Jan Sluijters – Noordbrabants Museum – Den Bosch
17 november 2018 t/m 7 april 2019

De wilde jaren, is de eerste expositie die de focus legt op het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957). Hier in Den Bosch kun je zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Typerend voor Jan Sluijters in deze periode is dat hij verschillende moderne kunststromingen verkende. In deze wilde, experimentele fase, staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.

Street-Art-in-Leeuwarden-_-Saskia-van-Uylenburgh-©-Klaas-Lageweg-foto-Wilma-LankhorstStreet art in Leeuwarden Saskia van Uijlenburgh door ©Klaas Lageweg.

Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw – Fries Museum
24 november 2018 – 17 maart 2019

Met deze expositie begint het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw (2019). Saskia, zijn eerste vrouw, was de dochter van de burgemeester van Leeuwarden. In de begin dagen was de jonge schilder bekend als de man van… In het Fries Museum neemt het bruidspaar ons bij de hand. Zij laten ons een societyhuwelijk ervaren in de 17de eeuw. Van de eerste hofmakerij, de sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw. Hier vind je de bezoekersinformatie van het Fries Museum.

December 2018

Ad-Gerritsen_Gemeentemuseun-Den-Haag.

Ad Gerristen – Gemeentemuseum Den Haag

Ad Gerritsen – De mens in al zijn verschijningen – Gemeentemuseum Den Haag
1 december 2018 – 17 maart 2019

Kunstenaar Ad Gerritsen (1940-2015) schilderde vooral mensen. Dat deed hij heel herkenbaar, maar tegelijk verontrustend en ongemakkelijk. In zijn kleurrijke werken schuilt soms een donkere toon. Vooral zijn gestileerde figuren tonen vaak een grimmige blik. Ad Gerritsen houdt zijn publiek een spiegel voor. Een beeld waarin je wellicht meer van jezelf herkent dan je lief is. De overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum omvat zowel schilderijen als tekeningen, grafiek én keramiek.

Nubiërs Drents Museum_ hanger met hoofd Hathor Nubië, Land van de Zwarte Farao’s  – Drents Museum Assen
16 december 2018 – 5 mei 2019

In het Drents Museum kun je kennis maken met het mysterie van het oude Nubië. In het zuidelijk stroomgebied van de Nijl, in wat wij nu kennen als Soedan, woonden ooit machtige koningen en farao’s. Met ruim 300 objecten, uit de wereldberoemde Nubische Collectie van het Museum of Fine Arts in Boston (USA) wordt een tipje van mysterieuze sluier gelicht.
In deze tentoonstelling staat de periode tussen 750 en 664 voor Christus centraal. Dit is de tijd waarin de Nubiërs Egypte hebben veroverd en de zwarte farao’s de macht overnamen.

Museum agenda Neon_0206-©Chihuly-Studio

Neon (2006) ©Studio Schihuly Dale Chihuly – Groninger Museum
8 december 2018 t/m 5 mei 2019

Op 8 december opent het Groninger Museum de deuren voor Chihuly. Dit wordt een bijzondere tentoonstelling met sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly. Hij wil mensen betoveren met licht en kleur. En doet dat op een manier die we volgens hem nog nooit hebben meegemaakt.
Chihuly is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio uit Seattle. Het is de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa in de afgelopen 20 jaar. Ontdek 16 installaties, zowel binnen als buiten het museumgebouw.

 

Vooruit kijken naar 2019

 

Maart 2019

Museum ageda Van Gogh Museum Amsterdam

Hockney – Van Gogh – Van Gogh Museum Amsterdam
1 maart t/m 26 mei 2019

De deken van de Engelse kunstenaar David Hockney (1937) zijn kleurrijk en kolossaal. Op de Biënnale van Venetië in 2017 zag ik zijn werk. Het is zowel monumentaal werk als een visueel spektakel. In de tentoonstelling Hockney – Van Gogh ontdek je de invloed van Vincent van Gogh op het werk van David Hockney. Je leert hier van alles over de liefde van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren en het experimenteren met perspectief.

Drijfhout-van-Frans-Polman-Zeebonken-en-Strandgasten-De-Mesdag-Collectie-Den-Haag
Impressie van de tuin bij het Mesdaghuis (Drijfhout ©Frans Polman)

Mesdag & Colenbrander – De Mesdag Collectie in Den Haag
8 maart t/m 23 juni 2019

In de expositie Mesdag & Colenbrander staat de verzameling kleurrijke keramiek van Theo Colenbrander centraal. Colenbranders decoratieve aardewerk viel (Willem Mesdag) direct op toen het op de markt kwam. Zijn ontwerpen waren vernieuwend. Hij werkte met heldere kleuren en geabstraheerde vormen. Colebrander gaf zijn decoraties meestal namen met een verwijzing naar de natuur. Met behulp van onder andere biscuitmodellen (ongeglazuurd aardewerk), wordt de keramiek van Colenbrander in een heel nieuw licht geplaatst.

April 2019

2019_007_Johan-Maurits-van-Nassau-coll-Maurirts-Huis-Den-haag.
Aangenaam: Johan Maurits van Nassau

Beeldvorming over Johan Maurits – Mauritshuis – Den Haag
4 april-7 juli 2019

In het Mauritshuis kun je kennismaking met de beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). In deze tentoonstelling komen verschillende perspectieven op Johan Maurits naar voren. Zo was gouverneur van Nederlands Brazilië in de 17de eeuw. Maurits van Nassau werd gezien als een ‘verlichte’ bestuurder. Samen met kunstenaars, architecten en wetenschappers, bracht hij een deel van Brazilië in kaart bracht. Ook zijn rol in en zijn bijdrage aan de Trans-Atlantische slavenhandel van de West-Indische Compagnie worden belicht.

 

Juni 2019

 

Van Gogh en de Zonnebloemen – Van Gogh Museum Amsterdam
21 juni t/m 1 september 2019
De Zonnebloemen (1889) van Van Gogh zijn het middelpunt van deze zomertentoonstelling. Hierin presenteert het museum de resultaten van recent technisch onderzoek naar dit werk. Ook wordt de ontstaansgeschiedenis van dit meesterwerk verteld. Aan de hand van 25 werken uit de museumcollectie wordt getoond hoe belangrijk de zonnebloem was voor Van Gogh. Ontdek wat er met het schilderij is gebeurd nadat het Van Goghs atelier heeft verlaten.

&

Zomer_Fanciulla_sulla_roccia_a_Sorrento_Drents-Museum
Sulla roccia a Sorrento – Fanciulla

Sprezzatura – Drents Museum Assen
2 juni – 3 november 2019

In de zomer van 2019 staat het Drents Museum in het teken van de schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst. In de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) zie je werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto. Deze werken zijn afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel van de schilderijen is nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Volg het laatste nieuws op de site van het Drents Museum. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, foto's exposities Museum MORE © Bob-Goedewaagen.